Илия нарисува Дякона на своята къща


Илия нарисува Дякона на своята къща
18 Февруари 2013, Понеделник


Мисли скоро да постави и Симеон Велики

Автор: Веселин Максимов

Ученикът от Смолян Илия Кръстанов накара цяла България да го уважава. Седемнадесетгодишното момче от квартал „Райково” изненада приятно своите съседи, когато една сутрин те видели на бялата стена на бащината му къща портрет на Васил Левски, с изписана неговата мисъл „Дела трябват, а не думи”.
За нула време вестта обиколи страната, а интернет пространството беше залято от снимки на скромния единадесетокласник. Който продължава да мисли, че не е направил нищо особено, а просто е изографисал лика на своя кумир.

В началото Илия мислил да направи портрета така, че да бъде свеж по време на отбелязването на 140-ата годишнина от неговата героична гибел. Но после, заедно със свой приятел решили, че не си заслужава само за малко и го изрисували така, че да остане дълго време.

Младият родопчанин смята, че Левски е най-големият национален герой и ежедневно се вдъхновява от неговия образ и живот, а мисълта за думите и делата е актуална и днес.
Всъщност, чисто технически сегашният портрет върху стената е отпечатан от неговия приятел Мартин Гунчев, а Илия само държал шаблона. Но идеята е лично негова.
Приятели на 17-годишното момче постоянно идват, за да се снимат с Дякона и бързат да качат фотографиите в социалната мрежа „Фейсбук” и за учениците в Смолян да имаш такава снимка вече е въпрос на чест.

Родолюбецът от езиковата гимназия в града има любимо хоби – историята, най-вече българска, освен това свири много добре на гайда. Според него, патриотичното чувство в любимите му Родопи тръгва именно от омайващия звук на каба гайда.
Когато разсъждава за съвременния живот, казва, че Левски не би се чувствал добре точно в тази България, която обитаваме в наши дни. И всички трябва да се помъчим да я направим красива, цъфтяща и вдъхновяваща.

Илия Кръстанов има и други идеи. Възнамерява да изпише някъде в къщата паметните думи „Свобода или смърт”. А по-нататък е сто процента сигурен, че следващият лик на голям българин, който ще гледа минувачите от стената на къщата му, ще е този на цар Симеон Велики.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки