Кога ще имаме паметник на загиналите във войните бургазлии


Кога ще имаме паметник на загиналите във войните бургазлии
Засега на всеки празник бургазлии поднасят цветя все пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк до военния клуб в Бургас
16 Януари 2013, Сряда


Сто години вече ни делят от чутовните победи на българската армия в Първата Балканска война.



Българските селяни, земеделци и занаятчии, превърнали се за едно денонощие във войници, проявяват нечувани умения и храброст, като за по-малко от месец поставят на колене вековния поробител и могъщата Османска империя се сгромолясва пред щика на нашия войник и мощния му вик „На нож“.
Век по-късно ние, внуците и синовете на великите победители, пролели кръвта си за нас и свободата ни, няма откъде в Бургас да научим кои са те, как са загинали и къде са погребани. Няма какво да напомня на младите за техния подвиг и събитията от онова време.

Днес, когато в цяла България, в Сърбия, в Гърция, в Черна гора и дори в Турция се провеждат тържества по повод годишнината, издигат се нови и се възстановяват старите паметници в чест на загиналите, в един от най-големите градове на страната ни управляващите не се трогнаха и загърбиха паметта на бащите и дедите си.

Изминаха повече от две години, откакто по инициатива на патриотични сдружения и организации пресата и телевизия СКАТ отправиха искане до кмета и общинския съвет в Бургас в чест на 100-годишнината от Балканската война да се издигне паметник на бургаските воини, отдали живота си за независимостта на България. Проведено бе и обществено обсъждане. Скулптори, журналисти, военнослужещи във военноморската база и офицери от резерва, а също и ръководители на музея и библиотеката в морския град се изказаха положително и подкрепиха идеята и направиха конкретни предложения за мемориала. Заместник-кметът на Бургас Йорданка Ананиева пое ангажимент и даде великолепни обещания от името на кмета и председателя на Общинския съвет Снежина Маджарова.

Но те и до днес стоят неизпълнени и никой не знае кога, къде и какъв паметник ще се издигне. Нещо повече. Неотдавна ОбС-Бургас вместо да реши проблема за създаване на паметник на загиналите воини, взе да се занимава и да решава въпроса за паметника на осъдените от Народния съд убийци на антифашистите в България. Съветниците от ГЕРБ последваха примера на СДС и се боядисаха в „кафяво“. Искаме да попитаме: това ли е, господа съветници, най-спешният проблем на Бургас и къде по света и в Европа сте видели паметник на осъдените от Международния съд в Нюрберг фашисти?! Нима не сте виждали в Брюксел мемориала на българина-антифашист, смятан за белгийски герой Ангелов?!

Защо наново ни разделяте на фашисти и комунисти?! Няма ли да се поучим от Испания, където след падането на режима на Франко бяха вдигнати множество „паметници на помирението“?!
Не се ли срамувате и червите, господа управници на Бургас, когато водите делегациите, дошли в града по повод стогодишнината, пред паметника на българския непобедим воин, построен от бедните бургаски граждани още през 30-те години на миналия век, когато Бургас е бил едва 25-30-хилядно градче?! Странно е как сега, когато градът наброява почти 300 000 жители, не може да се намерят пари и място, скулптори, архитекти и най-важното – политици и ръководители, които да решат проблема с изграждането на паметник на загиналите бургазлии във войните от Освобождението на България до днес“!

Затова ние питаме: къде, кога и как ще почетем нашите предци, пролели кръвта си в тази война? Или тъй като Одрин е близо, ще трябва да ходим до там да поднасяме цветя на паметника на Шукри паша?
Призоваваме бургазлии, ако до деня на освобождението на Бургас от турско робство – 6 февруари, не бъде решен този проблем, да изразим нашия протест срещу безхаберието, безразличието и бездействието на председателя на Общинския съвет Снежина Маджарова и кмета на града Димитър Николов, които вече трета година не предприемат нищо за изграждането на един достоен за славата на българските воини мемориал на загиналите във войните бургаски граждани.


Балю Калчев и група
пенсионери от Бургас



В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки