Какво не знаем за портокала?


Какво не знаем за портокала?
14 Февруари 2013, Четвъртък


Един плод съдържа дневната ни нужда от витамин С

Автор: проф. Христо Мермерски

За родина на портокаловото дърво се приема Югоизточна Азия. То е вечнозелено растение от сем. Седефчеви, род Цитрусови. Достига височина 6 м и има нежни и благоуханни цветове, от които се развиват плодовете.

Познати са 4 основни вида портокали: Месина, Валенсия, Яфа и Малтийски.
Месината са топчести, тънкокори, оранжеви и много сочни плодове. Валенсията са дебелокори, жълти и кисели. За вида Яфа пък е характерно, че са овални, тъмнооранжеви, по-тънкокори от Валенсия и много сочни. Плодовете от сорта Малтийски са топчести, тъмножълти до червеникави, със сладко, кървавочервено месо.

Месестата част и портокаловият сок съдържат много минерални вещества – калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, манган, йод, силиций, витамини С, Р, каротин, Е, инозит, В1, В2 и В6, пантотенова фолиева киселина. В тях има също и пектин.
Кората им е богата на етерично масло, каротин и фитонциди. Листата и цветовете пък са богати на етерични масла, фитонциди, витамини и др. Благодарение на витаминния комплекс, портокалите представляват добро средство за подсилване на подрастващия организъм и за предпазване от грип. Портокаловият сок се използва за външно лечение на инфектирани рани. В козметиката пък се прилага за намазване при измръзване на кожата.

Цветовете на растението съдържат етерично масло (състои се от терпени, дипентен, до 40 процента линалоол, гераниол, метилов естер на натраниловата киселина, метилов антранилат с люлякова миризма). Зелените плодове съдържат ауранциамарин, който придава горчивия им вкус, а също и хесперидин, етерично масло, лимонена киселина, ябълкова киселина и др. В корите на зрелия плод пък има ауранциамарин и хесперидин (с горчив вкус), каротиноиди, до 2 процента етерично масло (състои се от 90 процента лимонен, линалоол, гераниол, метилантранилов естер и др.).

Портокалът действа антираково, антиспазмично и противовъзпалително, противотемпературно, успокоително и глистогонно. Това се дължи на съдържащите се в портокаловата кора етерично масло и горчиви вещества.
Употребява се при нервна възбуда. Използва се още при старческо треперене, нощно безпокойство, епилепсия, мигрена, кашлица.

Българската народна медицина препоръчва приемането преди всичко на корите на портокала за възбуждане на апетит, при лошо храносмилане, стомашни и чревни възпаления. Добре действа и при болести на черния дроб, жълтеница, диария и др.
Колкото повече учени изследват свойствата на цитрусовите плодове, толкова повече откриват нови вещества, които оказват влияние върху човешкия организъм.

Цитрусовите плодове са богати на витамини. Витамин С е едно от най-популярните средства за борба със свободните радикали. Той активизира свойствата на други защитни субстанции, например витамин В, и действа като освежаваща терапия. Витамин С участва в образуването на нови клетки, поддържа кожата свежа и еластична, ускорява заздравяването на рани, зъби, венци и кости.

Един портокал съдържа 70 мг витамин С, а това е дневната нужда на организма ни. Освен това той играе централна роля за производството на психормони – за синтеза на съставките на щастието и еуфорията норадреналин и бетаендофамин. Трябва да отбележим, че е много по-добре да ядем повече лимони, мандарини, грейпфрути и портокали, отколкото да приемаме витамин С под формата на таблетки, които не са така ефективни.

Изпиването сутрин на чаша портокалов сок е равносилно на здравословна закуска. Освен витамините, с него приемаме желязо, калций и цитрусова киселина, която подобрява храносмилането. Тези, които имат проблем със стомаха обаче, трябва да го пият разреден в съотношение 1:1.


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Supermag
13.10.2018 10:04:07
0
0
Благодаря за информацията!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки