Продават и болницата в Елена


Продават и болницата в Елена
Ключови думи: Елена, болница
31 Януари 2013, Четвъртък


10 500 жители на балканската община Елена остават без болница. Общинската лечебница "Д-р Димитър Моллов" се продава от бирниците.

Автор: Здравка Христова

На тезгяха данъчните извадиха медицинската апаратура, а държавен съдия-изпълнител обяви за продан три от отделенията, както и болничните чаршафи и лекарските престилки.
НАП продава 20 групи медицинско оборудване, чиято обща начална тръжна цена е 165 672 лева. Сред търгуваните стоки са кувьоз, ехограф, рентгенов апарат, гинекологичен стол, наркозен апарат, електрокардиограф, операционното осветление, дефибрилатор, апарат за кислород, доплер, линейката на болницата и дори телевизорът на родилното отделение, готварска печка и хладилник. Публичната продан на медицинско оборудване на закъсалата лечебница е за покриване на дългове към държавния бюджет.

Държавен съдебен изпълнител за втори път обявява за продан три от отделенията на еленската болница, оценени общо за 249 720 лева. Родилното отделение от 466 кв. м застроена площ е с начална цена от 89 340 лв. Детското отделение от 605 кв. м се продава за 106 800 лв. На публичния аукцион е изкаран и кухненският блок от 354 кв. м за 53 580 лв. Съдебният изпълнител от Елена предлага чаршафи, калъфки, престилки, щипки, пинцети. Цената на една калъфка е 92 стотинки, на престилка – 3,38 лв., а един чаршаф струва 2,76 лв. Продажбата е по изпълнителни дела на бивши служители на  лечебното заведение, осъдили го за неизплатени заплати.

Еленската болница дължи над 1 млн. лева към доставчици, държавата и за заплати. Не виждам бъдеще за лечебницата, докато държавата не каже какво да правим с общинските болници, затънали в дългове – заяви кметът на града Дилян Млъзев. Той поясни, че през миналата година е имало отворена схема за кандидатстване по оперативна програма "Регионално развитие" за преструктуриране на общински болници в общински медицински центрове. Но еленската администрация не е успяла да се възползва от този шанс заради тежкото финансово състояние на лечебното заведение. „Ако бяхме направили такъв център, кредиторите щяха да предявят претенции към него и да изгубим собствеността, а от там и европейските пари –   коментира още градоначалникът на Елена.

За да помогне за закъсалата болница, Общината продаде 7 декара свой терен в лечебница за построяване на жилищен квартал. Сделката бе реализирана, но няма осъществен проект.
В момента в сградата на лечебницата все пак още съществуват спешен медицински център, лекарски кабинети и хоспис. Но родилките и болните от еленския край, нуждаещи се от хоспитализация, трябва да пътуват поне 40 километра по тесен планински път до най-близката болница във Велико Търново.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки