Нужен е закон за възрастните хора


31 Януари 2013, Четвъртък


Съединението прави силата – тази всеизвестна българска максима ни е завещана още от времето на хан Кубрат.



Помним я, изписана е и върху сградата на парламента, но въпреки това твърде често не се сещаме за нея. И най-мъдрата прослойка от българската нация – пенсионерите, също я забравя. В продължение на две десетилетия нашите пенсионери все се обединяват и все са разединени. Понастоящем пенсионерските организации са към 20.

На национално, регионално, областно и общинско равнище. Тази значителна част от обществото ни обаче е твърде разслоена и разединена класово, социално, политически, духовно, идеологически и нравствено. Поради което нейни представители членуват и в най-различни политически партии, съюзи, обединения и прочее, като изповядват от крайно десни до крайно леви възгледи и убеждения.

Тъкмо тези обстоятелства създават пречки пенсионерските организации  да се обединят и да предприемат съвместни ефективни мероприятия и действия за защита на общите си интереси. Те нямат никаква физическа и политическа възможност да блокират кръстовища, магистрали, булеварди и улици или пък да заплашват да срутят държавните устои. Така че и по този начин не могат да се борят за приоритетните си конституционни права. Отрицателният ефект от всичко това се стоварва върху собствения им гръб. 

Но крайно време е да се сложи край на едноличните, групови, вождистки, безпринципни, задкулисни ежби, непримирими противоречия и борби, основани на принципа „Кой да води бащина дружина“. Обединението на пенсионерите, което е предпоставка за тяхната ефективна социална защита, може и трябва да се извърши чрез и по инициативата на съответните централни държавни институции: Министерство на труда и социалната политика, Министерския съвет и Народното събрание. Чрез приемането на Закон за възрастните хора, пенсионерските организации ще могат да се обединят в единна организационна единица с подходящо име, което примерно може да бъде „Обединен съюз на българските пенсионери“.

Такъв закон съществува в някои страни на ЕС, а също и в държави от други континенти. Фактически той ще представлява своеобразен кодекс за социалните, политическите, здравните, битовите, културните и всякакви други права на българския пенсионер. Един такъв нормативен акт би трябвало да бъде кодифициран в духа на основните принципи на Декларация на правата на човека на ООН, Европейската харта за правата на човека, международните форуми, посветени на проблемите на възрастните хора, Конституцията на Република България и българските национални традиции и особености. Би било добре на пенсионерския съюз да се делегира проектозаконодателна инициатива и правото да участва със свои представители в работата на всички заинтересовани ведомства.

Иван Стоименов, София


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки