„Пещерска гроздова” пусна багери на Бунарджика


„Пещерска гроздова” пусна багери на Бунарджика
Багери копаят в скалите на тепето под паметника на Альоша
12 Февруари 2013, Вторник


С благословията на ГЕРБ, сиенитните скали на тепето ще бъдат къртени заради строеж на луксозен клуб

Автор: Камен Христов

Скалите на едно от седемте тепета, върху които е стъпил стария Пловдив,  ще бъдат допълнително дупчени, дробени и взривявани, докато промененият ладшафт на историческия хълм Бунарджика напълно задоволи претенциите на частната фирма „Галакси пропърти груп”. Дружеството е част от холдинга „Пещерска гроздова”, а срещу амбициите му да строи луксозен клуб в подножието на паметника Альоша, е настръхнал целият град. Основната причина за недоволството на пловдивчани е, че Бунарджика е обявен от МОСВ за природна забележителност и защитена територия.

Местни природозащитни организации вече се вдигнаха на осем протеста в защита на тепето, но гласът им не беше чут от правителството. Това принуди неправителствената организация „Гео“-Пловдив да свика пресконференция в сряда (6 февруари) в сградата на БТА в столицата и да потърси съдействието на медиите.
Новината днес е, че сезирахме Върховния административен съд за бездействието на отговорните институции, в чието правомощие е да се спре съсипването на природата в защитената територия, обясни  Васил Къдринов от „Гео“ пред малцината представители на национални вестници и телевизии, получили разрешение от главните си редактори да отразят събитието.

Скандалът обаче не е с днешна дата.

Още през 2011 г. теренът около разрушения ресторант (единственият спомен за него е картичка от 1935 г.) беше продаден на „Галакси пропърти груп”. Какви са намеренията на фирмата стана ясно малко по-късно, когато багери започнаха да дълбаят дълбоко сиенитните скали. Инициативен комитет за опазване на тепето разпрати писма до Министерството на околната среда и водите и до ведомството на Вежди Рашидов. При проверката обаче, чиновниците на Нона Караджова бяха категорични, че нямало къртене на скали.

Замъглен отговор дава и управителят на дружеството инвеститор Галена Малинова. На въпрос има ли нарушаване на скалната маса, тя цитира: „Заповед № РД-466 от 1995 г. за обявяване на парка за защитена територия се спазва абсолютно точно. Извършват се изкопни дейности на скално-земни маси, което не представлява разрушаване на скалите”. Народното недоволство срещу бъдещия строеж на тепето обаче продължава да се разраства. Така във Фейсбук бе създадена групата „Да защитим Бунарджика от незаконното строителство”, в която вече членуват близо 4000 души. В секцията със снимки потребителите редовно публикуват фотографии на камиони, натоварени със сиенитни скали, които слизат по алеите на хълма.

Войната за тепето се изнася в интернет

По някое време членовете на групата в социалната мрежа започват да получават заплашителни лични съобшения, подписани от „Галакси пропърти груп”. Предупреждават ги, че ако не оттеглят подкрепата си за Бунарджика, имената им ще бъдат дадени на „компетентните органи”. Действително при една от акциите ни, някои от нас бяха призовани да дават обяснения в МВР. В последствие те не се появиха повече на нито един протест“, разказва Петя Плачкова.

В някои медии, чиято собственост се свързва с „Пещерска гроздова”, се появяват информации, че потребителите във фейсбук групата са купени. Те са наречени „платени активисти, които саботират Пловдив и пречат на развитието на града”.
Изненадващо, макар и косвено, в битката се включва и кметът Иван Тотев (избран с гласовете на ГЕРБ), който публично обяви грандиозния проект за изграждането на лифт до върха на тепето. Разбира се, с общински средства.

Протестите срещу „Пещерска” стигат до съда

Пловдивчани не вярват на уверенията на инвеститорите, че строежът на елитния клуб отговаря на законите. Те са помолили в казуса да се намесят служителите на Вежди Рашидов, писали са и до националния омбудсман. Обещаните от институциите проверки обаче все още не са се случили.

При други пък, МВР, прокуратурата и РДНСК не са открили нарушения. „Ние не сме толкова възмутени от частната фирма, която строи там, а от позицията на институциите в България. Защото не е луд онзи, който яде зелника, а този, който му го дава”, смята Васил Къдринов. Затова той и колегите му от Гражданска коалиция за Пловдив, Движение за национално единство и спасение и други неправителствени организации са завели съдебен иск срещу МОСВ за къртенето на скалите, както и срещу Министерство на културата за ограничаване достъпа до културното наследство.

Чака се решението на Върховния административен съд. Гражданите поставят ултиматум и към пловдивската община. Те настояват тя да отчужди терена и да възмезди фирмата „Галакси пропърти груп”. Кметът Иван Тотев обаче си прави пас. Засега само от регионалната колегия на Камарата на архитектите в България (КАБ) са излезли с официално становище против строежа, огласено на сайта на организацията. От него става ясно, че инвеститорът завишава значително обемите във височина, спрямо стария строеж.

Нещо повече, в становището се отбелязва, че „сградата е била с функция ресторант за обществено ползване, а според техническия проект и неговото съдържание е предвидено тя да се превърне в частен клуб. Освен това, в одобрената проектна документация е предвиден като подобект контролно пропускателен пункт, поставен далеч от входа на сградата, вероятно с тенденцията да се ограничи достъпът до околните й пространства, които са публична собственост.

От архитектурна гледна точка е очевидно, че бъдещата сграда се подготвя да бъде по-скоро резиденция на собственика й, отколкото обект от социалната инфраструктура, за какъвто е определен с действащия ПУП. Това становище на КАБ е подписано от 9 архитекти, присъствали на проверката на Бунарджика. Протестиращите граждани заплашват, че ако безхаберието на институциите по случая продължи, ще отнесат въпроса до Европейската комисия и председателя й Жозе Мануел Барозу. Както и ще заведат съдебен иск срещу общината заради нарушения на Закона за устройство на територията и ще призовават министър Лиляна Павлова да се намеси, както в случаите с „Корал”  и дюните.

Преди 130 години

Апетитите към строителство на разкошния хълм датират още от края на XIX в., когато Фердинанд решил да си построи дворец в Пловдив.
Князът и княгинята много обичали града и си харесали Бунарджика като място за резиденция. Панорамата от прозорците щяла да бъде великолепна, с изглед към Родопите и Средна гора. А и дворецът щял да се вижда от всички краища на града.

Някои от подмазващите се градски велможи били готови веднага да предоставят безвъзмездно хълма на монарха. Тогавашният кмет на Пловдив обаче Христо Г. Данов (1895-1899) твърдо се противопоставил. Фердинанд побеснял и изпратил всички държавни служби да проверяват местната община.
За да накажат Данов, царските чиновници намерили няколко дребни нарушения и го глобили с три заплати. Той обаче пак успял да ги надхитри, тъй като още като поемал поста на градоначалник, обявил, че е достатъчно заможен и се отказал от получаването на кметска заплата. 

Сега, 130 години по-късно, ГЕРБ разреши на дъщерната на „Винпром Пещера” „Галакси пропърти груп” да строи върху тепето частен клуб.


Пловдивчани вече организираха осем протеста против строителството на Бунарджика

В категории: Общини , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
stik
12.02.2013 20:45:13
0
0
Тези пък ни крадят тепетата
2
тези не ми пропускат коментара
12.02.2013 20:41:42
0
0
1
стик
12.02.2013 20:37:35
0
0
Propusni mi komentara fashiski sin takav
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки