Сурва Нова година в Бесарабия


Сурва Нова година в Бесарабия
05 Февруари 2013, Вторник


Един от най-древните и уникални родни обичаи е сурвакарството. Както млади момчета, така и ергени обикалят домовете на близки и познати.

Автор: Георги Ваташки

Държейки украсени дрянови пръчки, сурвакарите отправят пожелания за урожай, богатство, здраве и късмет. Освен у нас, обичаят е съхранен и там, където има български общности.
Тази традиция ревниво се пази и сред българите в Украйна. Те празнуват Нова година на 14 януари по стар стил. Възрастните хора спазват пост, а младите невести готвят празнични блажни ястия, пекат кравайчета и се запасяват със сладки, за да нагостят с тях скъпите гости сурвакари. В Бесарабия дрянът обаче не вирее затова нашите сънародници изработват сурвачките от някое младо плодно дърво – символ на богата реколта и добра година.

Рано сутринта малките сурвакарчета обикалят къщата, като започват със сурвакането на най-възрастния в семейството. Най-подир сурвачките играят и по гърбовете на добитъка.
В някои бесарабски български села сурвакарчетата са само момчета, но не са редки и участията на момичета. В Болград съществува поверие, че ако девойките си отчупят късче от сурвачката и я сложат във водата, когато се къпят, ще имат красива и дълга коса.

Учениците от българския културно-просветен център „Аз, буки, веди“ в градовете Одеса, Иличовск, Измаил и Болград към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ са едни от най-активните участници в този ритуал. Облечени в национални носии и с красиви, грижливо изработени сурвачки, те обикалят домовете на българските семейства в този далечен от родината край. Тази година българчетата посетиха и колективите на градските власти в Одеса1  редакцията на местния вестник „Одесские известия“, както и българското консулство в града. Със своята програма учениците накараха възрастните да се върнат за миг в своето детство, когато и те са обикаляли със сурвачка в ръката. Навсякъде българчетата бяха посрещнати с баници с късмети и много подаръци.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки