Лиляна Павлова може да отплува със „Старата фрегата“


Лиляна Павлова може да отплува със „Старата фрегата“
„Старата фрегата“ от времето на „Балкантурист“
16 Февруари 2013, Събота


С нагли закононарушения тя се опитва да смени статута на едно „старо, изгоряло място“ до дюните на Централния бургаски плаж

Автор: Георги Ваташки

Едно от култовите места на българското Черноморие и символ на безметежните соцлета след дълги години на забвение стана център на поредния „плажен“ скандал на ГЕРБ. Той се разгоря тези дни покрай останките от легендарния кораб-ресторант край Централния бургаски плаж „Старата фрегата“. В началото на седмицата регионалният министър Лиляна Павлова и областният управител на Бургас бяха обвинени в злоупотреба с власт и задействане на незаконна схема за продажбата на терена, където  изоставеното заведение бе „закотвено“.

През май 2011 г. то стана жертва на подозрителен пожар, за който, както тогава „Десант“  отбеляза в своя публикация, в морския град плъзнаха коментари, че е подпален умишлено от настоящия собственик на стария морски съд Димитър Караненов, за да разчисти място за нов модерен ресторант, паркинг или пък търговски обект.
Малко преди да закупи през 2004 г. „Старата фрегата“, Караненов приватизира знаменития  хотелски комплекс „Приморец“. Дървената гемия и песъчливият терен около нея на практика се явяват естествено продължение на туристическия ансамбъл. Точно Караненов се оказа и в  дъното на сегашния скандал, след като стана ясно, че фирма му „Булгариен директ райзен“ в началото на ноември е внесла инвестиционно намерение за имота с кораба.

От тук нататък машината на властта се задвижва със завидна бързина. На 19 ноември м. г. бургаският областен управител Константин Гребенаров отправя искане към Лиляна Павлова за актуване на 1 декар от централния плаж. Регионалният министър почти светкавично придвижва проекта за решение към Министерски съвет, като съгласувателна процедура е извършена само за три дни – прекалено кратко време за ресорните ведомства да изготвят своя обективна оценка на искането за деактуване. Сред малкото министерства, представили свое становище по това предложение, е Министерството на финансите, откъдето алармират, че преобразуването на този имот е „противоконституционно и накърнява обществения интерес”.

Въпреки това, на 12 декември искането за промяна на статута на имота от публична в частна държавна собственост се разглежда на заседание на правителството. „Става въпрос за предоставяне на областния управител един имот, който се намира до централния плаж в Бургас, където има едно старо място – т. нар. „Фрегата“. Въпросната „Фрегата“ му я предоставяме, за да може да бъде възстановена, защото в момента е изгоряло мястото“ - докладва министър Павлова на заседанието на кабинета. От Финансовото министерство възразяват относно правомощията на бургаския губернатор да се разпорежда с имота, след което премиерът Бойко Борисов съобщава, че точката се приема, с условието да се „доизчистят елементите, които от Министерството на финансите казват“.

В оформеното впоследствие от Лиляна Павлова решение обаче, последната част, отнасяща се до ограниченията на действията на областния управител на Бургас, мистериозно е отпаднала.
Константин Гребенаров реагира панически на тези разкрития и свика в началото на седмицата бургаските журналисти пред овъглените останки на старата гемия – ресторант. Нагазил в кал и бурени, той не се умори да повтаря като мантра, че все още нищо не е  решено и нищо не се е случило с терена от близо декар.

При това той категорично отхвърли отправените му от журналистите обвинения, че отново се посяга върху плажна територия. „За какъв плаж говорим? Това изобщо не е част от плажа“ – упорито настоя местният губернатор, въпреки че и слепите могат да видят, че всичко наоколо е пясък и дори в периферията на въпросния терен се издигат добре оформени дюни. За министър Павлова пък, както я цитирахме по-горе, теренът е едно „старо, изгоряло място“.

И както поясни бургаският областен управител: „Държавата няма ресурси сама да облагороди и поддържа „Фрегатата“ в подходящ вид. Смяната на статута дава възможност да се търси инвестиция, която да възстанови символа на Бургас“.
Вече знаем и кой е човекът с инвестиционния интерес.

И някак си вече дори не ни изненадват разминаванията в думите на управляващите – министърката дава терена на губернатора, за да може той да го възстанови; той го дава пък на правилния предприемач да свърши това, щото нямал ресурси... В крайна сметка на всеки е ясно за какво става дума – този декар земя просто не бива да бъде повече публична държавна собственост. Защото – знае се, върху нея работите със строежите стават трудно. Пък ако е част от крайбрежната плажна ивица, не може да стане частна държавна собственост. Поради което става „изгоряло място“. Пък и Кадастърът още през 2007 г. е решил, че то не е част от плажната ивица.

Той – Кадастърът, така си ги решава нещата. Плажове, дюни, гори, земеделски земи – кой каквото му е нужно, такова ще го изкара. И дори, както е в случая, ще премести „Старата фрегата“ на другия край на Морската градина. Защото наистина се оказа, че на кадастралната карта на Бургас овъгленото бивше заведение се намира не край централния плаж, а... в парк „Езеро“.

Което пък не попречи на бургаския губернатор гордо да се изпъчи пред опожарения му силует и да разпери ръце към фоторепортерите, дошли да чуят словата му на брифинга край морето в началото на седмицата: „Настоявам и мен да ме снимате пред останките на „Старата фрегата“, за да мога след няколко години да застана отново на това място и с гордост да припомня на Бургас какво съм направил за любимото ни място“.
А какво ще направи – ще видим. Както казват – следите остават. Дори и по пясъка...

Прочутата гемия е построена в Бургас през 1935 г. и до 1965 г. е превозвала дървени въглища и талпи. От тогавашния „Балкантурист" решават да направят атракционно заведение и много от бургазлиите и гостите на Южното Черноморие са запазили незабравими спомени от приятните часове, прекарани на палубата на „Старата фрегата“.
След приватизацията на обекта през 2004 г. той е изоставен и превърнат в свърталище на наркомани и клошари. Занемарен е целият район около акостиралия върху пясъка стар морски съд.


Областният управител на Бургас Константин Гребенаров се снима за спомен пред „изгорялото място“, давайки мъгливи обещания за бъдещето му

В категории: Бургас , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
16.02.2013 14:20:19
0
0
Прав и път само да не се връща.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки