В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
Петопръстникът е известен още и като очиболец
31 Януари 2013, Четвъртък


От две години страдам от хроничен синузит.


С какво може да го излекувам, прилагайки средства от народната медицина?

Росен Желязков, Вълчидол


Синузитът е заболяване на околоносните кухини. Най-честата причина за появата му са острите инфекциозни заболявания като грип, скарлатина, дребна шарка, пневмония, инфекция на кръвен или лимфен път и др.
Роля за развитието на синузита играят не само вирусите и бактериите, но и неблагоприятните условия на живот.

Болестта протича под 3 форми – катерална, гнойна и алергична. Симптомите най-често са свързани с проявите на главоболие, което се явява главно преди обед. При навеждане болният чувства тежест в главата. При заболяване на горночелюстния синус болката пък се усеща във вътрешния ъгъл на окото, а ако възпалението е на синуса около клиновидната кост, боли темето.

Бедата е, че синузитът може да доведе до очни усложнения, дори до менингит.
Алергичната форма на това заболяване се характеризира със затруднено дишане, пристъпи на кихане и отделяне на обилно кърваво-воднист секрет.
Това е заболяване, което може да се превърне в хронично, ако не се лекува. В черепа има синуси, които се пълнят с гной. Затова и болките са предимно в главата, но най-голямата беда е, че хроничният синузит е причина за заболявания на сърцето и ставите, както и появата на алергии, бронхиална астма, ревматоиден артрит, сенна хрема и др. А секретите, които се задържат в нелекуваните синуси, създават отлична среда за развитие на бактерии и гъбички.

Рецепта 1 (Нейко Русев, Стара Загора): Набират се около 10-20 диви краставички. Изсушават се и се стриват. Получава се прах като канела. Вечер се взима от него с палеца и показалеца и се смърка през ноздрите. Това се прави 10 нощи.
Забележка: Дивите краставички растат по изоставени места в градски условия.

Рецепта 2 (Владо Додов, с. Костенец): Смесват се 10 г пчелен клей (прополис), 20 г мед и 1 супена лъжица лайка. Всичко това се слага в тенджера с 1 л вода в нея. Трябва да заври леко. Тогава се вдишва парата. Процедурата се прави в продължение на 10 дни.

Рецепта 3 (Стойка Цонева, Хисар): В 100 мл вода се вари 1 супена лъжица полски хвощ от 2 до 4 мин. Поне 5 пъти през деня се смърка от отварата.

Рецепта 4 (Петрана Филипова, Стара Загора): Смесват се сокът от 1 лимон и 1 глава червен лук. Добавя се и 1 супена лъжица счукана на прах морска сол (4-5 кристала) и 5-6 капки газ. Сместа се съхранява в хладилник, а от нея всеки ден се капват 3 пъти по 2 или 3 капки в носа.

Рецепта 5 (Марийка Гунчева, Белослав): Слага се 1 шепа петопръстник в 200 мл вода и се вари 5 мин. Сваля се от огъня и се захлупва. Оставя се да престои така 18 часа. След това се прецежда и течността се сипва в шише. С капкомер се капват по 6 капки във всяка ноздра.
Рецептата помага и при възпаление на очите, перде и сърбеж, като в такива случаи се слагат по 2 капки във всяко око.

Рецепта 6 (Богдана Кунева, Габрово): Смесват се 1 кафена чашка ориз, 9 сушени сини сливи без костилките, 1 супена лъжица ленено брашно. Всичко това се сварява в 200 мл вода, докато стане на гъста каша. Слага се върху марля и се поставя на мястото, където се усеща най-силна болка. Така се престоява повече от 2 часа. Процедурата се повтаря няколко пъти, докато симптомите на синузита изчезнат напълно.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки