Подценяваме качествата на ряпата


Подценяваме качествата на ряпата
17 Януари 2013, Четвъртък


Сокът от този зеленчук може да се използва вместо капки за хрема

Автор: проф. Христо Мермерски

У нас се отглеждат два вида ряпа – черна и бяла. И двата вида са силно подценени поради това, че на хората не са известни лечебните им и хранителни качества. А трябва всеки ден на трапезата да присъства този ценен дар на природата.
Ряпата действа жлъчегонно и отхрачващо. Влияе укрепващо на чернодробните клетки и ги предпазва от токсично действие на вредни вещества. Възбужда секрецията на чревната лигавица и усилва перисталтиката, което води до очистителен ефект.

Сокът от черна ряпа действа смекчаващо и спомага за изгонване на газовете от червата. Подпомага зарастването на счупени кости. Прилага се при жлъчнокаменна болест, хроничен хепатит, панкреатити, лениви черва, пясък в бъбреците и пикочния мехур, бронхит, храносмилателни разстройства, счупвания на костите.
Бялата ряпа пък съдържа известни количества противоракови вещества: глюкосинолати като горчични масла и индоли, фенолови киселини и флавоноиди.

Тези биоактивни вещества стимулират образуването и активността на противоотровните ензими и предотвратяват образуването на опасни карцерогени от първоначално безопасните вещества, например от нитрит се образува карцерогенния нитрозамин.

Лютивите горчиви вещества в ряпата имат две действия. Първо, те блокират размножаването на бактериите. Второ, дразнят вегетативния вагусов нерв, който предизвиква засилено производство на течност в клетките на лигавицата на бронхите. По този начин се постига по-добро откашляне, заради което предлагам следната рецепта: издълбайте вътрешността на 1 ряпа. Напълнете кухината с мед и оставете да престои така 3-4 часа. След това изцедете получения сок и вземайте с чаена лъжичка 3 пъти на ден.

По съдържание ряпата се оказва доста ценен продукт, който не бива да се пренебрегва. Наред с фитонцидите, които по концентрация са приблизително равни на тези в лука и хряна, ряпата съдържа захари, витамин С, В1, минерални вещества – калий, натрий, аминокиселината холин и етерични масла. Оттам идва и широката й употреба в народната медицина.
Сокът от ряпа може да се използва за капки за нос при профилактика на хрема.

Зеленчукът благоприятства лечението на чернодробна цироза и хепатит. Подобрява сърдечния ритъм и се препоръчва при кардионеврози.
Противопоказания: Ряпата не се препоръчва при болни от ентероколит, дуоденит, гастрит, язвена болест, прекаран наскоро инфаркт, други заболявания на храносмилателния тракт, съпроводен от възпалителни процеси, както и при органични сърдечни заболявания.


Кои болести лекува ряпата


Рецепта 1 (за камъни в жлъчката): 50 мл прясно изцеден сок от черна ряпа се изпива веднъж на ден преди хранене в продължение на 10 дни. Рецептата помага и при хроничен хепатит, панкреатити, лениви черва, пясък в бъбреците и пикочния мехур, бронхит.

Рецепта 2 (против кашлица): 8 глави ряпа се нарязват на тънки парченца, които се поръсват със захар и престояват 6 часа. Полученият сок се отцежда и се приема по 1 супена лъжица на всеки час.

Рецепта 3 (за лечение на бронхит): Смесват се 50 г сок от ряпа, 50 г сок от червено цвекло и 100 г водка. Оставят се да престоят в хладилника в плътно затворен съд при стайна температура за 2 седмици. Пие по 1 супена лъжица дневно на гладно.

Рецепта 4 (при бронхиална астма): Настъргва се на ренде 1 кг черна ряпа, изпържва се в 250 г краве масло и се смесва с 1 кг черен мед. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно след хранене.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки