Бургаският плаж заприлича на Гранд каньон


Бургаският плаж заприлича на Гранд каньон
Този пейзаж трудно може да бъде наречен плаж...
11 Февруари 2013, Понеделник


Концесионерът му Атанас Атанасов разора пясъка и го струпа на огромни камари край морето

Автор: Георги Ваташки

В края на миналата седмица разтревожени читатели на „Десант“ позвъниха в редакцията, съобщавайки че бургаският плаж юнашки се разорава от багери. Наша проверка установи, че машините загребват пясък от морето и плажната ивица и го трупат на огромни купчини, набраздявайки с веригите си целия морски бряг. На пръв поглед изгледът наподобява досущ американското природно чудо Гранд каньон.

От пресцентъра на Областна управа-Бургас ни обясниха, че това образуване на нови „дюни“ всъщност представлява „метод на брегоукрепване“. „В договора на фирмата концесионер „Бургасбийч“ са зададени до сантиметър параметрите колко от плажната ивица може да ползва за търговска дейност. Понеже морето всяка година изяжда през зимния сезон част от пясъка, ние трябва да правим всеки път анекс към договора и да извършваме нови измервания. И тъй като това не е възможно, наемателят издига диги, за да предпази полагаемата му се площ. Това е напълно нормална практика, която се прилага широко в курортите у нас, но в Бургас се прилага за първи път“. Пресаташето изрично подчерта, че  „всичко е в рамките на закона“.

Проучването ни за методите на брегоукрепване установи, че пясъчни диги наистина се използват за предпазване от наводнения и бури. През март 2010 г. курортът Слънчев бряг става жертва на разгневеното море, което наводнява хотели и заведения. За да се избегне друг подобен случай, собствениците наемат фадрома, която избутва двуметрова пясъчна стена. В края на 2011 г. пък предпазна дига, дълга близо 3 километра, се прави и в Златни пясъци.

Тези дни в Бургас обаче наблюдавахме нещо, което другаде не се е случвало – пясъкът за укрепването е загребван от самия плаж.
Само че за навлизането на  багерите на плажната ивица е нужно разрешение от бургаския клон на „Басейнова дирекция“, която отговаря за поддържането на екологичното равновесие на Черно море в региона, включително и по крайбрежието му.

„Преместването на стотици кубици пясъчна маса без предварителни оценки за щетите върху околната среда може да доведе до сериозни проблеми. Това дори може да окаже обратен ефект и вместо да предпази брега, да го направи негоден за ползване “ – заяви пред „Десант“ общинският съветник от патриотичната партия „Национален фронт за спасение на България“ и известен еколог Здравко Сталев.
От казаното следва, че след като изискванията не са спазени, собственикът на „Бургасбийч“ Атанас Атанасов трябва да бъде санкциониран за нарушението. Но засега няма изгледи това да се случи.

Директорът на „Басейнова дирекция“ Цано Цанов се оправда, че е научил твърде късно за извършеното от концесионера и след раздухването на скандала са били взети проби от пясъка за установяване на евентуални замърсявания. Резултатите от проверката обаче ще станат известни едва другата седмица, защото единствената лаборатория, която може да направи замерванията, се намира във Варна.

Припомняме, че когато представителите на ГЕРБ поеха управлението на морския град, те  обещаха да разчистят плажната ивица от незаконните заведения, които я бяха превзели в невиждан мащаб. С парите на данъкоплатците кръчмите бяха съборени. Без една обаче – тази на Атанас Атанасов. Неговият бар се шири на площ от 550 квадратни метра, вместо разрешените му 15 квадрата. Така и до ден днешен никой не отговори на въпроса защо неговият обект не е санкциониран.

Според запознати Атанасов е добре известен сред бургаския подземен свят. За него се говори още, че в миналото се е занимавал с проекти, свързани с ветроенергийните източници, а сега върти парите на известна софийска адвокатска кантора.

Общинската управа в Бургас не за първи път се прави на сляпа за случващото се на морския бряг. През май 2012 г. внушителна камара пръст се издига на самата плажна ивица, само на метри от солниците на града. Обяснението на местните власти беше отново, че това е предпазваща дига. В случая земната маса бе докарана от огромната дупка, която бе изкопана в центъра на града, за да се построи там грандомански подземен паркинг, разцепил зловещо близката катедрала „Св. св. Кирил и Методий“. Бургазлии в недоумение се чудеха как рохката  пръст ще спре поривите на вълните, притеснявайки се, че морето бързо ще отмие и срути насипа.

Българските плажове отдавна са се превърнали в символ на унищожаването на природните богатства на страната. Тук безобразия от сорта на „Дюнигейт“ намират благоприятна почва. Множеството закононарушения стават известни на обществото единствено благодарение на бдителни природозащитници и журналисти.

Задава се поредният туристически сезон. Става все по-съмнително дали курортистите ще намерят това лято място, където да опънат хавлиите си на красивия и лековит бургаски плаж. Или и тогава ще заварят само планини от пясък, примесен с натрошени от багерите мидени черупки...


Подобни следи от тежки вериги са обичайна гледка за разораните ниви, но не и за плажна ивица От незаконните заведения край морето в Бургас остана несъборена единствено кръчмата на концесионера Атанас Атанасов

В категории: Бургас , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
14.02.2013 10:15:48
0
0
Атанас Атанасов, Концесионер на Северния плаж в Бургас отряза достъпа на сърфистите през свободната зона за плажуващи. Той го написа в писмо до медиите.
Припомняме, че в началото на месеца избухна скандал, защото концесионерът Атанас Атанасов поискал такса на сърфистите, за да им осигури „зелен коридор” на стопанисваната от него ивица. Днес той заяви, че тотално спира достъпа им през стопанисвания от него плаж.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки