Братята Антон и Атанас се почитат за здраве и берекет


Братята Антон и Атанас се почитат за здраве и берекет
17 Януари 2013, Четвъртък


Отбелязваме техните празници в два последователни дни


На 17 януари Българската православна църква почита паметта на преподобний Антоний Велики – първият всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм.
В календара на българите Антоновден е част от тридневен празничен комплекс. Започващ ден по-рано – на 16 януари, с празника „Южници-вережници”, „Петрово въже” или „Петрови вериги”. Празнува се за здравето на домашните животни. Отбелязва се първото пролетно затопляне и затова се изкарват животните на улицата. Жените не работят, а мъжете не впрягат добитъка.

В народните представи свети Антон е по-малък брат близнак на свети Атанас. Съществува поверие, че всички болести се събират на Антоновден, а на Атанасов – тръгват по хората. За двамата братя – Антон и Атанас се счита, че са ковачи (ножари, железари, налбанти), затова са известни като покровители на ковачите и железарите.

Антоновден е наричан още и Лелинден, Чумин ден. Празникът е свързан с предпазване от болестите и най-вече „лелята” – чумата. Често светците се наричат „бащи на чумата”, тъй като се смята, че тя се е родила на техния ден. Затова и съществуват забрани за жените: да не докосват вълна, защото във вълната спи чумата; да не варят боб, леща, царевица, варива, за да не се разболяват децата; да не се плете и шие.

На този ден по традиция жените изпичат содени питки, които се дупчат отгоре с масур или вилица, за да не се „надупчат” децата от шарка. Мажат се с мед или петмез и се раздават на близки и съседи за здраве. Една оставят на тавана за „лелята”. На трапезата присъстват още содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Свинско месо не се слага, за да не се разлютяват болестите.
В някои райони Антоновден се смята за лош празник, защото на този ден свети Антон преследва лудостта, която се крие в дявола с нож в ръка.

Имен ден празнуват: Антон, Антония, Анатолий, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Дончо, Донка, Доника, Дона, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони и производни на латинското име Антониус, което значи „безценен, неоценим, който няма цена”.


Свети Атанасий Велики почитаме на 18 януари. Според народните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата. Светецът е покровител на снеговете и ледовете. На този ден той отивал в планината, свалял дебелия кожух, обличал копринена риза и се провиквал „Иди си Зимо, идвай Лято!”. Има и летен Атанасовден, който се отбелязва на 5 юли.

Народните представи асоциират светеца с голям мъж с калпак, яхнал своя кон, обикалящ селата, за да ги пази от болести и демони. Денят е наричан също и втора Коледа, защото, който не е заколил прасе на Коледа, може да го заколи сега. Стопаните гадаели по времето на Атанасовден дали ще е плодородна годината. „Дебел сняг – дебел комат” – има ли много сняг, голям берекет се очаква.

В някои райони на България хората посрещат изгрева на Атанасовден със запалени огньове. Това са последните дни, в които се пеят песни за любов и женитба от моми и ергени. Наближава период на пост и въздържание, през който годежи и сватби не се извършват.
На други места се правят общоселски курбани, за да не се разболяват хората или да се омилостиви светеца да излекува някого от тежка болест. Характерен е и ритуалът побратимяване, който се изпълнява и на Ивановден.

През този ден традиционно на трапезата се слага питка с мед, пълнена кокошка, пиле с ориз, а най-вече свинско с бамя.
Именници са Атанас, Наска, Таню, Таска и производни на името Атанасиос, означаващо „безсмъртен”.



В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки