Зимна градина на балкона


Зимна градина на балкона
Декоративното зеле е силно студоустойчиво и може да ни радва с багрите си през цялата зима
30 Януари 2013, Сряда


През студените зимни месеци по принцип прекарваме повече време вкъщи и почти се лишаваме от контактите с природата.

Автор: Дина Харизанова

Дори и да посветим свободното си време на снежни разходки или на практикуване на зимни спортове в планината, пак сме лишени от гледката на цветната пъстрота, на която иначе се радваме през останалите сезони.

Но дори и в най-малкото жилище може да се намери място за малка зимна градина, като обикновено тя се разполага на някой остъклен балкон. За целта трябва да се осигури подходяща вентилация, осветление и регулация на влажността и отоплението.
За един такъв кът трябва да се подберат растения, които са подходящи за неговия микроклимат. Има много такива видове, които не изискват допълнителна топлина и прекрасно се развиват в прохладна атмосфера. Към тях се отнасят вечнозелените и иглолистни представители на флората като туи, елхички, кипариси и хвойни. А ако си засадите илекс, може да се любувате на неговите коралово червени плодове през цялата зима.

Наличието на ярки цветни краски ще ви осигури и декоративното зеле.
Независимо от тяхната любов към прохладата, тези растения все пак ще имат нужда от специални грижи. В слънчевите дни те трябва да се поливат с хладка вода, а балконът следва добре да се проветрява. Необходимо е да се следи да не остава вода в подложката на саксията, тъй като ако тя замръзне, растението може да загине. Добре е също саксиите и кашпите да бъдат поставяни върху дървена поставка и затопляни, като се загърнат с рогозка или парче зебло, които може да декорирате по свой вкус.

При настъпването на силни студове все пак ще се наложи допълнително да отоплите терасата. Ако може да поддържате постоянна температура в нея, тук спокойно може да презимува петунията, а зокумът (олеандърът) ще ви радва през целия зимен сезон с обилни цветове. Комфортно в нея ще се чувстват и маслината, и стайният клен. Дълго време ще я краси и вечнозеленият чимшир.

По-топлият остъклен балкон ще разшири възможностите за озеленяването му. В такива условия добре ще се чувстват обитателите на средиземноморската зона – портокаловите, мандариновите и лимоновите дръвчета. Прекрасно ще се развиват и радват с обилната си зеленина и аспарагусът, хлорофитумът, алоето, седумите, драцената, миртата, водната палма и папратите.

Отлично ще понесат при добър температурен режим хладния сезон и зимния си покой такива растения като филодендрона, жасмина, аралията и марантата, като азалията,  бегонията и коледничето дори може да разцъфтят.
Разбира се, ако имаме възможност да поддържаме в зимната си градина стайна температура, то възможностите за отглеждане на растения в нея стават неограничени.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки