Пъстра палитра с новини от цял свят


Пъстра палитра с новини от цял свят
01 Февруари 2013, Петък


Албания: Да не излизаш от дома си поради страх
Трима братя в албанско село не са излизали навън от рождението си, защото заради древен обичай може да ги убият



Три албански момчета от село Бардхаж, на около 100 км от столицата Тирана, не са излизали от вкъщи от раждането си - заради страх да не бъдат убити в кръвно отмъщение.
Децата са на 7, 9 и 12 години. Една учителка посещава два пъти седмично дома им, за да ги образова.
Тези деца са сред 900-те албанчета, които цял живот трябва да се укриват заради стария албански обичай "канон".

Канонът дава право на кръвно отмъщение на семейството на убито лице, т.е безнаказано да убие убиеца или който и да било мъжки член на неговото семейство, което често продължава докато всички мъжки членове на двете семейства не бъдат убити.
При комунистическата власт този обичай в Албания бе на практика изкоренен, но с демокрацията се завърна отново.

Макар "канонът" формално да забранява убиването на жени, деца и старци, на практика това също се случва и поради това понякога цели семейства са осъдени на домашен арест.
В желанието си да помогне на такива деца албанското министерство на образованието организира учители, които ги посещават няколко пъти пъти седмично и им изнасят общо по десет часа, за да получат тези деца поне основно образование.
"Изпращаме учители от най-близките училища, най-добре такива, които са преподавали на децата преди, ако те са ходили преди това на училище.
Обучението при тези обстоятелства е трудно, но учителите правят всичко, което могат", посочва заместник-министърът на образованието на Албания Халит Шамата.

Стотици магазини за наше кисело мляко в Китай
Българска компания, заедно с местен партньор, възнамерява да открие 870 специализирани магазина

Китайците скоро може да се окажат страстни почитатели на българското кисело мляко, тъй като предстои отваряне на 870 специализирани магазина за този продукт в Китай, съобщава електронното издание на китайския вестник "Женмин жибао".

Георги Георгиев, президент на българската частна компания "Лактина", която е производител на стартерни култури (закваски), съобщи пред китайската агенция Синхуа, че неговият китайски партньор "Чжънцзян Шанчжън комерс енд трейд" ще открие 852 специализирани магазина за българско кисело мляко до края на идната година.
Партньор при откриването на магазините ще е китайският клон на веригата супермаркети "Уолмарт Чайна".

Първият магазин ще се нарича "Бар за кисело мляко Лактина" и ще бъде открит в един от супермаркетите "Уолмарт" през юни 2013 г.
Компанията "Чжънцзян Шанчжън комерс енд трейд" ще открие сама още двайсетина подобни магазини в градовете Ханчжоу и Нинбо.
Вестникът припомня, че китайската фирма откри първия специализиран магазин за българско кисело мляко в Ханчжоу през септември 2012 г. Неговият персонал се подготвяше за производството на автентично кисело мляко в българската компания.

Хванаха известни турски актьори при операция срещу наркотрафика
Полицейската операция е започнала от разследване на улични дилъри на кокаин

Повече от 40 души, включително известни актьори и музиканти, са били задържани при едновременни операции в Истанбул на турската полиция за борба с наркотрафика, съобщи електронното издание на в. "Миллиет".

Сред арестуваните са известните актьори от турските сериали Джемал Хюнал и Чагатай Улусой и актрисата Гизем Караджа, а също и певецът Дженк Ерен.
Телевизия Си Ен Ен Тюрк съобщава, че сред задържаните има и актьори от театъра.
Полицейската операция е започнала от разследване на улични дилъри на кокаин.
Заподозрените са отведени в полицията, за да бъдат разпитани и тествани за наркотици.
Джемал Хюнал е известен у нас с ролята си на Керим от сериала "Гордата Аси".
Чагатай Улусой пък освен като актьор, е известен и като модел. През 2010 г. печели състезанието Най-добър модел на Турция. Баща му е български изселник.
Гизем Караджа (Gizem Karaca) също е била модел. През 2011 г. представя страната си на "Мис свят".

Марихуаната за лечение става законна и в Чехия
В близко бъдеще Чехия може да узакони марихуаната за облекчаване на някои сериозни болести.

Законопроектът, който вече бе приет от долната Камара на депутатите, бе подкрепа от 67 от 74-те присъстващи членове на 81-местния Сенат. Против се обявиха двама сенатори.
Лечението на пациент, който се нуждае от канабис за подобряване на здравословното му състояние ще му струва на месец 4000 евро.
Марихуаната може да се използва за облекчаване на симптомите на рак, болестта Паркинсон, множествена склероза, псориазис и някои видове рядко срещани заболявания на кожата.

Беларус забрани вноса на пилешко от България
Причината са регистрираните в България случаи на нюкасълска болест по птиците

Беларус въведе временни ограничения за вноса на птици и птичи продукти от България и Дания.
Решението е взето от департамента за ветеринарен и хранителен надзор към беларуското министерство на земеделието и храните.

Основание за тази стъпка е информация на Международното епизоотично бюро, според което в България са регистрирани случаи на нюкасълска болест по птиците, а в Дания – случаи на птици, заразени с високопатогенен грип.
За да не се допусне разпространението на опасни за животните болести, временно е ограничен вносът от тези две държави на живи птици, пух и пера, яйца, птиче месо, всички видове притчи продукти и хранителни добавки.
По-рано Минск въведе забрана за вноса на птича продукция от Германия, Мексико, Чехия, Никарагуа и други страни.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки