ГЕРБ вдигна мерника на шефа на пловдивското летище


ГЕРБ вдигна мерника на шефа на пловдивското летище
Летище Пловдив
Ключови думи: Пловдив, летище
31 Януари 2013, Четвъртък


Депутати от ГЕРБ вдигнаха мерника на директора на Летище Пловдив Дойчин Ангелов и настояват за отстраняването му,

Автор: Камен Христов

тъй като не управлявал дружеството ефективно и не съгласувал действията си с държавната власт. Най-активен в оплюването на началника е близкият до кмета Иван Тотев депутат от ГЕРБ Костадин Язов, който повече от половин година настоява, че Ангелов трябва да си иде.

Язов дори е написал становище за премахването на летищния шеф. Доверието към него вече е свалено и ако той не се аргументира добре за действията си, се очаква министърът на транспорта Ивайло Московски да го освободи от длъжност, посочва депутатът.
Пловдивските управници пък искат общината да излезе от  Фонда за развитие на Летище Пловдив, в който внася членски внос от четвърт милион лева годишно. Във фонда членуват и други общини от Южен-Централен район.

Целта на събирането на средства в него е те да послужат за маркетинг и гаранции на различните авиокомпании, които оперират и проявяват интерес към редовни полети до Пловдив. ”Вноската на община Пловдив е 250 000 лв., а останалите общини плащат по 53 000 лв. При това обаче, само Ангелов отива да преговаря за откриването на нови линии. Всички знаем, че това пък се осъществява на ниво министри. Той за какъв се мисли”, коментира Язов.

Герберите от кръга на кмета Иван Тотев недоволстват още, че откакто фондът активно подпомага летището, има само една работеща редовна линия Пловдив-Лондон, която два пъти седмично обслужва региона. В същото време директорът преговаря с  авиокомпании. Тази седмица, заедно с делегация, предвождана от областния управител Здравко Димитров, Ангелов е в Бурса, за да договори редовна линия до Пловдив. Край Бурса е една от най-големите диаспори на българи изселници - около 400 000 души.

”Ако ще се налага да плащаме за всяка допълнително разкрита дестинация, то тогава като най-голям акционер във фонда община Пловдив може да си вземе летището и да го управлява като своя собственост”, негодува обаче кметът Иван Тотев. Все пак той смята, че е важно да имаме работеща авиолиния, тъй като тя служела за реклама пред различните авиокомпании.  „Но се оказва, че ние не можем да поддържаме такъв рекламен инструмент в годините, тъй като само една авиолиния не стига”, коментира градоначалникът.  Дойчин Ангелов работи в дружеството от 1994 г. и по образование е педагог.

На него Транспортното министерство разчиташе да привлече превозвачи и пътници, за да може държавата да си върне инвестицията в новия терминал. За изграждането му кабинетът на Сергей Станишев отпусна 40 млн. лв. от бюджета.


Нароченият за смяна от кръга „Тотев” Дойчин Ангелов е поставен на поста от ГЕРБ Депутатът Костадин Язов има зъб на летищния директор

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки