Микроваскуларна болест


Микроваскуларна болест
30 Януари 2013, Сряда


На 64 години съм. През 2003 г. ми откриха микроваскуларна болест.


Какво представлява това заболяване и как се лекува?
Жана Ангелова,
Димитровград


Това е заболяване на малките кръвоносни съдове, като тези на сърцето, ретината на окото, бъбреците, нервите, кожата и други. Изразява се в задебеляване на съдовите стени, които стават нефизиологични, но в същото време и неустойчиви: лесно кървят, пропускат белтъци, кръвотокът към клетките се забавя.

Първите съобщения за откриване на пациенти с т. нар. микроваскуларна ангина пекторис (микроваскуларна гръдна жаба) датират отпреди повече от 40 години, но зачестяват напоследък. Характерни особености на тези болни са: преобладава женският пол, началото на симптомите е между 40 и 50 години; болка, която е силна и инвалидизираща; непостоянно повлияване от общоприетите лекарствени средства.

От 60-те години на миналия век, откогато широко се използва методът на т.нар. коронарна ангиография (вътресъдово изследване и лечение на сърдечните коронария, осигуряващи кръвоснабдяването на сърцето, б. а.) се оказва, че не всички пациенти със съмнение за това заболяване имат стеснение на сърдечните артерии. Впоследствие е предложено наименование микроваскуларна ангина за този синдром, тъй като нарушенията в коронарния (на сърдечните съдове) кръвоток и метаболитният отговор при стрес съответстват на микросъдов произход.

Предполага се, че няколко патологични състояния са отговорни за коронарнато микросъдово нарушение: променен тонус на вегетативната нервна система, нечувствителност (резистентност) към ефекта на собствения (ендогенен) инсулин, увеличен йонен транспорт през клетъчните мембрани, дефицит на женските полови хормони – естрогени, нарушения в стените на артериолите (най-малките кръвоносни съдове). Изводът на изследователите е, че коронарната микросъдова недостатъчност вероятно ограничава увеличаването на кровотока.

Предполага се също, че тези пациенти имат променен механизъм на активация на кората на главния мозък по отношение на периферни болкови сигнали, което допринася за засилено възприемане на болката при сърдечен стрес, дори и при липсата на исхемия (стеснение на коронарните съдове). Резултатите от ограничен брой проучвания на пациенти сочат като ефективно повлияващи болката: нитрати, бета блокери, калциеви антагонисти, т. нар.АСЕ антагонисти, аминофилин и т.н.

При пациенти с диабет тип 2 трябва да се започва интензивен контрол на кръвната захар още от момента на поставяне на диагнозата с помощта на т.нар. сулфанилурейни лекарства (СУП) или с инсулин. Предлагат се и немедикаментозни методи на лечение, като поведенческа терапия, електрическа кожна стимулация или стимулация на гръбначния мозък.
Известно е, че съществуват микроваскуларни болестни изменения и в бъбреците, кожата и други.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Валентина Калинова
24.12.2019 10:23:58
0
0
Вече 15 г. Имам оплаквания - стягане, болки в сьрдечната област и гьрба. Правени ми са 4 коронарографии.-Микроваскуларна болест.Казват, че проблеми с големите артерии няма. Ехографски- сьрцето ми е здраво.
Лекарствата се сменят при всяко исписване.
Резултат никакьв. ЕКГ - лошо. ST вьлни идр.се обрьщат, сега от 1 месец изобщо не се оправя ЕКГ.чувствам се много изморене. Само ми се лежи, без настроение. Вече психически сьм отчаена.
Какво да правя? Кьде да отида?
Медицинско лице сьм. Разбирам нещата. Не мога да се "тьпча "с транквиланти .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки