Шокови сметки за ток изкарват народа на улицата


Шокови сметки за ток изкарват народа на улицата
Ужилените от напомпаните сметки на ЧЕЗ в Благоевград бяха неудържими в протеста си
08 Февруари 2013, Петък


В Благоевград гориха фактури на площада, в Кърджали припадат пред касите на енергото

Автор: Гергана Костова

Ако видите на улицата някой сам да си говори, яростно да спори с въображаем събеседник, да крещи и да размахва ръце, не го мислете непременно за луд. Може човекът тъкмо да е минал през касата на енергото, където са му тръснали загробваща сметка за ток, която надхвърля в пъти месечния му доход.

Поне до това състояние бяха доведени десетки ужилени от ЧЕЗ жители на Благоевград. Преди дни те избраха нестандартен начин за протест, като публично изгориха сметките, връчени им от енергоразпределителното дружество. Спонтанният им бунт пък завърши с арест на една от организаторките на акцията, активистката от гражданското сдружение СИЛА Люси Манова. Докато полицаите, застанали на страната на монопола в държавата, потушаваха справедливия граждански протест, а ресорният министър Делян Добрев даваше мъгляви обещания за проверки в ЕРП-тата, истински драми с тока се разиграха и в Кърджали.

Офисът на движението ДНЕС в родопския град е заринат от оплаквания заради двойно надутите сметки за декември, научи „Десант“. Там, както и в клиентския център на дружеството, обаче обясняват, че и жалба да се подаде, първо сметката трябва да бъде платена.

Тези дни възрастен човек едва не колабирал пред една от касите, когато чул, че е изконсумирал ток за 320 лева. Старица се разплакала, защото инкасаторът пропуснал да засече потреблението й в срока, преди коледните празници, а сега щяла да даде цялата си пенсия за тройна сметка, макар да се грее на дърва.

И ако хората в Благоевград и района с протестите си успяха да извоюват поне проверка на начислените им суми, то в Кърджали дори не назрява такава ситуация. Местните са по-дисциплинирани и търпеливи, може гладни да стоят и много да се ядосват, но трудно излизат на улицата, което е необяснимо, недоумяват в офиса на ДНЕС. И дават европейски примери с различните възможности да избираш доставчика си, да зареждаш ваучери и т.н.
Според експертите основната причина за дебелите суми, които домакинствата са принудени да плащат за електроенергията, е в  липсата на нормален енергиен пазар.

Което е и една от причините, поради които Ангел Семерджиев изхвърча от мекия си стол в ДКЕВР. Все още не е достатъчно развит пазарът на електроенергия в България и няма достатъчно продукти, от което страдат и потребителите, и консуматорите, подчерта по една телевизия Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Според него през тази година на свободния пазар ще излязат нови фирми, което ще увеличи продажбата на електроенергия от 15% на около 30%. Те обаче ще трябва да се научат какво точно им трябва от пазара, за да могат да си го набавят, смята експертът. „Това, което е сега, не е пазар. Очаква се тази година да влязат интерконекторите. Понижението при цените на газа не е достатъчно и България все още е страната с най-високи цени за ток в ЕС”, подчерта още Стаменов.

Такса мощност за всички?

Поредна секира е надвиснала над платците, като заслугата е отново на държавния регулатор. Такса мощност може да бъде въведена за всички потребители на електроенергия. Това е записано в Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия, подготвена от ДКЕВР.

Публичното обсъждане на документа е насрочено за 12 февруари. Така ЧЕЗ, EVN и "Енерго про" ще могат да калкулират в разходите за електроенергия и допълнително плащане за това, че поддържат мрежата до определен обект. Такса мощност са парите, които всеки потребител ще трябва да плаща, дори и да не харчи ток.

В момента по подобна схема се плаща в Западна и Южна България, обслужвани от ЧЕЗ и EBN, но това е само за бизнеса. В края на миналата година срещу въпросната такса скочиха  хотелиери. Според тях заради нея губят стотици хиляди левове.

Новата наредба на ДКЕВР ще развърже ръцете на енергодоставчиците да определят и различни тарифи за своите потребители, подобно на мобилните оператори. Така всеки ще може да избира собствен план за доставка на ток, ако отговаря на определени условия. От енергийния регулатор ще определят преференциални цени за изкупуване на тока от възобновяеми енергийни източници (вода, биомаса, вятър и слънце) веднъж годишно. Предвижда се и вече веднъж определената цена да не се променя за целия срок на договора, който е сключен със съответния производител на зелен ток.

ДКЕВР обаче дава шанс цената на електроенергията за бита и бизнеса да може да се променя по-често. В момента тя се определя веднъж годишно - от юли. С други думи, чакат ни много по-чести стресови съобщения и още повече шоково стопляне... пред касите на енергото.

EVN се оправдава със зеления ток, готви 4% скок

Българските потребители ще платят като субсидия за зелените електроцентрали - слънчеви, вятърни и водни, общо около 760 млн. лв. за 1 година - от 1 юли 2012 г. до 30 юни 2013 г. Това показват изчисления на EVN България, обявени тези дни от Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на компанията. Парите са значителни - около 1% от брутния вътрешен продукт на България.

От тази сума около 340 млн. лв. се покриват от действащата добавка „зелена енергия“ в сметките за тока, а други 200 млн. лв. ще бъдат платени чрез въведената през септември временна такса за достъп до мрежата, която се плаща от собствениците на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).
„Ако нищо не се промени, говорим за 4% поскъпване на тока от 1 юли. Увеличението не е в полза на енергото, а за изплащане на високите добавки върху цените на зелената електроенергия. Те бяха и една от причините за шоковото вдигане на тарифите за бита с 13,6% от 1 юли 2012 г.”, смята Золфелнер.

Той лансира „спасителната” идея да се създаде специален фонд за ВЕИ, за да не се стигало до ново поскъпване. Той можел да се захрани с пари от продажбите на свободни квоти за емитиране на въглероден диоксид. Европейска директива изисква поне 50% от получените средства да се инвестират в зелени проекти, включително във ВЕИ. Идеята вече е обсъждана от енергийни компании у нас и има тяхната подкрепа.
Какви ще са реалните й последици обаче тепърва предстои да плащаме.


„Да запалим“ Топлофикация
 
Под това мото в неделя, 10 февруари, от 11 часа пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в столицата ще започне протестът на недоволните от произвола на Топлофикация. Възмутените граждани ще изминат предвидения маршрут на протестното шествие от МИЕТ до Народното събрание.

Това е поредната активност на софиянци във връзка с топлото, след като на 20 януари изгориха декемврийските си сметки за парно пред сградата на Столична община. Сега те възнамеряват да обявят публично някои от своите основни изисквания към топлофикационното дружество, сред които са настояванията им всеки потребител да може да сключва индивидуален договор с Топлофикация; да се премахне терминът „прогнозно количество“, а също и да се предвиди възможност за отказване от услугите на дружеството.

По време на събитието организаторите ще проведат разяснителна кампания сред столичани за техните права и ще раздават бланки за подаване на жалба към Топлофикация. Те заявяват, че се солидаризират с хората от Пловдив, Силистра, Благоевград, Гоце Делчев и Сандански, които за пореден път тези дни изляха гнева си срещу ЧЕЗ.


Люси Манова, една от организаторите на демонстрацията и активист на СИЛА в Благоевград, бе задържана в полицията За EVN виновни за предстоящото ново поскъпване на тока са зелените електроцентрали

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
жертва на EVN
10.02.2013 22:12:16
0
0
Да свали монополистите от власт с протести всеки ден!
Съсипаха българина със завишените сметки за ток и парно,свалиха му и последната риза от гърба а шайката на герберастите от властта да се готви,ще дойде и техният ред!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки