Хомс е освободен от бандитите


Хомс е освободен от бандитите
Женски полицейски патрул в Хомс
15 Февруари 2013, Петък


В разгара на гражданската война в Сирия град Хомс остава остров на сравнително спокойствие. Експертите го обясняват с действията на кмета на града


Ахмад Мунир Мохамад, опитен юрист и бивш адвокат, който съумя да върне на хората мирния живот, а бандитите на „Ал Кайда” се страхуват да се появяват в околностите на Хомс. Понастоящем боеве се водят в Алепу и близо до Дамаск. А в град Хомс вече няколко месеца цари спокойствие. За всичко това разказва специалният кореспондент на в. „Гардиън”  Джонатан Стили.

„В течение на денонощие аз не чух нито един взрив в града. Пазарът в центъра е пълен с търговци и купувачи. Студентите се разхождат в двора на университета и свободно обикалят наоколо. Войниците доста небрежно проверяват документите на шофьорите на преминаващите автомобили. В града дори са въведени женски полицейски патрули, които не се боят да се появяват на улицата, пише британският журналист.

По неговите думи, населението на Хомс (за разлика от жителите на Алепу и Дамаск) не бягат от града, за да се крият в селските местности. За времето на войната големият индустриален център са напуснали по-малко от 5% от жителите му. Правителството твърдо удържа града. Разрушенията са големи, но не толкова значителни като в Алепу, където бандити и радикали унищожиха половината град, отбелязва Стили.

Британският журналист отбелязва няколко причини за относителното спокойствие в този сирийски град. Първата от тях според него е, че значителна част от жителите на Хомс до войната бяха алевити, едноверци на Башар Асад. Радикалите сред опозиционерите никога не са имали значителна поддръжка в самия град. Втората причина за този успех журналистът вижда в дейността на кмета на града – бившия адвокат Ахмад Мунир Мохамад.
Той е съумял да убеди местните метежници да не допускат в редиците си привърженици на „Ал Кайда” и фактически е принудил въоръжените противници на Башар Асад да седнат на масата за преговори.

„Всички жители на Хомс са мои деца. От една страна, нашата армия продължава битката с онези от бандитите, които обявяват всички не-сунити за еретици. От друга страна, ние предоставяме възможности за преговори на другите участници в опозицията с помощта на контакти и социални действия” – заявява кметът в интервю за британското издание. Градоначалникът не само е успял да накара бандитите да спрат огъня, но е убедил и някои от главатарите им да се предадат на властите и да започнат борба с довчерашните си другари по оръжие.

Действията на кмета се оказват доколкова успешни, че водачите на ислямистите са определили голяма награда за главата му. Успехите на шефа на администрацията в Хомс признават дори западните журналисти: в началото на февруари репортери на БиБиСи бяха принудени да признаят, че в града „процъфтява търговията” и се развива мирният живот.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки