Градинската арка


Градинската арка
Ключови думи: градина, ака
07 Февруари 2013, Четвъртък


Тези малки архитектурни форми от векове се явяват неизменно градинско украшение.

Автор: Дина Харизанова

Още преди няколко столетия те са красили именията на аристократите. Арки, преплетени с рози, често може и сега да се видят в градините и розариумите на Англия. Най-ярък пример е световноизвестната градина на Клод Моне в Живерни, на 80 км от Париж.
Днес вертикалното озеленяване, осъществявано благодарение на тяхното присъствие в дворния екстериор, отново е на мода.

Арките се разполагат не къде да е. Тяхното място трябва да бъде добре обмислено и свързано с хоризонталните елементи на ландшафтния дизайн. Една такава конструкция, поставена в средата на райграса например, би изглеждала твърде неуместно. Но ако я издигнем в началото на някоя пътека, тя се превръща в своеобразна „врата”, през която се преминава от една част на градината в друга – да речем към зоната за отдих.
Едно от нейните предимства е, че арката увеличава полезната площ, тъй като по нея може да се отглеждат виещи се растения и лиани.

Като конструкция тя представлява сводест елемент, разположен върху две опори. Изработва се от дърво или метал, а в редки случаи и от тухли или камък. През арката е добре да се вижда нещо привличащо погледа като красив храст, дърво или статуя.
Височината и ширината трябва да позволяват под нея да се минава или стои свободно, а виещите се растения, растящи по конструкцията й, не трябва да препречват прохода или да се закачат по дрехите и косите на хората. Като се изхожда от тези съображения, минималната й ширина следва да е 1,2-1,5 м, а височината – не по-малко от 2,2 м. Ширината на страничните й стени пък трябва да е най-малко 50 см.

Формата на свода на арката може да бъде доста разнообразна – заоблена, правоъгълна, триъгълна или изтеглена в готически стил.
Върху пътеката, тръгваща от входната порта и водеща към двора, може да се разположат през определено разстояние няколко арки.
Подходящи за засаждане край тях са както розите, така и клематисите, глицинията и любимите „телефончета”.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки