След парижките радости, бой в парламента


След парижките радости, бой в парламента
11 Януари 2013, Петък


Каквото и да направи лидерът на „Атака”, другите са му виновни. И задължително кроят завери срещу него

Автор: Светлана Николова

Лидерът на Атака Волен Сидеров влезе в нова роля. От романтик, който харчи щедро народни пари за луксозните прищевки на съратницата си Деница Гаджева, тези дни той се показа и като бияч. Вярно, не типично по мъжки и с юмруци, а с ритане по кокалчетата и скрит зад стените на стаята на парламентарната му група в Народното събрание. Насилието обаче е факт. Отнесе го бившият ни колега в „Десант“ Лъчезар Лисицов, който в момента е репортер в Агенция „Пик“ на Недялко Недялков.

Скандалът гръмна на 16 януари, след пресконференция на Сидеров и оредялата му дружина. Лисицов останал, за да си зададе въпросите, свързани с парижката ваканция, за която прочел в „Десант”. Вместо да му отговори, Сидеров изпаднал в истерия* и започнал да дърпа журналиста към стаята на атакистите. Като видял, че лидерът му е извън контрол, депутатът Десислав Чуколов помогнал да напъхат колегата вътре и заключил вратата, за да няма свидетели на случката.

Сидеров издърпал диктофона от ръцете на Лисицов и го захвърлил с всичка сила в стената. Последвало ново блъскане, в помещението ечали неадекватни крясъци и налудничави обвинения.
“Журналист съм само от четири години. Каквато и мръсотия да съм видял в скромната си медийна практика, не съм предполагал, че депутати могат да завлекат репортер и да го заключат в стаята на парламентарната си група“, казва в свое обръщение към медиите Лъчезар Лисицов и добавя:

“Те ме дърпаха, караха ми се, крещяха ми в очите, сякаш не съм представител на „четвъртата власт“, а някаква долнопробна „подметка“, на която плащат и е длъжна да им се подчинява. Категорично заявявам, че не съм се държал агресивно. Не съм докоснал с пръст нито Волен Сидеров, нито Десислав Чуколов. Държах се дори изключително любезно с тях. Изпаднах даже в ситуация да ги успокоявам, защото след като ме заключиха, аз, признавам си, се уплаших.

Не знаех какво може да последва, макар че, все пак, бях в парламента. Сидеров беше озверял, изглеждаше умопомрачен, допуснах, че ще ме нападнат с груба саморазправа, защото и Десислав Чуколов ме атакуваше вербално и физически. Те ме блъскаха. Крещяха ми, че съм лъжел. Кого лъжа? Аз просто казах на Сидеров, че не е имало тяхно становище по разследването на СКАТ за воаяжа му с Деница Гаджева в Париж. След което той пощуря. Развика се: „Защо лъжеш, защо лъжеш?“ Говореше ми на ти, а не се познаваме. Целият трепереше, беше бесен.“

В ранния следобед на същия ден Лъчезар подаде жалба срещу лидера на Атака в Първо районно управление на МВР в столицата. Докато той даваше на полицията подробности около скандала, от централата на партията сътвориха и пуснаха в обращение куп нелепи контраобвинения, плод на нечия болна фантазия.
Колегата бил агент на бившия си работодател Валери Симеонов и като такъв изпълнявал специална мисия да срине рейтинга на Волен Сидеров. За целта на Лисицов му помагали Алексей Петров и силовия бос от Несебър Димитър Желязков, известен като Митьо Очите.

Да си служи с подобни налудничави похвати за отклоняването на вината от себе си, сме виждали Сидеров да го прави не за първи път.
На 23 февруари 2007 г. лидерът на Атака щурмува Полиграфическия комбинат, за да се саморазправи с журналисти от вестник „168 часа“, публикували информация срещу партията му.

Пак през февруари, само че през 2010 г., пътувайки от София за Франкфурт на Майн, политикът, изпаднал в странно неадекватно състояние, вдигна луд скандал на екипажа на самолет на „Луфтханза“. Дойче веле цитира говорител на фирмата, според който Сидеров наричал членовете на персонала „нацисти“ и „антисемити“. На стюардесата, която го помолила да се държи прилично, той изкрещял: „Няма да ми заповядва някаква си русокоса арийка“.

През септември 2011 г. атакистът нахлу в студиото на bTV и направи скандал, с което предизвика останалите участници от парламентарно представените партии да напуснат. „Във вашето студио пускате хора, които са виновни за циганските размирици“, обвини журналистите Сидеров и заяви, че не е бил канен да присъства на този разговор.

“Моля за помощ, защото ще са ми нужни свидетели. Сигурен съм, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев е видял поне част от агресията на Сидеров и компания. Мисля, че има и други очевидци, защото когато бях изблъскан от стаята на парламентарната група на „Атака“, видях съжалителни погледи на различни лица, сред които обаче нямаше познати репортери. Те вероятно още бяха около мястото, където Сидеров бе дал брифинг минути по-рано“, призова вчера Лисицов.

Ние се надяваме той да получи нужната помощ, защото сме убедени, че парламентът не е място за психично неуравновесени хора, които толкова лесно изпадат в истерия и, вместо да отговарят на журналистически въпроси, реагират с насилие.
Вижте какво сподели пред “Десант” Лъчезар, непосредствено след скандала.


Уплаших се много

 - Защо те нападна Волен Сидеров?
- След публикация в „Десант“ и репортажи по телевизия СКАТ, че Сидеров е ходил с Деница Гаджева в Париж и е пръскал големи суми за скъпи хотели, поисках официално интервю с него чрез пресцентъра на „Атака“. За да коментира това вярно ли е, или не е. Дежурният отговор беше, че Волен Сидеров не говорил по темата. Две седмици се опитвах да осъществя контакт с него. Затова използвах момента да си задам въпросите в края брифинга в сряда. Останалото го знаете.


- Кои други депутати бяха в стаята, докато Сидеров и Чуколов те блъскаха?
- Не знам. Много се притесних. Може би Станислав Станилов да е бил също вътре, имаше служители на „Атака” – секретари и др. Обвиниха ме, че едва ли не Валери Симеонов ме бил пратил при Сидеров.
Малко по-късно журналисти от телевизията на Сидеров дойдоха да снимат и ме питаха дали съм работил за Валери Симеонов. Казах им: „Работил съм и какво от това. След това съм работил и във в. „Класа“, сега пък съм в репортер в информационна агенция ПИК, сайт на Недялко Недялков.


- Има ли свидетели журналисти или депутати от други парламентарни групи, които са видели как те набутват в стаята?
- Не знам. Красимир Велчев, шефът на парламентарната група на ГЕРБ беше там и видя, че стана конфликтът. А след това отидох при него и му казах: „Господин Велчев, вие сте свидетел, видяхте какво става?“ Той отговори: „Абе, видяхме, че има някакъв конфликт. Видях, че се разправяте нещо.“
Не съм сигурен, че някой е свидетел на ритника. Те не случайно ме прибраха вътре в стаята, за да не се вижда какво става и да няма външни свидетели. Свидетелите са хора от „Атака“, които няма говорят против Сидеров.


- Колко време остана заключен там?
- Може би около минута.


- Сети ли се да попиташ Чуколов, защо го прави?
- Не, честно казано, бях се шашнал. Сидеров през цялото време ми крещеше в лицето: „Защо лъжеш? Защо лъжеш?“ и ме буташе. А Чуколов му пригласяше. Уплаших се, когато ме заключиха и не съм и сетил да питам защо го правят, исках само да се махна. И да си взема диктофона.

- От телевизията на Сидеров задаваха ли ти други въпроси? Питаха ли те за твоята версия на това, какво се е случило?
- Задаваха ми само провокативни въпроси. Например: Тая рана не е ли от врата? Не е ли от това, че ти подпираше вратата. Защо лъжеш, че те е ритал Волен Сидеров?


- Как реагираха останалите журналисти?
- Обаждат ми се колеги от цялата страна, дал съм поне 10 интервюта до момента за всички телевизии. Надявам се на подкрепата на колегите от другите медии, защото утре може да се случи те да са обект на подобно насилие.

---------------
* Някои психолози се кълнат, че истерията е присъща само на жените. Основният им аргумент е името на тази форма на невроза, което в превод (от гръцки) означава - заболяване на матката.
Иначе в учебниците пише, че истерията е душевно състояние, отличаващо се с липса на контрол върху изразяването на емоции. Емоциите пък най-често са отрицателни, а действията, които пораждат, целят привличане на внимание.



От мрежата
Крайно време е мат`риала да разбере, че Волен Сидеров е невъзпитан, избухлив, нагъл лъжец. Бих искал да бъда информиран ясно и недвусмислено: Вярно ли е, че Волен Сидеров е завел любовницата си в Париж, за Нова година, и че са отседнали в най-скъпия хотел, в който за глезотийки са похарчили за три дни - 15 хил. евро?! И никакво тук "право на личен живот" не върви, защото на Волен Сидеров и заплатата му и субсидията за партията, която получава са НАШИ ПАРИ, взети от тези, които не достигат за пенсии и социални помощи! Тази публична личност, която си позволи да се отъждествява с Левски, трябва да даде обяснение по въпроса НЕЗАБАВНО, а не да налита да бие журналисти. Това той си го може, даже и на стюардеси е налитал и това ние го знаем. Да обясни за Париж ВЕДНАГА!



Той обикновено е кротък, сдържан и уравновесен и никога не изпуска нервите си. Вярва ли му някой?


1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Алински
22.01.2013 14:13:12
0
0
Сидеров безспорно има трески за дялкане, но да не се заблуждаваме - яростната кампания на НФСБ срещу Атака е във вреда на патриотичните сили в България. Дали ръководството на НФСБ си дава сметка, че с подобни удари под кръста подронва собствения си авторитет?
Великият Хр.Ботев в бе писал - ... скарали се кой да води
бащина дружина
и стърчат им днес главите
за да гледа кой как мине.
Симеонов, Касабов, чели ли сте Ботев?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки