Пъстра палитра с новини от цял свят


Пъстра палитра с новини от цял свят
Тимур Вермес
08 Февруари 2013, Петък


В Гърция турските сапунки се гледат масово
Турските сапунени опери са много популярни на гръцкия телевизионен пазар.



Нещо повече: нерядко и трите големи развлекателни тв канала в страната - MEGA, ANT1 и ALPHA - показват в най-гледаното си време тъкмо турски сериали.

Телевизионният критик Никос Вулалас обяснява този факт с финансовите затруднения на телевизиите. Един турски сериал струва около 5 000 евро, което излиза значително по-евтино, отколкото да произвеждаш собствен сериал, а и носи квоти от по 40%. Гърците обичат турските сапунки най-вече заради успокоителното им въздействие - те разведряват делника им, който иначе преминава под знака на нескончаемите финансови грижи. Сериалите показват красиви кадри от непознати и екзотични места, които масовият зрител никога не би могъл да посети.

Турските сериали имат огромен успех не само в Гърция. През миналата година турски фирми са спечелили над 100 милиона долара от продажбата на сапунени опери. Те са продали над 100 сериала в общо 70 държави. В момента по гръцките канали вървят шест турски сериала - факт, който силно смущава редица гръцки актьори, останали без работа. Някои от тях твърдят, че са останали на улицата именно заради евтините вносни продукции.

Подобни критични реакции има и от страна на националистически настроени медии и политици. Вестник "Димократия" например спря да дава свои реклами на телевизия АNT1, защото окачествява сериала "Великолепният век" като "опит да се омаловажат 400-те години османска окупация в Гърция". Протестно писмо написа и известният гръцки композитор Микис Теодоракис. "Провокативното поведение на гръцките тв канали, които без капка срам излъчват всички пошлости, предлагани им от турската пропаганда, изглежда не безпокои почти никого в тази страна", написа творецът през септември миналата година.

Пародиен роман за Хитлер чупи рекорди
Сатиричният роман за Хитлер "Той отново е тук", появил се през декември, продължава да оглавява класацията за бестселъри на германския книжен пазар с продадени вече 400 000 бройки, констатира британският вестник “Телеграф”.

С черен хумор авторът Тимур Вермес събужда замаяния Хитлер в XXI век, като фюрерът е "забравил", че войната е свършила. И трябва да открива новости като джинсите, да настрои мелодията за звънене на своя смартфон - естествено, Вагнеровия "Полет на валкириите", и да се разочарова от факта, че предпочитаният от него имейл адрес Hitler89 вече е зает.
На всичкото отгоре като се разхожда по улиците на Берлин, на фюрера му липсва грохота на оръдията. Той не може да се приспособи към промените около себе си, пък и любимият и винаги готов да услужи Борман не е до него.

Още по-лошо - никой не се интересува от хода на военните действия. А по будките неговият вестник “Фьолкишер беобахтер” е заменен от печатни издания на турски... И остава шокиран, когато взима един вестник и вижда датата - 30 август 2011 г. Собственикът на магазинчето за вестници е заинтригуван от човека, когото смята за професионален двойник. Представя го на свои познати продуценти на телевизионни предавания. И фюрерът скоро се превръща в звезда на пародия, която се върти из ютюб и на турско забавно шоу.

Въпреки критиките към творбата на Вермес, тя продължава да се радва на огромен интерес в Германия. "Той отново е тук" ще бъде преведен на английски и на още 16 езика догодина. Има слухове, че вече има и идея за създаване на филм по този сценарий.


Иранският президент - готов да се пожертва в Космоса
Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че е готов да стане първият ирански космонавт, съобщи агенция ИРНА, цитирана от ДПА.

"В името на научния прогрес на нашата страна аз съм готов дори да пожертвам живота си и да стана първият ирански космонавт", заяви Ахмадинеджад, цитиран от ИРНА.
По думите му Иран ще изпрати първия си астронавт до четири или пет години.
Ислямската република обяви миналата седмица, че е изпратила маймуна в орбита и я е върнала безопасно на Земята. Сега Техеран има амбициите да стане първата мюсюлманска страна със свой космонавт.

Западът подозира, че иранската космическа програма е с военна цел, но Иран отрича.
Вторият и последен мандат на Ахмадинеджад изтича през юни, а политическата му звезда залязва, откакто се скара с парламента и изглежда загуби подкрепата на върховния лидер аятолах Али Хаменей.


Кастро: Състоянието на Чавес се подобрява
Венецуелският президент Уго Чавес, който премина през тежка операция през декември, се справя много по-добре и се възстановява, обяви кубинският лидер Фидел Кастро.
Чавес, чиято страна притежава най-големите доказани петролни резерви в света, не се е появявал на бял свят от 11 декември м.г., когато бе приет за операция в хаванска болница.

Това предизвика много спекулации относно здравословното му състояние и съдба.
Въпреки това Кастро успокои, че 58-годишният венецуелец "е много по-добре и се възстановява. Борбата беше тежка, но сега се подобрява. Трябва да го излекуваме. Чавес е много важен както за своята страна, така и за Латинска Америка", заяви Фидел Кастро пред в-к "Гранма".

На венецуелския президент Уго Чавес му предстои най-сложната битка с рака, от който боледува, заяви новият венецуелски външен министър Елиас Хауа преди 10-ина дни.
Според Хауа обаче след операцията в Хавана държавният глава е в процес на възстановяване.

Министърът съобщи, че е посетил Чавес заедно с вицепрезидента Николас Мадуро, с министъра на петрола Рафаел Рамирес, брата на президента - губернатор Адан Чавес, и генералния прокурор на Венецуела Силия Флорес.


Тайни затворници на ЦРУ в 54 държави
Според доклад на неправителствена организация, цитиран от “Франс прес”, 54 страни са участвали в тайна програма на американската разузнавателна агенция по различни начини - тайни затвори на тяхна територия, подпомагане на залавянето и транспортирането на предполагаеми терористи, участие в разпитите и в мъченията, предоставянето на разузнавателни данни или само отваряне на въздушното пространство за самолетите, превозващи тайно затворниците от една страна до друга.

Петдесетте и четири страни се намират на всички континенти, от Афганистан през Йемен и Зимбабве, до 25 европейски страни, като Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Финландия, Германия, Ирландия, Великобритания, Испания и Италия.
Австралия също е упомената в доклада, подобно на Иран, който въпреки лошите си отношения със САЩ им е предал 10 души.

В тайните затвори на ЦРУ са били и петимата обвиняеми за атентатите от 11 септември. Те са били в затвори в Тайланд, Румъния, Полша и Литва, се казва в документа. В него са идентифицирани 136 лица, които са били задържани и прехвърлени от едно на друго място по програмата на ЦРУ. Някои са били членове на “Ал Кайда”, но други са били заловени по погрешка. Италия е единствената страна, в която съд осъди лица, замесени в програмата. Канада е единствената страна, която се извини на жертва на програмата. Страната подобно на Австралия, Великобритания и Швеция изплати компенсации на жертвите.

В доклада САЩ са остро критикувани затова, че не са обръщали внимание на отношението към затворниците в тези затвори и не са започнали никакво съдебно преследване заради това отношение.
Администрацията на президента Обама както изглежда не се е отказала от тайното задържане за кратък срок и отказва да публикува документи, засягащи тази програма на ЦРУ, се отбелязва също в документа.


Разклати ли новият скандал с премиера сръбския кабинет?
В края на миналата седмица премиерът бе замесен в два скандала само за няколко дни, а в Сърбия назря политическа криза.

Първо Дачич бе направен за смях от телевизионно предаване, което му прати репортерка без бельо. Кадрите не бяха излъчени, но видеото се появи в "ЮТюб" и обиколи света.
В събота белградският в. "Информер" и телевизия Б92 пък оповестиха полицейски доклади, според които Дачич, в качеството му на министър на вътрешните работи в предишния кабинет, се е срещал с представител на най-големия наркокартел на Балканите.
Става въпрос за поне две срещи през 2008 г. с Родолюб Радулович, наричан Миша Банана. Според чуждестранните разузнавателни служби Банана е отговарял за транспорта на кокаин от Южна Америка до Европа.

Източници от криминалната полиция твърдят, че документацията със съмнителните контакти на Дачич е била изпратена в прокуратурата и в службите за сигурност.
В неделя Дачич призна, че се е срещал с Радулович, но каза, че тогава не е бил предупреден от полицията, че става дума за човек, срещу когото се води разследване.
Според него информацията за двете им срещи е била архивирана, за да бъде извадена сега като средство за политическо изнудване от онези, които се опасяват разследването да не достигне и до тях.

Сръбските медии от седмици спекулират, че СПП, водена от министъра на отбраната Александър Вучич, иска избори през тази година.
От Сръбската прогресивна партия отказаха да коментират обвиненията, но казаха за Ройтерс, че в началото на тази седмица ръководството на партията ще реши какви стъпки да предприеме.

Основната опозиционна Демократическа партия и Демократическата партия на Сърбия на бившия премиер Воислав Кощуница вече поискаха незабавна оставка на Дачич
и предсрочни избори, а лидерът на партия "Единна Сърбия" Драган Маркович заяви, че зад нападките срещу Дачич стои "много силен функционер".


Уго Чавес и Фидел Кастро Кадри от скандалното предаване

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки