Поклон пред подвига на Мара Бунева


Поклон пред подвига на Мара Бунева
В храма „Св. Димитър“ в Скопие бе извършена панахида в памет на Мара Бунева
18 Януари 2013, Петък


В Скопие бе отбелязана 85-годишнината от смъртта й, часове след това поставената нова паметна плоча бе потрошена

Автор: Мария Цветкова

На 13 януари се навършиха 85 години от героичната саможертва на Мара Бунева. За да почетат паметта на българската революционерка, в македонската столица се стекоха стотици българи от Охрид, Велес, Битоля, Прилеп, Струмица, Босилеград и от цяла България.
Поклонението пред подвига на Мара Бунева започна с панихида в църквата „Св. Димитър“ в Скопие. Представители на ТВ СКАТ и партия НФСБ също поднесоха венец на лобното място на героинята край водите на река Вардар.

Преди 85 години на стария Камен мост Мара Бунева убива сръбския юрист на Скопска област Велимир Прелич, известен с омразата си към българите в Македония. По негова заповед през 1927 година по време на Скопския студентски процес подсъдимите български студенти са подложени на жестоки изтезания – стягане на главите с менгеме, чупене на ръцете и дори заравяни живи заради българското си самосъзнание.
След като разстрелва с три куршума Велимир Прелич Мара Бунева се прострелва в гърдите, за да не попадне в ръцете на сръбските полицаи. Тя умира от раните си на 14 януари 1928 година.

На кея на Вардар патриотите от Националния фронт склониха глави пред героизма на смелата революционерка. „За нас, членовете на НФСБ, подвигът на тази велика българка е мерило за изпълнен дълг към Майка България“ – заяви председателят на НФСБ – София адвокат Светослав Мандиков.
По думите на нашите сънародници от откъснатите български земи 85 години след саможерствата на Мара Бунева нищо не се е променило, тъй като гражданите с българско самосъзнание продължават да бъдат преследвани и репресирани.

Десетки полицаи придружаваха българите през целия ден на събитията в Скопие. Часове след като приключи поклонението, македонско електронното издание разпространи снимки на строшената за пореден път паметна плоча на смелата българка.Този вандалски акт обаче няма да изтрие от съзнанието на хората делото на Мара Бунева, превърнало се в символ на българщината в Скопие.



И поредната поставена нова мемориална плоча бе вандалски потрошена само часове след честването

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки