Кардиналите ще избират нов папа след 15 март


Кардиналите ще избират нов папа след 15 март
Сикстинската капела където се събира конклава
15 Февруари 2013, Петък


Конклавът - събранието на кардиналите, на което се избира нов глава на Римокатолическата църква - ще се събере не по-рано от 15 март, съобщи Ватиканът.


В понеделник папа Бенедикт XVI обяви, че ще се оттегли от папския престол на 28 февруари.
В последния ден на февруари папа Бенедикт XVI ще напусне Ватикана с хеликоптер и ще се отправи към лятната резиденция "Кастел Гандолфо", добави Ломбарди.
Бенедикт XVI ще прекрати официално мандата си в 20 ч. същия ден. "Оттогава нататък престолът ще бъде вакантен," подчерта говорителят.

Преди да се оттегли, папата ще има две частни аудиенции с италиански лидери. Очаква се италианският премиер в оставка Марио Монти да го посети в събота, а президентът Джорджо Наполитано ще бъде приет на 23 февруари, добави Ломбарди.
Междувременно папа Бенедикт XVI се появи за първи път на обществено място, след като обяви оттеглянето си.

Той прие на традиционната обща аудиенция във ватиканския палат 8000 богомолци. Папата беше посрещнат с бурни аплодисменти и скандиране на името му. Светият отец изглеждаше леко уморен, но съсредоточен.
Пред богомолците той още веднъж каза, че се оттегля по своя собствена воля в името на доброто на Църквата и ги призова да се молят за нея.

По-късно в деня, наречен на Пепеляна сряда, бележещ началото на великденските пости за католиците, папата отслужи литургия в базиликата "Свети Петър". Първоначално тя трябваше да бъде в малка църква в Рим, но новината за оттеглянето му привлече към нея много по-голяма аудитория, поради което беше променено мястото й.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки