Венко Измамата още бяга от правосъдието


Венко Измамата още бяга от правосъдието
Венелин Качаков
04 Февруари 2013, Понеделник


Известният спонсор на ГЕРБ в Пловдив излъгал над 150 души от цялата страна с евтини екскурзии до Малдивите. Делото срещу него зацикли от 17 месеца

Автор: Камен Христов

Активист от партията на управляващите вече 17-ти месец търка наровете на пловдивския затвор в очакване на съдебно решение. Гербаджията Венелин Качаков, който от лятото на 2011 г. е по-популярен като Венко Измамата, е завлякъл  над 150 дущи с пари за обещани евтини екскурзии до Малдивите и остров Корфу.

Хората са от цялата страна и на всяко съдебно заседание са длъжни да се явяват като свидетели в съда и да пребивават в Пловдив за своя сметка. Ужилените се надяваха, че поне тези разноски по делото ще им бъдат спестени, когато през ноември магистратите излязоха с решение делото да се гледа по съкратена процедура. Вместо това обаче, съдебният процес здраво е зациклил.

Всичко започва през лятото на 2011 г.

В началото на юли Георги К., докато сърфира из мрежата, попаднал на атрактивна оферта за почивка на остров Корфу. Според рекламата в сайта за колективно пазаруване Grabo.bg, пакетът е ол инклузив и цената за една седмица е едва 350 лева.
Георги и съпругата му решили да резервират два ваучера общо за 700 лева. Мъжът малко се озадачил, че от фирма „Еврохолидейз”, която организира почивката, настоявали  плащането да стане само по банков път, а не и в офиса на туроператорската фирма.
Въпреки това, летуването на острова било с около 50% по-евтино от обичайно предлаганите оферти и Георги решил, че си заслужава.

С два ваучера се сдобила и финансовата инспекторка Росица Б., която трябвало да пътува с мъжа си за Корфу на 27 август м. г.  Сред най-пострадалите бил бившият треньор Симеон П. Той похарчил 13 000 лева, за да отиде на Малдивите с жена си, дъщеря си, зетя и кумовете.  Повечето от измамените в началото на август получили обезпокоителни имейли от управителя на Grabo.bg, който продавал през интернет туристическите ваучери.
В писмата той информирал хората, че офисът на „Еврохолидейз” в Пловдив е затворен от няколко дни и никой не отговаря на телефонните обаждания. От мейлите ставало ясно, че фирмата е завлякла още десетки кандидат-екскурзианти, платили между 350 и 13 000  лева за почивките си. Със случая се заела Икономическа полиция.

Разследващите открили, че офисът на „Еврохолидейз” на ул. „Константин Стоилов” е бил отворен само преди два месеца. Фирмата не е извършвала резервации и плащания към хотели, в които е посочила, че организира почивки.
В края на юли същата година банковите сметки на туроператора били опразнени, а следите на парите, събирани за почивка на Малдивите и Корфу, се губели.

Общо три ареста има по тази афера.

Единият от заловените е Венелин Качаков, който спонсорира структурата на ГЕРБ в града под тепетата, другите двама са негови служители - Георги Христов и компютърният специалист Георги Пасев.
Качаков бе хванат в Паспортна служба, откъдето трябвало да вземе  задграничните документи на 2-годишния си син, издадени с експресна поръчка.

Христов вече го чакал в Англия с инструкцията да стои там, но след като гръмна новината, че шефът му е задържан, той се върна в България и се предаде сам в полицията. Георги Пасев има богат опит в туроператорската дейност. Занимавал се с управлението на различни фирми – „Тайфун холидейз”, „Абакс”, а покрай дейността си е натрупал стабилни контакти и завидни позиции в бранша. Точно с това е успял да привлече вниманието на Венко Измамата.
Новоизпечените съдружници решили да купят готова фирма, която има лиценз за туристическо посредничество от Министерството на икономиката.

Спрели се на „Еврохолидейз” на Димитър Клатуров. Дружеството прекратило дейността си, а собственикът поискал 5000 евро, за да го продаде. Качаков дал 1000 евро, а за останалите подписал запис на заповед.За управител на „Еврохолидейз” бил нает работникът на Качаков – Георги Христов. Момче с основно образование, криминално проявен и осъждан. Излежавал е присъда в затвора до 2009 г., но после искал да започне нов живот на чисто с приятелката си. Работел около Качаков в сферата на строителството.

Като управител на туроператорската фирма трябвало само да подписва документи и да се явява като официално лице по време на преговори. Офертите за Корфу и Малдивите били коментирани с Grabo.bg на 27 май 2011 г., когато Качаков и Пасев отишли в офиса на сайта. Венко Измамата обяснил, че опитът им в туризма е 12-годишен и че имат добри бизнес връзки с няколко хотела на Малдивите.  От сайта задали доста специализирани въпроси, на които Пасев отговорил подробно.

Така в интернет била публикувана обявата:
„7 нощувки с включена закуска, обяд, вечеря на Малдивите”, чиято редовна цена била 2226 лева на човек за август и 1885 лева за септември и октомври. С намалението наполовина промоционалните цени на сайта съответно паднали на 999 лв. и 899 лв.  Втората публикувана оферта била за остров Корфу, пак за 7 нощувки и ол инклузив.„От тази фирма ни потърсиха и се представиха, че откриват нов бизнес, свързан с туризъм.

Преди това са се занимавали със строителство, състоятелни хора. Искаха да предложат една сравнително интересна оферта”, разказаха тогава управителите на интернет платформата Петър Илиев и Никола Павлов. По същото време те се опитвали да пробият на пазара и, когато скандалът гръмнал, за да спасят репутацията си, решили да изкупят дълга на принципа на цесията и да изплатят компенсации на измамените клиенти. След края на делото собствениците на сайта ще си търсят парите от подсъдимите.

Цялата измама е за почти 266 000 лв.

Процесът започна през юли м. г. и делото веднага се отложи, тъй като се оказа че част от всички 157 свидетели не са редовно призовани. Ужилените са от цялата страна и всеки път се налага да идват и да остават в Пловдив за своя сметка. Коридорите на съдебната палата се изпълват с хора. „Три пъти сме разпитвани и два пъти сме идвали до Пловдив”, възмущаваха се измамени кандидат-екскурзианти от Варна.

В края на септември 17 граждански иска на измамените не бяха допуснати от съдия Методи Антонов, тъй като щели да затруднят и без това тромавия процес. Прокурор Добринка Калчева обясни, че ощетените могат да заведат гражданско дело за парите, но едва след като делото за измамата приключи в съда. През ноември се взе решение делото да се гледа по съкратената процедура и бе отложено за този месец. На 23 януари обаче бе отложено отново, тъй като не всички измамени били уведомени за това.


Спонсорът преди Малдивите
 
Венелин Качаков е сред учредителите на ГЕРБ в Пловдив през 2008 г. се е изявявал като един от най-щедрите спонсори на ГЕРБ в Пловдив. През 2009 г., след като партията на Бойко Борисов спечелила изборите, той се зае да подпомага различни благотворителни акции под егидата на местната партийна структура.
Така под патронажа на кандидата за член на Европарламента от ГЕРБ - Стефан Шилев, Качаков подари мобилни телефони на млади хора в затруднено положение и стана спомоществовател на бала им.

Кметът на район „Източен” - Петър Петров, почерпи тогава над 100 инвалиди и хора с увреждания с тържествен обяд в известен пловдивски ресторант, а сметката плати Качаков, кълнат се запознати с дейността с дейността на пловдивчанина. Пак с негови средства пловдивската организация на ГЕРБ изпратила на екскурзия 56 члена на Съюза на инвалидите.
Идеята за пътуването била на местния лидер на ГЕРБ, а в момента кмет на Пловдив Иван Тотев.

Качаков забогатял по време на спекулата със строителни обекти преди икономическата криза. През 2008 г. си купил БМВ Х6.  Имал пътувания до Швейцария и Австрия. Пред познати се хвалел, че отсядал в престижни хотелски вериги като „Риц” и „Шератон”. Не работел коректно и фирмата, чрез която наемал строителни обекти – „Вал Тис 2001” била взета на мушка от кредитори. Срещу дружеството имало няколко изпълнителни дела от две банки, лизингови фирми. Само претенциите на НАП били за около 700 000 лв. С времето Качаков започнал да се оттегля от партийния живот в ГЕРБ. След скандала с екскурзиите, той е бил предложен за изключване от партията.


Офисът на „Еврохолидейз” бил отворен два месеца преди да гръмне измамата с почивките Свидетелите по процеса за фалшивите екскурзии изпълват коридорите на Съдебната палата

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки