Репресират деца на стачкуващи оръжейници в Сопот


Репресират деца на стачкуващи оръжейници в Сопот
Протестиращите ученици са заплашени от изключване
Ключови думи: ВМЗ, Сопот
31 Януари 2013, Четвъртък


Оздравителната програма за ВМЗ – 900 работници на улицата

Автор: Камен Христов

Ученици от сопотската професионална гимназия „Владимир Заимов“ са били заплашвани от директора си, че ще бъдат наказани, задето са подкрепили протеста на оръжейниците от ВМЗ.

За това, че са застанали рамо до рамо до родителите си, на някои от децата в прав текст им било казано, че ще бъдат изключени, други пък били отведени от полицаи в местното РПУ, за да обясняват, кой ги е карал да правят шествие по улиците на подбалканския град.
На 21 януари гимназистите преминаха през Сопот заедно с възрастните, а някои от по-буйните се покатериха на паметника на Иван Вазов, за да скандират от там, имаше и такива, които се бяха качили на портала на военния завод.

За последвалите репресии разказаха самите ученици.
„Чувствам се заплашена от това, което се случва, но мястото ми е до майка ми и баща ми“, цитираха тези дни информационните агенции едно от момичетата, участвало в събитията.
Тодор Гайдаров е неин съученик, също съпричастен към съдбата на единственото останало държавно предприятие в района, което осигурява основно поминъка на хората от Сопот и Карлово: „Как няма да ходя да протестирам, хората не могат да си платят водата и тока, а после изкарват всички нас виновни”, възмущава се младежът.

Потресени от учителския и полицейския натиск, на който са подложени учениците, протестиращите се обърнаха към медиите да разгласят информацията с надеждата, че тя може да привлече вниманието и на международните институции.
„Лесно е да се правят на мъже пред децата ни“, негодуваха работниците. Някои от тях до последно не знаеха, че срещу учениците има образувана предварителна полицейска проверка. Резултатите от нея щели да станат ясни до края на февруари, след което преписката щяла да бъде предадена на Районна прокуратура в Карлово.

Междувременно сред стачкуващите гръмна още една новина, която буквално ги смрази. Оказа се, че очакваната оздравителна програма на ВМЗ предвижда като основна мярка съкращаването на 900 работници.
Късно в понеделник ръководството на завода е предложило план от 1500 страници, в който подробно са описани възможностите за намаляване на разходите – съкращения, сливане на отдели и цехове, коментираха в началото на седмицата лидерите на синдикалните организации на КТ „Подкрепа” и КНСБ в оръжейния завод Димитър Атанасов и Елена Петрова.

Двамата подчертаха, че очакват държавата да се заеме по-сериозно с проблема и да предложи оптимизация на редица разходи, а не само на тези, свързани със заплати и осигуровки. От КНСБ предупредиха, че ако не им се представи истинска оздравителна програма, те няма да подпишат споразумение с държавата за спасяване на дружеството. В края на седмицата е планирано да започнат преговорите между ръководството на дружеството, министъра на икономиката Делян Добрев  и синдикатите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров предложи друга възможност – временно преминаване към четиричасово работно време. „Това ще е глътка въздух за ВМЗ и работните места ще бъдат спасени”, смята той.

Според синдикалиста, при тази схема размерът на заплатите ще се запази, като половината ще се плаща от завода, а другата половина от Социалното министерство. Димитров напомни, че подобна мярка беше приета от предишното правителство в края на 2008 г. заради кризата.
„Тогава държавата отдели 6 млн. лв. за доплащане на намалените възнаграждения на работници, преминали на половин работен ден. Така бяха спасени 18 хиляди работни места”, изтъкна той. В началото на седмицата в Пловдивския окръжен съд бе образувано дело за несъстоятелност на ВМЗ по искане на „Механичен завод” – Девин.

Сопотската оръжейница дължи 2,5 милиона лева за части за боеприпаси на девинското предприятие. Съдът допусна присъединяването като втори кредитор на Първа инвестиционна банка и отложи делото по исканата несъстоятелност като даде срок за представяне на нови доказателства. В Сопот протестите на работниците и служителите продължават. Хората все още не са получили нито аванси, нито заплати.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки