В Пловдив късат договора с „Градски транспорт”


В Пловдив късат договора с „Градски транспорт”
Пловдивската община реши да разтрогне договора си с фирма „Градски транспорт“, тъй като автобусите й не отговарят на еконормативите
02 Февруари 2013, Събота


Потъналата в дългове компания не може да изпълни изискването да пусне автобуси с нужния екологичен клас двигатели

Автор: Камен Христов

Сагата с фирма „Градски транспорт” в Пловдив достигна етап, в който договорът с превозвача бе прекратен едностранно от общината. Мотивът е, че компанията системно не изпълнява клаузите по контракта си, подписан през 2010 г.

Съгласно една от тях от 1 януари тази година всички автобуси на „Градски транспорт” трябва да имат минимален екологичен клас „Евро 3”. Към днешна дата обаче по-малко от половината отговарят на това изискване. Друго нарушение е, че курсовете по обслужваните линиите се изпълняват под 50 % от заложените условия.  Бившият общински съветник от БСП Батаклиев, който преди 6 г. приватизира общинската фирма „Градски транспорт”, посто няма как да изпълни договора, тъй като 60 автобуса от нужния по-висок екологичен клас преди няколко месеца бяха прибрани от кредиторите „ЕFG”заради забавени вноски по изплащането им.

Така в момента по-малко от половината рейсове на компанията имат нужния клас двигатели. Останалите са автобусите „Волво”, които бившият кмет Спас Гърневски купи през 1998 г., но те отговарят на стандарта „Евро 2”.  В същото време Батаклиев няма възможност да купи съвременни возила, тъй като превозваческата му фирма е на ръба на фалита. Повече от една година тя плаща само 60 на сто от заплатите на шофьори, монтьори и кондуктори. Бившите служители на фирмата от няколко месеца протестират, за да си вземат заработените пари. Доставчиците й пък алармират за огромни задължения.

„Инса ойл”, например, иска да запорира компенсациите от общината, тъй като твърди, че превозвачът дължи над милион лева за гориво. След като тази седмица изтече срокът, който общината даде да се отстранят нарушенията и да се въведат еко автобусите, от управата се опитаха да връчат на мажоритарния собственик на „Градски транспорт” нотариална покана за прекратяване на договора. Общинските представители обаче стигнали само до портала, където им обяснили, че в сградата на транспортната фирма не пускали външни лица. Все пак документът бил залепен на входа на предприятието и според ресорния зам.-кмет Александър Държиков, ако до две седмици Батаклиев не се яви лично да си получи поканата, тя ще се счита за връчена.

„Не може така да се прекрати един 10-годишен договор, чиято давност е до 2020 г.”, коментира в сряда превозвачът, като обвини общината, че тя е неизрядната страна, тъй като дължи на „Градски транспорт” компенсации за над 5,8 млн. лева. Батаклиев обвини и конкурентите си, че декларирали по-малко продадени билети и изкуствено увеличавали разходите си, за да приключат на загуба. „Защо се допуска някои транспортни фирми да злоупотребяват със субсидиите и компенсациите като дават фалшиви справки”, не скри възмущението си той.

След като заповедта за прекратяване на договора с бизнесмена влезе в сила, се очаква кметът Тотев да поиска от областния управител Здравко Димитров пълномощия да преговаря за временно възлагане на осемте линии на други превозвачи.  Междувременно ще трябва да се обяви конкурс, за да намерят те постоянен концесионер. Говори се, че интересът към обслужването на маршрутите, макар и само за 6 месеца, е огромен, като вече цели 8 компании са се кандидатирали за услугата. Не е ясно обаче кои са те – пред репортери собствениците на най-големите транспортни фирми – „Хеброс бус”, „Грация”, „Пълдин бус”, които обслужват другите линии в Пловдив, отрекоха с тях да са водени разговори.

Междувременно преди седмица токът във всички бази на „Градски транспорт”, включително и в пункта за издаване на карти, бе спрян, тъй като фирмата дължи на ЕВН за електричество над 50 000 лв. Два дни след налагането на крайната мярка, работници на превозваческата компания започнаха свалянето на контактната мрежа на тролейбусите. Тя обаче не се захранва с ток по друга причина – не заради неплатени сметки, а защото еко возилата бяха спрени с решение на пловдивската община. И тъй като жиците са си собственост на транспортната фирма, никой не може да попречи на демонтирането им.


Бивши и настоящи служители на неизрядния превозвач периодично правят протести с искания да им бъдат изплатени дължимите заплати

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки