Още през ХVІ век в Скопие е имало българска книжарница


30 Януари 2013, Сряда


Преди 100 години
Много са документите, които свидетелстват за българския характер на населението в Скопския край.Така например в едно Заявление от ръководството на Скопския революционен окръг на ВМОРО, изпратено по време на Балканската война до председателя на Министерския съвет в София Иван Гешов през януари 2013 г., четем:
„Като синове на нашето отечество ние с трепет следим съдбоносните събития и очакваме да се осъществи заветната мечта за общобългарска родина и държава. От тази държава ние не искаме да бъдем отлъчени, защото Скопско, погледнато от всяка страна, съставя неразривна част от останалото българско землище... Етнографски Скопско образува една цялост с останалото македонско българско население. Нигде другаде не са тъй естествени етнографските граници между сръбското и българското племе, както са тук в Шар и Църна гора.

В Скопско, а особено в града Скопие, българите представляват компактна маса и са със силно национално съзнание. В Скопие има повече българи, отколкото в Прилеп, Щип, Велес, Битоля, Охрид и други македонски градове. Българският език се е наложил на скопската чаршия и на скопския пазар при покупко-продажбите. От 38 000 жители в Скопие около 20 000 са българи, а останалите са турци и албанци. В Куманово и околността, и то според направеното сега от сръбските власти преброяване, 1194 къщи са български, а сърбомански 319. В Тетовско и Гостиварско от 80 000 жители 32 000 са българи.

Въпреки факта, че Скопие и околността му са били най-дълго време в сръбски ръце преди завоюването им от турците, сърбите не са успели да заличат българския им характер. Не само средновековната, но и новата история на Скопско е история предимно българска. Далеч още преди създаването на Екзархията тук имаме културни проявления от голямо значение за националното ни възраждане. В епохата на тъмното робство, чак в ХVІ в., в Скопие е имало българска книжарница на Кара Трифун.

Кирил Пейчинович от с. Лешок още в 1816 г. почва да печати своето „Огледало“ на местен български език. В 1835 г. е съградена прочутата в народните борби „Пресветая Богородица“, във фермана на която изрично е казано, че е предназначена за българите. Скопяни първи прогониха гръцки владика още в тридесетях години на ХІХ век и с това дадоха пример за подражание не само на българите от Македония, но и на българите от днешното царство. Те докрай взеха най-активно участие в църковните борби, а Скопската епархия е една от първите македонски епархии, която се удостои с български владика...

Като ви излагаме горното, господин министър-председателю, ние  целим да припомним на българското правителство, че нашият край е неразделна част от останалата българска Македония и че следователно през настоящата война (Балканската , б. р.), с която се преследва освобождението на българските земи под турско владичество, не може да се забрави и нашият край и да се остави под ново чуждо владичество“.


Патриотичен календар

19 януари 1871 г. — Роден е българският революционер Даме Груев

20 януари 1877 г. — Приключва Цариградската конференция без да се вземе решение за съдбата на християнското население на Балканите

21 януари 1872 г. — По заповед на Високата порта трима български владици — Панарет Пловдивски, Иларион Ловчански и Иларион Макариополски, са заточени в Измит

21 януари 1879 г. — Умира Любен Каравелов

22 януари 1878 г. — В Свищов, Велико Търново и Габрово са открити първите български пощенски станции

23 януари 1904 г. — Приет е Закон за университета, който преобразува Висшето училище в София в Български университет „Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово” (дн. Софийски университет "Св. Климент Охридски")

24 януари 1878 г. — Град Карнобат е освободен от турско робство


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки