Един закон с двоен аршин


08 Февруари 2013, Петък


Административният съд в Бургас се подигра с възрастни и болни хора от Поморие. Магистратите първо ги призоваха като свидетели по имотно дело,


а после ги изхвърлиха от насроченото за 5 февруари заседание, защото не били... страна по процеса.
Става дума за членовете на Солодобивното кооперативно дружество „Анхиалски солници“, които от години се борят да докажат правото си на собственост като законни наследници на терен от 18 декара. Спорната земя се намира зад манастир „Свети Георги“ в Поморие.

Заради атрактивното място на имота - в непосредствена близост до морето, през последните 10 години бяха правени поне пет опита земята да бъде отнета от действителните й собственици. Първо се пробва самата община, след което и частното дружество ТПК „Анхиало 92“, което претендираше, че е правоприемник на някогашното солно обединение БСКД „Анхиалски солници“.

След множество перипетии и удари под кръста, истинските наследници на земите най-сетне стигнаха до съда с надеждата, че Темида ще застане на страната на истината. След въпросното съдебно заседание от сряда, те вече не са убедени в това.
Ще искаме отвод на съда, жалваха се пред екип на „Десант“ огорчените поморийци. Те подозират, че са изхвърлени от делото тенденциозно.

На 6 януари 2012 г. Общинският съвет в Поморие е одобрил ПУП за сметище върху терен от 4 декара (част от спорния имот) без да бъде уведомен никой от съсобствениците. Парцелът е в близост до защитена зона, но въпреки това местната власт е разрешила там да бъдат изгаряни боклуци.

„Писахме две жалби до шефа на РИОСВ в Бургас Бойчо Георгиев, но той не ни е отговорил на нито една“, каза председателката на кооператорите в Поморие Таня Гюрова. Въпреки това тя и измамените поморийци ще продължат да си търсят правото.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки