Плаща ли се такса смет, ако не живееш в дадено жилище


14 Февруари 2013, Четвъртък


Дъщеря ми  притежава 1/4 част от моето жилище. Тя е с 74 % инвалидност.


Трябва ли да плаща такса смет, след като не живее в Бургас и не ползва жилището?
Веса Василева, Бургас
 

Интересуващата ви уредба се съдържа в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), Глава трета "Местни такси", Раздел първи "Такса за битови отпадъци" (чл. 62 - чл. 71). Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Бургас (Наредбата), Глава втора "Местни такси", Раздел първи "Такса за битови отпадъци" (чл. 12 - чл.15).

Таксата се заплаща за услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места. Размерът на таксата се заплаща за всяка услуга поотделно - сметосъбиране и сметоизвозване; обезвреждане на отпадъците в депа или други съоръжения;  чистота на териториите за обществено ползване. Данъчно задължени лица са собствениците на облагаеми с данък недвижими имоти, в случая това сте вие и дъщеря ви, като тя е задължена само относно притежаваните от нея 1/4 идеални части.

Общинският съвет е определил с Наредбата реда, по който лицата, неползващи услугата през съответната година, се освобождават от заплащане на съответната такса. Така съгласно чл. 14, ал. 3 не се събира такса за сметосъбиране, сметоизвозване и обезвреждане на отпадъците в депа или други съоръжения за имотите, които няма да се ползват през цялата година и когато лицето е подало декларация за това в дирекция "Местни приходи от данъци, такси и реклама" при Община Бургас до 31 декември на предходната година. Това обаче не важи за събирането на такса за услугата по поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване.

Освен това чл. 8, ал. 6 от ЗМДТ дава възможност Общинският съвет да освобождава отделни категории лица изцяло или частично от заплащане на отделни видове такси. За съжаление Общински съвет - Бургас не предвижда с Наредбата ред за ползване на подобни облекчения от лица с увреждания.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки