България ще нашива „Поляна от кръпки“


България ще нашива „Поляна от кръпки“
Разноцветни вълнени прежди, боядисани в работилницата на „Златното руно“ с отвари от странджански растения
31 Януари 2013, Четвъртък


С колаж от различни парчета с флорални мотиви страната ни ще се включи в инициативата „Дивите цветя на Европа“

Автор: Яна Славянска

Европа отправя едно нестандартно предизвикателство към всички любители на ръкоделието от Стария континент, включително и към сръчните българи, любители на цветната природа около нас. В рамките на инициативата „Дивите цветя на Европа“ ще се осъществи идеята да бъде ушит един огромен европейски пачуърк (техника на съшиване на отделни текстилни парчета, при което се оформя фигура или картина; в превод от английски буквално означава „изработен от кръпки“, б. а.) с цветен сюжет.

За целта всяка европейска страна ще се представи със собствено изделие, обединяващо майсторлъка на хората от различните й региони. Името на българския проект е „Поляна от кръпки“. За да се осъществи той, всеки, който желае да се включи в него, трябва да предаде малки парчета плат с размери 15 на 15 сантиметра, върху които са нарисувани, избродирани или изплетени различни цветя – желателно е те да са характерни за района, където живее техният създател.

Така например хората от Странджа ще участват с изображения на китки, които виреят в този край. А той е уникален със своята реликтна и ендемитна растителност, срещаща се само тук – такава като странджанска зеленика, дафне, странджанска лазаркиня, воден морач, лавровишня, червена пираканта и какви ли още не чудатости.
Не случайно даваме пример именно с растителността в тази сакрална планина – едно от първите места, където бе представен проектът, бе именно в Природонаучния музей на Бургас в деня на отбелязването на 18-годишнината от създаването на едноименния природен парк „Странджа“.

Всички събрани цветни парченца ще бъдат пришити към една голяма „поляна от кръпки“, която първо ще обиколи България, а после ще стане част от още по-голямата европейска поляна. В нея ще бъдат сглобени огромните пана от всяка държава на Стария континент. Колко голяма ще стане тя, никой не може да предположи.

Организаторите от Българска фондация „Биоразнообразие“ очакват в този красив и цветен проект да се включат колкото може повече деца, като ще разчитат училищата и читалищата в страната активно да популяризират инициативата. Покрай нея българчетата ще имат възможност по-подробно да се запознаят с огромното видово разнообразие на родната флора, а оттам и да заобичат природата ни и да полагат грижа за нейното опазване. Както едно време битуваше един позабравен днес призив: „Опознай родината, за да я обикнеш!“.
Е, сега покрай отечеството, ще трябва да любим и Европа. А има ли нещо друго, което толкова непринудено може да обедини хората от различните страни, както необятната природа. Макар и пресъздадена в парче плат, с игла, конец или прежда.

Като споменахме за прежда, ще вмъкнем няколко думи и за ентусиазираните дами от сдружението „Златното руно“ от странджанското село Звездец, които взеха специално участие в рождения ден на Природен парк „Странджа“, когато бе обявен в Бургас проектът „Поляна от кръпки“. Тези сръчни българки са създали в сърцето на планината истинска някогашна Работилница за вълна и с учудващ за днешните ни модерни времена ентусиазъм парят, перат, сушат, чепкат, дарачат, вапцат, предат, тъкат и плъстят вълната, която си купуват от местните странджански овчари. При това суровината се багри единствено в естествени цветове, които майсторките получават благодарение на използването отново на фантастичните странджански растения.

Тази горска работилница, излязла сякаш от приказките, ревностно пази тайните на старите занаяти от региона, свързани с традиционния тукашен поминък – овцевъдството. Като добри феи нейните създателки вдъхват нов живот на позабравените майсторлъци, като примамват и много от посетителите и гостите на Странджа да се включат в магията на пресъздаването на отделните процеси на първичната обработка на вълната, както и да се научат да предат, тъкат, плетат или да сътворяват със собствените си ръце изделия от плъст.


Пачуърк, изработен от парчета с цветни мотиви. Как ли ще изглежда пък нашенската „поляна от кръпки“ Пано от плъст, на което по клоните са дадени обозначения от кое растение са получени багрите

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки