140 г. от обесването на Васил Левски


140 г. от обесването на Васил Левски
Учениците от Финансово-стопанската гимназия в Добрич дариха средствата за изработване на барелеф на великия българин, патрон на училището им
17 Февруари 2013, Неделя


На 18 февруари почитаме паметта на Апостола

Автор: Десант

На 27 декември 1872 г. Васил Иванов Кунчев е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). Отведен е в София, където е предаден на съд. Смъртната присъда е издадена на 14 януари 1873 и е потвърдена седем дни по-късно. На 18 февруари (6-ти по стар стил), точно пет месеца преди да навърши 36 години, идеологът и организаторът на българската национална революция срещу османския гнет, е обесен в околностите на София.

Неговата саможертва и светлият му пример, личните му качества и пословичната му честност, непресъхващата жажда за свобода, чак до сетния му дъх,  са го превърнали в икона за всеки, в чиито гърди тупти българско сърце.
В понеделник,  в деня на обесването му, ще сведем глави в негова памет.

Как ще почетат паметта на Апостола в страната
Макар и държавата все по-често да абдикира от своите задължения, свързани най-вече с поддържането на патриотичния дух на българите, съхраняване на славната ни история и почитта към националните ни герои, то по отношение на Апостола на свободата, все още се полагат някакви усилия за таченето на паметта му.
„Десант“ провери как ще се отбележи в различни райони на страната 140-годишнина от обесването на славния български герой.

В родния град на Васил Левски, Карлово, на 18 февруари от 18.00 ч. ще се проведе тържествена заря-проверка. Час по-късно в читалището ще  бъде изнесен спектакълът „Въжето е само началото“, с участие на ученици от СОУ „Васил Левски“.
На следващия ден (19 февруари) ще бъде отслужена заупокойна света литургия. След това ще бъдат поднесени цветя на гроба на Гина Кунчева, майката на Дякона, а после следва и шествие до родната къща на Левски.

Пловдив ще отбележи тъжното събитие на 19 февруари, на централната алея на Бунарджика, с участието на военен духов оркестър и почетна рота. В Харманли на 18 февруари в Културен център ще се проведе изложба под надслов „Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски“. В историческия музей в града пък ще има изложба, включваща табла със снимки и обяснителни текстове, представящи важни моменти от биографията и святото дело на националния ни герой, предоставени от музей „Васил Левски“
В Добрич проявите по случай годишнината от обесването на Дякона са доста - рецитал на ученици, панихида и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола са само част от тях.

На 19 февруари с водосвет ще бъде осветен барелеф на Васил Левски, който вече е поставен на входа на Финансово-стопанската гимназия, носеща неговото име. Средствата за изработването на мемориалния знак са изцяло от дарения от възпитаниците на школото.
Учениците посл ще се заемат с преписването на тефтерчето на Апостола. Освен него, те възнамеряват да препишат в рамките на учебната година и някои от писмата на Левски - до Филип Тотю, до Христо Големия, до Панайот Хитов, статии на Дякона, излизали в издавания в Браила в. „Свобода“, както и стихотворения, посветени на Апостола и неговото дело.
В програмата по отбелязването на годишнината от гибелта на Апостола са включени още моноспектакъл „Епопея на забравените“, отличаване на най-добрите есета за Левски, викторина за живота и делото му, както и музикално-сценичен спектакъл, изпълнен от състав на училището.

В дните от 13 до 22 февруари в Художествената галерия гражданите имат възможност да присъстват на мултимедийна презентация „Васил Левски в изобразителното изкуство“.
Сливен ще отбележи 140-та годишнина от гибелта на йеродякон Игнатий с възпоменателна церемония пред паметника му в града в 12.00 ч. на 19 февруари. Час по-рано в катедралния храм „Свети Димитър” сливенски свещеници ще отслужат панихида в негова памет. Същия ден, от 10.00 ч., пред Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов” ще се проведе „Урок по родолюбие”, организиран от сдружение „Мати Болгария”.

Учениците ще поднесат цветя пред плочата на входа на училището, поставена в памет на даскалите в класното школо Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски, които са участници в комитетите, създадени от Левски. По-късно възпитаниците ще положат венци и цветя в кв. „Клуцохор” пред паметните плочи на сподвижниците на Апостола на свободата – Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата, Георги Икономов, Бойка Атанасова и паметника на Таньо Войвода. В същия час гражданите ще поднесат цветя и пред барелефа на Васил Левски пред параклиса „Св. Цар Борис Първи Покръстител”, а малчугани от града под Сините камъни ще изнесат рецитал за живота и делото на революционера.

Столична община пък, съвместно със Спортен клуб „Левски“, по традиция ще проведе лекоатлетически крос. Спортната проява ще се бъде на 19 февруари, по алеите около паметника на Васил Левски в Борисовата градина.
Софиянци ще възпоменат годишнината от това скръбното събитие с панихида и официална церемония-поклонение. На 19 февруари, от 17.00 ч., в храм „Света София” ще се състои Архиерейска панихида, а от 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски ще се проведе и поклонение.

Военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър.
В Костенец местните културни институции организират конкурс, посветен на годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Участниците могат да се представят с рисунка, пластика, есе, стихотворение или разказ.

В Бургас актьори ще представят исторически сценки за дейността на Левски в този край. „Къде отиваш, Дяконе?“ ще питат Пламен Каров, Валери Еличов и Невена Цанева в тематичен спектакъл, посветен на 140 години от обесването на Васил Левски.
От 11.00 часа същия ден пред паметника на Дякона в Морската градина ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя. Бедната програма на иначе сочената за пример във всяко едно отношение община ще завърши с оперетата „Хубавата Елена“ от Офенбах (?!), която ще бъде представена  в Държавната опера.


Пред паметника на Левски в Карлово всяка година на 18 февруари се събират стотици патриоти, за да си спомнят и преклонят глава пред смелите му дела и идеи И в града на стоте войводи учениците ще са най-активни в почитането на 140-годишнината от обесването на Апостола на свободата

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Благодарен
18.02.2013 08:25:00
0
0
http://www.konkretno.info/obesvaneto-na-vasil-levski/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки