Освобождението на Търговище


Освобождението на Търговище
Стара снимка на улица в Търговище
11 Февруари 2013, Понеделник


Преди 135 години
Неотдавна, на 29 януари, Търговище чества по стар стил 135 години



от освобождението си от турско робство. За този паметен момент краеведът Христина Митева разказва:
„Било е тежка зима, с дълбоки снегове. Когато местните управляващи чули, че руснакът е вече в Осман пазар (дн. Омуртаг), решили да бягат с все сили към Шумен. Но за да не си тръгват с празни ръце, се наканили да направят плячкосване на града за последно. Наточили ками и саби и тръгнали озверели срещу беззащитното местно население. Хората си стоели мирно и кротко в домовете си, но турците ги подмамили да излязат от тях. Те им обещали, ако искат да останат живи и здрави, да минат под закрилата на войската. „Който иска да се спаси, нека ни чака до чешмата по пътя за Шумен” – казвали османлиите.

Насъбрал се сума ти свят до чешмата. Цели семейства, роднини, съседи свили малки вързопи с храна, пари и злато. Когато се струпало голямо множество, турците ги наобиколили отвсякъде, под предлог че ще ги бранят по пътя. Но нещо се бавели и не тръгвали, мълчали страшно, а очите им гледали на кръв. Изведнъж, по даден знак, те се нахвърлили върху християните и за броени минути обезглавили всичко живо – включително старците и децата. После плячкосали труповете, като грабнали златото, накитите и храната им.

Други турски банди тръгнали да правят золуми из чаршията, като колели и убивали наред. Българите се събрали в Капраловата и Хаджиангеловата къщи. В домовете на чорбаджиите хората отрязали много от овощните дървета, заострили клоните им като колове и ги наредили покрай високите дувари, за да са готови да се отбраняват с тях. Жените се скрили в мазетата, а мъжете заредили пушките и пищовите зад прозорците в горния кат на къщите.

Но прииждащите агаряни били като скакалци – като убият един, на негово място се появявали нови петима турци. Те надвили българите и нахлули в дворовете. Съсекли де кого видят. Кръвта се плискала по стените чак до тавана, попивала в дървения под и в дома на хаджи Ангел дори до днес личат тези кървави следи. Самият чорбаджия бил давен няколко пъти в кладенеца си, а после свестяван, за да каже къде е скрил жълтиците си. Накрая след дълги мъчения е убит. Казват, че Търговище станало втори Батак по броя на закланите християни.
Като видели що върши башибозукът из града, няколко търговщенци тръгнали среднощ през преспите на Балкана, за да повикат час по-скоро руските войски да дойдат и да спасят останалото живо население. Русите първоначално се поколебали – преуморени били от походите, премръзнали, гладни...

Но в крайна сметка командирът дал заповед войската да тръгне към опожареното Търговище. Като ги видели, турците побегнали през Белия баир и местността Юкя накъм Шумен. Мнозина от тях заравяли заграбеното злато по баира с надеждата, че скоро пак ще се върнат и ще си го вземат обратно.

Руските войски навлезли в града от южната му страна. Болните и ранените останали на височината, където днес се намира хотел-ресторант „Боровец”. След тежката нощ на пожари, насилие и тежки походи градът най-сетне бил освободен. Оцелелите българи разцелували през сълзи спасителите си, посрещайки ги по стар нашенски обичай с хляб и сол”.


Патриотичен календар

9 февруари 1949 г. — България става член на УНИЦЕФ

9 февруари 1951 г. — Създава се Централен архивен фонд към Българската армия

9 февруари 1998 г. — Екатерина Дафовска става първата българска олимпийска шампионка в зимна олимпиада

10 февруари 1879 г. — Открито е Учредителното събрание в Търново

10 февруари 1883 г. — В България влиза в сила първият Закон за печата

11 февруари 1515 г. — Заради отказа си да се ожени за туркиня и да приеме исляма жестоко измъчван, а после изгорен на клада е канонизираният по-късно за български светец Георги Софийски Нови

12 февруари 1872 г. — Избран е първият български екзарх Иларион Ловчански, който обаче не е одобрен от Високата порта

14 февруари 869 г. — Умира Константин-Кирил Философ, един от създателите на славянската азбука

14 февруари 1915 г. — Извършен е атентатът в Градското казино в София, при който загиват четирима души, а осем са ранени. Взривяването на бомбата става по време на организирания от Народния театър традиционен благотворителен карнавал по случай Заговезни. Предполага се, че терористичният акт е организиран от правителството на Османската империя с цел да се компрометират привържениците на Антантата в българските политически кръгове, тъй като по това време България все още пази неутралитет в наскоро започналата Първа световна война


В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
atarkov
12.02.2013 18:18:15
0
0
Как след такива кланета, след това са оставили жив турчин?Много е либерален българина.Затова сега цигани и турци отново ни точат ножа.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки