Трансадриатически газопровод


Трансадриатически газопровод
15 Февруари 2013, Петък


„Значението на този проект ще надхвърли границите на трите държави и ще създаде сигурност в енергийните доставки за Европа",


заяви гръцкият премиер Андонис Самарас, който присъства на церемонията по подписването на междуправителствено споразумение за Трансадриатическия газопровод (ТАП), заедно с гръцкия външен министър, италианския министър на икономическото развитие и албанския вицепремиер и министър на икономиката, търговията и енергетиката. Представители на Азербайджан и на консорциума ТАП също присъстваха на церемонията.

„Общите интереси на трите страни и развитието на съществуващите възможности може да имат много благоприятни последици, които ще надхвърлят границите на региона", заяви Самарас. Очаква се ТАП да засили енергийната сигурност на Европа като създаде южен маршрут за природния газ, идващ от Каспийско море и заобикалящ Русия. Очаква се ТАП да пренася газ от находището Шах Дениз II (управлявано от енергийния гигант BP) към Северна Гърция и Албания, след което ще пресече Адриатическо море под вода и ще достигне до Южна Италия. Газопроводът ще бъде дълъг 800 км, от които 478 км ще минават на гръцка територия.

В консорциума за изграждането на газопровода участват швейцарската компания „Акспо”, норвежката „Статойл” и германската „E.ОН Рургаз”. Проектът трябва да привлече инвестиции за 1,5 милиарда евро за Гърция и да създаде 2000 работни места, заяви Самарас.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки