Щата Ню Йорк ограничи оръжията


Щата Ню Йорк ограничи оръжията
11 Януари 2013, Петък


Обама излиза с предложения за намаляване на престъпленията с такова оръжие


Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо подписа приетия от щатското законодателно събрание закон за ограничаване на огнестрелното оръжие.
Новият закон, който е един от най-строгите в САЩ, разширява обхвата на забраната за притежаване на автоматично и полуавтоматично огнестрелно оръжие, ограничава максималния брой на патроните в пълнителите за огнестрелно оръжие - максимум 7 вместо досегашните 10 патрона. Законът въвежда и допълнителни мерки с цел да не се допусне димящите дула да попаднат в ръцете на психично нестабилни лица, посочва Ройтерс.

Всички притежатели на огнестрелно оръжие в щата са задължени да пререгистрират както автоматичните и полуавтоматичните карабини, смятани за нападателни оръжия, така и всички пистолети и остарели видове автоматично и полуавтоматично оръжие.
Засилва се и контролът върху всички покупки на големи партиди оръжие.
Новите ограничителни мерки не засягат ловното и спортното огнестрелно оръжие.

Законът въвежда доживотна присъда без право на помилване за всеки, който причини смъртта на първия отзовал се служител на органите на реда при повикване на местопрестъпление или произшествие. Тази промяна в наказателния кодекс бе допълнена към законопроекта за ограничаване на огнестрелното оръжие, след като две седмици след трагедията в Нютаун, Кънектикът, въоръжен мъж застреля двама пожарникари, отзовали се на сигнал за пожар.
"Според мен това е най-строгият закон в цялата страна", заяви Куомо пред журналисти, след като подписа закона, с което той влиза в сила.

Очаква се примерът на щата Ню Йорк да бъде последван от щатите Мериленд и Делауер.
Междувременно президентът на САЩ Барак Обама представи в Белия дом предложенията си за намаляване на престъпленията с използването огнестрелни оръжия.
"Президентът Обама и вицепрезидентът Джо Байдън представиха в Белия дом пакет от конкретни предложения за намаляване на насилието, свързано с огнестрелни оръжия и предотвратяване в бъдеще на трагедии като тази в Нютаун, щата Кънектикът", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Обама говори в присъствието на деца, които писаха на Белия дом след масовото убийство в Нютаун, където тежковъоръжен нападател застреля на 14 декември в начално училище 20 негови възпитаници и шест учителки.
След тази драма Обама възложи на Байдън да събере екип, който да изготви предложения за борба срещу въоръженото насилие. Президентът на САЩ определи 14 декември като най-тежкия ден в управлението си.

Майкъл Харис е на друго мнение
Американският коментатор обвини ционистите за културата на насилието

„Втората поправка на американската конституция абсолютно гарантира правото на всеки гражданин да притежава огнестрелно оръжие. Гарантира го. Няма никакви „ако” и „но”, никакви въпроси около това. Аз искам да погледнем на тази тема в един по-широк контекст. Ние имаме един Холивуд, контролиран от ционистите и масмедии, контролирани от ционистите, а тъкмо това са каналите, от които произтича цялото насилие. Те са, които внасят цялата тази жестокост във всеки дом в Америка, а вие все още се учудвате защо имаме култура на насилието...” – заяви Харис

Ще успее ли Обама да наложи контрол?
Влиятелната Национална асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, която има силно лоби в конгреса, е против готвените промени

Най-влиятелното оръжейно лоби в страната - Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA), ясно изрази противопоставянето си на мерките за ограничаване правата на американските граждани по втората поправка на конституцията.
След среща с Байдън представителите на NRA отхвърлиха усилията за ограничаване на боеприпасите и потвърдиха противопоставянето си на забраната на някои типове автоматични оръжия, която по-рано Обама заяви, че ще внесе в Конгреса.

"Вицепрезидентът ясно даде да се разбере, че президентът вече е взел решение по тези въпроси. Ние ясно заявихме несъгласието си", каза президентът на NRA Дейвид Кийн след срещата с Байдън.
Противопоставянето на добре финансираната и политически влиятелна NRA е знак за трудностите, които очакват Белия дом, ако той потърси одобрението на Конгреса за ограничаване на видовете огнестрелни оръжия и муниции.

NRA и мнозина американци считат личното притежание на огнестрелно оръжие за едно от основните граждански права, позовавайки се на Втората поправка на конституцията на САЩ, която дава право на гражданите да носят оръжие.
Поддръжници на оръжейния контрол обаче контрират, че Втората поправка никога не е имала за цел да разреши на обикновени граждани да ползват оръжия от военен тип като автоматичната карабина AR-15, която бе използвана при масовото убийство в Нютаун.

Обама може да упражни правомощията си и да действа самостоятелно за някои от мерките за оръжеен контрол, но възможностите му по прилагането на предложенията, против които се обяви NRA, са ограничени без съдействието на Конгреса.
Очаква се сред другите предложения на Байдън да има препоръки за подобряване на достъпа до системата за лечение на душевни заболявания и изтъкване на проблемите с насилието по телевизията, във филмите и във видеоигрите.
Заподозреният извършител на нападението през юли м.г. в киносалон в Аурора, щата Колорадо, при което бяха убити 12 души, е вменяем и може да бъде съден, обяви федерален съд в Колорадо.

В решението си от 61 страници съдия Уилям Силвестър прецени, че обосновано може да се смята, че 25-годишният Джеймс Холмс е извършил престъпленията, в които е обвинен и че "има нужното душевно състояние" да бъде съден.
Очаква се Холмс да се яви пред съда, за да му бъдат официално повдигнати обвинения по 166 точки, включително за предумишлено убийство.

На 20 юли м.г. Джеймс Холмс нахлу в киносалон в Аурора и откри огън по публиката на полунощна премиера на филма "Черният рицар: Възраждане". При нападението бяха убити 12 души, а 70 бяха ранени.
Да припомним, че американската полиция арестува 16-годишна ученичка, която планирала кърваво нападение в училището си в щата Аризона, последвано от самоубийство, съобщи Франс прес, като се позовава на местните власти.

Девойката била задържана в дома й в Меса, предградие на щатската столица Финикс, съобщиха в комюнике властите в окръг Марикопа.
Момичето се готвило да се развихри в училището "Ред Маунтън", почти седмица след клането в началното училище "Санди Хук" в Нютаун, щата Кънектикът.

Полицията се намесила, след като открила послание, оставено от ученичката в Ютюб канал на транссексуална общност от канадския град Торонто, в което тя твърдяла: "Планирам да причиня много лоши неща - да убивам хората от моята гимназия".
В училище работя като помощник преподавател, затова никой няма да може да открие, че планирам да взривя училището, казвала още тя.

Собственичката на канадския канал се свързала с полицията в Торонто, която на свой ред информирала полицията в окръг Марикопа в нощта срещу сряда.
Три часа по-късно властите идентифицирали девойката, която впоследствие признала при разпит в дома си, че била авторката на посланието.
Тя уточнявала обаче, че планирала своето нападение още преди атаката в Кънектикът.



В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ник
19.01.2013 10:50:04
0
0
Да вземат да забранят и автомобилите,като смъртоносно опасни!Проблемът не е до оръжията ,а до хората.Щом правителствата се страхуват от хората,а явно има защо,те гледат да ги разоръжат.Инциденти,могат да се предизвикат,колкото щете,тя америка така си действа открай време.Събори си кулите и хоп,първата жертва гражданските права,сега това,после още,после..до пълното изземане на оръжията и народът им стане беззащитен,като нашия.Тъй,че старото,създаваме проблема,предлагаме и решението!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки