Нови злоупотреби с бездомните кучета?


Нови злоупотреби с бездомните кучета?
Никой не знае какво става зад стените на приюта в Сеславци
01 Февруари 2013, Петък


В „Екоравновесие“ имитират дейност и отказват да реагират на сигнали, оплакват се читатели на „Десант“

Автор: Веселина Николова

На 4 януари тази година софиянката Божидарка Иванова се прибира в дома си и заварва непознат мъж да дърпа едно от двете й кучета. Жената се втурва да го спасява от насилника, но той я изритал и я ударил с пръчка. Оказва се, че в жилището й са нахлули служители на общинското предприятие „Екоравновесие“, за да отведат иначе добре гледаните от нея и снабдени с паспорти домашни любимци.

След тях Божидарка открива стрела в хола си, за която предполага, че с нея са упоили животните. Директорът на „Екоравновесие“ Манол Нейков обаче в последствие отрича подчинените му да действат така, при това той упорито твърди, че въпросните кучета изобщо не били домашни. На всичко отгоре Нейков настоява, че служителите му не са посягали на стопанката им, ами самата тя ги била нашляпала.
Този случай така и щеше да отшуми като част от мимолетната куриозна хроника, ако в редакцията на „Десант“ не продължаваха да постъпват сигнали срещу столичната общинска фирма. Оказа се, че от няколко месеца неравна битка с нея води и Мария Николова.

Началото й е поставено още през септември м. г., когато тя се опитва да подаде сигнал за глутница от 25 страховити бездомни кучета, които всекидневно обикалят по софийските улици „Земен“, „Попова шапка“ и по бул. „Ситняково“ край Румънското посолство.
„Сред тях има немска овчарка, лабрадор и други големи добре охранени песове. Движат се безшумно и в колона по едно. Хората се плашат и започват да стрелят с оръжие от балконите си по тях. Най-страшното е, че повечето граждани нямат и понятие как се борави с оръжие“, обяснява жената в жалбата си.

Тя се опитала да съобщи за ситуацията и на горещия телефон, обявен за сигнали от „Екоравновесие“, само че дни наред така и никой не отговорил на него.
След което софиянката се вдигнала и сама отишла на място в общинския изолатор в столичния квартал Сеславци. Там се оказало, че диспечерът на фирмата Ирена Генчева, която трябвало да приема сигналите на гражданите, си е тръгнала по-рано, а в следващите няколко дни щяла да е в отпуск.

Седмица по-късно Мария прави втори опит да подаде сигнал за опасната кучешка глутница, но отново усилията й не се увенчават с успех. Тя пак се разхожда до Сеславци, където съзира как Ирена Генчева, заедно с главния диспечер Христо Петров – брат на уволнения за злоупотреби бивш директор Петър Петров, си тръгват от работа, отпрашвайки със служебния автомобил.

„Тогава отидох при директора Нейков и му разказах всичко. Той се опита да замаже положението, като се оправда, че не е наясно какво става в оглавяваното от него предприятие. Държеше се изключително неадекватно. През цялото време пушеше цигари, лягаше на дивана, излизаше на балкона, връщаше се и вдигаше крака върху бюрото, дърпаше си косата. Стъписах се“ – живописно описва срещата си с шефа на „Екоравновесие“ Мария Николова.

Жената не се предава и този път се обръща направо към кмета на София Йорданка Фандъкова, на която задава въпросите: Къде отива храната за животните и защо е недостатъчна? Защо е спряно осиновяването на четириногите? На какво се дължи липсата на хигиена в приютите? Защо е допуснато заразяване на кучетата с болестта „гана“? И т. н.
Месец, след като е подала жалби до всички възможни институции, столичанката получава кратък отговор в три реда единствено от зам.-кмета на Столична община Мария Бояджийска, в който е уточнено, неизвестно защо, колко кастрации са извършили от „Екоравновесие“ през предходните два месеца (?!).

За десетки злоупотреби в общинската фирма сигнализира и друг наш читател. Писмото на д-р Георги Димитров пристигна само няколко дни след това на Мария Николова. Неговите обвинения са, че в „Екоравновесие“ се назначават хора без конкурс; такива, които имат стабилни познанства.
Според него дори и Манол Нейков не е достатъчно компетентен за поста си и е назначен с протекциите на Лорита Радева, председател на комисията по екология към Столичния общински съвет.

Д-р Димитров твърди също, че са изписвани фалшиви суми за построяване на приюти и за неосъществени кастрации на кучета. Най-страшно звучат неговите съмнения, че от приюта се изнасят четириноги за Швейцария с цел да се използват като донори на костен мозък. От което се печелят хиляди левове, но всичко това се покрива много умело.

„Освен това заплатите, които получават служителите в „Екоравновесие“, са нереално високи. През юли 2012 г. те са увеличени двойно, като на директора например възнаграждението е скочило от 1550 лв. на 3500 лв.“, твърди още възмутеният гражданин.
Общинското предприятие „Екоравновесие“ е наследник на създаденото през 1998 г. ОП „Зоомилосърдие“, което през 2002 г. приема сегашното си име. Основната му цел е да регулира популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община.
Задълженията на неговите служители включват и извършването на рутинни операции за кастриране на четириногите бездомници, тяхното обезпаразитяване и поставянето на трайни маркировки по тях.

За първи директор на дружеството е назначен настоящият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Когато под негово ръководство тази институция е открита официално, много столичани си отдъхват с надеждата, че най-сетне проблемът с шляещите се по софийските улици глутници ще бъде решен.

Уви! Нищо такова не се случва. Вместо това започват да валят сигнали за потресаващи злоупотреби в предприятието. След вътрешна проверка в него, разпоредена през пролетта на 2011 г. от Йорданка Фандъкова, се стига до уволнението на поелия поста след Мирослав Найденов тогавашен директор Петър Петров.
Разкритите нарушения са наистина шокиращи – като например договарянето на нереално висока цена за косене в Горни Богров и Сеславци, където се намират приютите за бездомни кучета. Оказва се, че за тази дейност е заплатено по цени, надвишаващи над 20 пъти средните за територията на столицата.

В началото на 2012 г., малко преди преди инцидента с нахапания и починал от раните си проф. Ботьо Тачков, кметът на София Йорданка Фандъкова уволнява поредния директор на предприятието д-р Илиян Кърджев заради това, че си е позволил да намали екипите, които ловят кучета. Но става ясно, че и той сериозно е подозиран във финансови злоупотреби. След него постът му в общинската фирма поема д-р Манол Нейков.

През декември м.г. зам.-кметът на софийската община Мария Бояджийска, чийто ресор е „Зелена система, екология и земеползване“, обяви, че парите за общинското предприятие се увеличават двойно и то ще струва на софиянци 2.6 млн. лева. Като причина за тази щедрост се посочва, че през 2013 г. предстояло да се „обработят“ 6000 бездомни псета.
За сравнение – през 2012 г. предварително са заложени 893 294 лева,но след актуализация на бюджета в крайна сметка парите достигат до 1,25 милиона.

Наличните данни обаче показват, че не е имало особена промяна в броя на „обработените” кучета, които до 11 декември 2012 г. са били 4758, докато за 2011 г. тяхната численост възлиза на 5865 бездомни четириноги. Така че няма никакви основания и логика да се настоява за увеличаване на парите, отпускани на „Екоравновесие“ за тази година.


Д-р Манол Нейков, директор на ОП „Екоравновесие“:
На жалби, в които се сипят обиди, не отговарям

- Г-н Нейков, каква е годишната издръжка на предприятието?
- За тази цел има отчети – в Столична община, във финансовите отдели и аз няма да ви дам никаква информация в тази връзка.

- Срещу вас са подадени вече няколко сигнала в редакцията на „Десант“?
- Да, и аз имам копия. Тази госпожа Николова, която подава жалби до всички възможни институции, не само в тях, а и директно в разговорите си по телефона, обижда служителите ни и аз няма да й отговарям чрез вашия вестник. На нея отговори ще й дават от Столична община – след проверки и т. н.

- А пестите ли наистина пари от храната за животните?
- Не спестяваме пари от храна за животните. Те се хранят по норма. Храната се купува от голяма верига магазини, с която сме постигнали споразумение за възможно най-ниски цени, заради количествата, които вземаме.

- Кой следи дали изпълнявате нормите?
- Това се прави от диспечерите на приюта, от контрола на управителя и от нас чрез проверки.

- Вярно ли е, че са ви увеличени двойно заплатите през миналата година?
- Работя за далеч по-ниско възнаграждение от посоченото в жалбите, но няма да ви кажа колко е. Служителите в „Екоравновесие“ също взимат малки заплати, за да стоят тук на телефоните и да ги обиждат хора, като въпросната Николова и други недоволни граждани.

- Има ли постоянно човек, който да приема сигнали на горещия телефон?
- Не, няма. Работното време на служителките е до 16.30 часа. След това телефоните се прехвърлят на секретар?

- А имате ли и други случаи, в които граждани се оплакват, че ваши служители не реагират на сигналите им?
- Освен този на Мария Николова, никакви други сигнали не са постъпвали при нас. Въвличате ме в разговор по измислени въпроси от жена, която има някакво лично отношение срещу нашите служители, без дори да я познаваме.

- Добре, но аз ви задавам въпроси и от друг сигнал срещу „Екоравновесие“?
- На жалби, в които се сипят обиди, няма да отговарям.


Над 4 000 души нахапани от кучета за една година
Всяка година в нашата страна се регистрират около 4000 хиляди случаи на пострадали от нападения на бездомни кучета. Черната хроника се събира на база на поставяните годишно противобесни ваксини. Трудно е да изброим хората, нападнати и дори загинали следствие на ухапвания от уличните помияри.

22 януари 2013 г.
Швед, женен за българка, е нападнат от улични кучета в столичния Южен парк. Псетата разкъсват дрехите на чужденеца, който оцелява по чудо, но се отървава с множество рани по тялото си.

12 декември 2012 г.
Мимоза Стоименова е настанена в „Пирогов“, след като е нахапана от кучета в столичния квартал „Бояна“. Часове след нападението песовете изчезват безследно и опитите на служители от „Екоравновесие“ да ги открият, са безуспешни. Жената редовно минава по този маршрут, като и преди е виждала там да се разхождат кучета. За първи път обаче те се спускат към нея и я повалят. След като пада по очи, едно от тях я захапва, друго разкъсва качулката й и впива зъби в главата й, разкъсвайки ухото й.

7 ноември 2012 г.
82-годишният Иван Кацаров пресича централния столичен площад „Славейков“, когато гладно куче го напада в гръб и го захапва за крака. Налага се възрастният софиянец да прекара няколко дни в болница.

13 юни 2012 г.
89-годишен мъж излиза от дома си и повече не се прибира. Дъщеря му подава сигнал в полицията. По-късно старецът е намерен в парка на квартал "Редута“ в изключително тежко състояние с разкъсани от кучетата крайници. Следват няколко тежки операции, но лекарите така и не успяват да спасят живота му.

9 април 2012 г.
18-годишно момиче, отивайки на олимпиада по литература, става поредната жертва на освирепели улични кучета. Мила Будева е нападната рано сутринта от две бездомни псета точно пред Столична община. Ученичката се разминава само с нахапвания по десния крак. По същото време в спешните кабинети в София са приети още две нахапани от улични кучета пациенти – 5-годишната Гери и жена на средна възраст.

28 март 2012 г.
Професор Ботьо Тачков, който е един от най-известните българи, живеещи в Америка, е жестоко нахапан от глутница от 15 псетата, докато се разхожда по поляната, близо до общежитията на Американския колеж в столицата на родината си. Подивелите кучета го нападат, събарят го на земята и започват да го ръфат безпощадно. По-късно професорът умира от раните си, въпреки грижите, които полагат за него в болницата, където е откаран.

28 януари 2011 г.
Глутница бездомни кучета нахапва до смърт човек в района на гробищния парк в Дупница. Намерени са само долните крайници от трупа и се предполага, че животните са разчленили тялото му, разнасяйки отделни парчета от него из цялото заупокойно място.


Общинската фирма разполага със завиден бюджет, но за сметка на това столичани твърдят, че не изпълнява задълженията си На сигнала за злоупотреби Мария Бояджийска отговаря, че кучетата са кастрирани (?!) Божидарка Иванова Йорданка Фандъкова вече втори мандат не може да се справи с бездомните кучета

В категории: Разследвания , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Фандъкова
21.03.2015 20:17:06
0
0
Референдум направете боклуци и изроди,стига сте наказвали българския народ.Америка ли ви забранява да се ликведират псетата,че православието да намалява.Във Румъния само едно дете беше нахапано и управниците взеха решение всички псета да се ликведират.Ако има опозиция във Балгария то нека да иска Референдом по вапроса.
4
Ганю
31.05.2014 10:05:31
0
0
От безделници и паразити каво може да се чака.Ето делата на кумонистите и арогантноста.Те затривст даржави и народи но да не работят.Точно заради това са избивсни преди 1944 година но не е стигнало времето на подчтения народ да ги ликведира.Ето сега мършата си остана и заразява наред.4
3
18.06.2013 08:59:30
0
0
2
pi
03.02.2013 07:37:16
0
0
Smqtam kakav glad goni tezi jivotni zada posegnat na chovek i da go izqdat ili da opitat ,jivotnite ne sa vinovni horata sa za trepane, ako bqxa gi pribrani kastrirani i gledani i xraneni nqmashe da se stiga do tuk .Govorq ot opit i nabludeniq nqma losho kuche ima gladno i ozlobeno ot choveka takova ,sramuvam se da se nareka Balgarka navan nikoga ne e imalo i nqma da ima takova bezxaberno i dolno otnoshenie kam drugo jivo sahtestvo, ili pone ima seriozni institucii i hora koito sledqr da nqma. Tova nasheto tuka e kenef te za horata ne gi e grija nie chakame za jivotnite da pomislqt ne mi se chudete che vi napadali ima zakakvk gospodin edi koi si koito az shte nareka pomiqr nared s vsichki bezxabernici!!!!!!!!! Ne sa jivotnite pomiqri vie ste i zaslujavate texniq mizeren neshtasten gladen jivot koito im osigurqvate da vidim nqma li da si izqdete i izprajneniqta!!! Nqmam drug komentar
1
шаро
01.02.2013 20:34:35
0
0
хората кучета ги яли, ..няма прокуратура, няма полиция, няма общество..., няма контрол,
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки