Кое е първото либе на Христо Ботев


Кое е първото либе на Христо Ботев
Ул. „Садовая“ в Одеса, на която е живяло семейството на полските емигранти и където квартирант е бил Христо Ботев
05 Януари 2018, Петък


Отдавна се спори на кого е посветил Христо Ботев своето стихотворение „До моето първо либе“


Автор: Йордан Нецов

Отдавна се спори на кого е посветил Христо Ботев своето стихотворение „До моето първо либе“. Някои смятат, че това е М. И. Карловчанката – Мария (Минка) Иванова Пулиева, други, замесват името на Парашкева Ив. Шушолова. Истината обаче е друга.

Известно е, че като 14-15-годишен младеж Ботев е изпратен от баща си даскал Ботьо Петков в Одеса, където е записан като слушател във ІІ-ра Одеска гимназия. По-късно той става студент там.

Проф. Пьотр Григорович го препоръчва за частен учител на малкия Адам Рудзиевски от семейството на пани Ядвига – полски емигранти, преселили се в Русия след неуспешното въстание, избухнало във Варшава през 1865 г. Пани Ядвига имала и дъщеря – Евелина, която била на годините на Ботев. И впоследствие между българина и нея пламнала „голямата любов“.

Една нощ в края на 1866 г. и началото на 1867 г. руската полиция подушила, че на ул. „Садовая“ № 8 във вилата на полските емигранти се чете нелегална литература и е извършен обиск. При него са намерени няколко броя от седмичника „Колоколь“, издаван от Херцен пър-воначално в Лондон, а по-късно – в Женева.

Квартирант на този адрес бил и Христо Ботев – частният даскал на Адамчик. Той смело се представил на руските полицаи, след като Ядвига го известила за проверката, и заявил, че въпросната литература  е негова.

Тогава един от жандармите се обърнал към българина и му заявил: „Ето какво, господин учителю, давам ви срок от 48 часа да напуснете пределите на Русия, ведно с останалите полски емигранти“.

Майката на неговата любима, както и самата тя, полагат настойчиви усилия, за да уговорят Ботев да тръгне с тях и стане член на семейството им.

Преди да бъдат интернирани от Варшава, пан Рудзиевски бил превел пари в Париж и Лондон. Поляците били готови да го издържат с тях да учи било в Сорбоната, било в Кембридж, да си се люби с Евелина и да си врътка синджирчето, скъсвайки завинаги с българската действителност.

Големият българин обаче отпъжда птичето с този  невероятен късмет, кацнало на рамото му, и отговаря непреклонен: „Отечеството страдално измъчено ме вика“. А когато разхождайки се по черноморския бряг край пристана на Одеса, любимата му Ева декламира вдъхновено стихотворението на Адам Мицкевич „Плувец“, той й отвръща с  „Остави таз песен любовна...“, създавайки прочутото си стихотворение „До моето първо либе“.

След което се впуска във водовъртежа на революционната борба, за да остави „бели си кости по скали и орляци“ – без гроб, но на скъпата му родна земя.


Патриотичен календар (12-17 януари)

12 януари 1908 г. — Влиза в сила указ на княз Фердинанд І, с който Информационното бюро към Щаба на войската се преобразува в Разузнавателна секция. Ден на военното разузнаване на България

13 януари 1851 г. — Роден е българският революционер Тодор Каблешков

13 януари 1878 г. — Роден е Пейо Яворов

13 януари 1915 г. — Прожектиран е първият български игрален филм „Българан е галант“ на Васил Гендов

14 януари 1928 г. — От раните си умира Мара Бунева, която ден по-рано разстрелва Велимир Прелич в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар, след което се прострелва в гърдите

14 януари 1901 г. — В София е пуснат първият електрически трамвай

17 януари 1765 г. — Братът на Паисий Хилендарски Лаврентий подарява бащината си къща в Банско за метох на Хилендарския манастир



В категории: Новини , История , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки