Къде се намира „Малката Шипка“


Къде се намира „Малката Шипка“
Всеволод Михайлович Гаршин
15 Януари 2013, Вторник


И какво общо има с нея руският писател Гаршин

Автор: Веселина Николова

„Тук би могъл да бъде устроен земният рай, а какво е сега...“

Всеволод Михайлович Гаршин
 

Цитатът е на руски писател, участвал в Руско-турската освободителна война и дал име на местното читалище в с. Светлен - „Всеволод Михайлович Гаршин – 1902 г.“. За тези, които не са го чували, селото се намира в Североизточна България, на 6 км от Попово.

Всеволод Михайлович Гаршин е роден през 1855 г. в руската Екатеринославска губерния. Произхожда от беден дворянски род. Още като ученик се посвещава на литературното творческо. След като завършва гимназия, става студент в Планинския институт.
Когато започва Руско-турската война, той е третокурсник. Въпреки това, зарязва учението и постъпва като доброволец в армията, като редник от 138-и Болховски пехотен полк. Участва в боевете на Русчушкия отряд. Ранен е в крака в битката при с. Аязлар (старото име на Светлен) и е върнат за лечение в Русия. Слави се като защитник и застъпник на Българската национална кауза.

Гаршин е автор на произведения, посветени на войната, публикувани в руския печат. Сред тях е и разказът „Аязларският бой“. В негова памет има издигнат паметник в селото. Неговото име носи и една от улиците в квартал Княжево в София.  
Преди освобождението Светлен е населено само с мюсюлмани, които живеят в две махали – турска и черкезка. По време на войната там се водят едни от най-ожесточените битки. Даже районът впоследствие е наречен „Малката Шипка“. След победата на руснаците и българското опълчение турците от селото побягват към Шумен.

Много от тях се заселват из Лудогорието, където са известни като „каралом чингернелер“ (черноломски цигани). Черкезите пък се установяват в Турция.
За начало на новата история на Светлен се счита датата 20 май 1879 г., когато тук пристигат първите заселници – бежанци от Беломорска Тракия. Те са 7 семейства от селата Янорен и Кутруджа, Димотишки санджак, Одрински вилает, Софлийска каза. След няколко дни идват още десетина семейства, а до края на 1882 г. в селото се заселват повече от 100 български фамилии от Беломорска Тракия.

След Балканската и Първата световна война, добило слава на беломорско село, към него прииждат нови бежанци. През 1934 г. е преименувано на Светлен, което е превод на български от старото му турско име Аязлар – ясно, светло.
Години наред хората тук се стараят да съхранят всичките си традиции и обичаи, включително и автентичния си език.
Главна роля в това начинание оказва местното читалище „Всеволод Михайлович Гаршин“. Създадено е през 1902 г. и първото му име е „Наука“. Новата му сграда е открита през 1973 г., когато започва и активната му дейност.

Една много добра идея се осъществява вече втора година в сградата на духовното средище. Там е отреден специален кът, в който се прави признателност в снимки, грамоти и други предмети, близки до хора, допринесли за развитието на читалищната дейност.
В многобройните изяви на самодейците към културната институция у нас и в чужбина се включват не само деца, но и възрастни хора, които предават своите знания и умения, характерни за беломорци. Една от най-големите атракции в последно време става трудов обичай, наречен „Маганене, дрънкане и предене на памук“, характерен единствено за техния бит. Преди броени дни е заснет и филм, разказващ за същността на тази традиция.

Незабравими са преживяванията на тукашните хора и покрай осъществяването на културния проект, кръстен „Светлен – наш общ дом“.
Главната му цел е да промени отношението на младите към историята на родното място, към културните традиции и наследство. Както и да ги мотивира за по-нататъшна изследователска и творческа дейност в областта на българската история, краезнание и култура.

„Акцентът в начинанието поставихме върху това децата да узнаят историята на селото. Важно бе да научат и за голямото наводнение през 1954 г., разрушило една от старите махали. Все още живи свидетели разказваха през сълзи за ужаса, който са преживели с прииждането на голямата вода от река Черни Лом, която минава от южната и източната страна на селото. А малчуганите правеха интервюта с възрастните хора, които бяха техни „обекти“ на събирателска дейност. Не само това, следващите беседи бяха свързани с обичаите и празниците от едно време, с детството и сватбите на възрастните и т. н.“, разказва за проекта Катя Грибнева, дългогодишен читалищен деец.

Тя допълни, че беломорските българи се държали задружно и се отличавали от другите по това, че отглеждали много добитък, основно овце и коне, не обичали пиянството и дори с референдум през 1927 г. затворили всичките си кръчми.
Навремето в селото спазвали една много рационална традиция, наричана  „излизалка“, според която младите семейства трябва да заживеят самостоятелно в нова къща, съвсем скоро след сватбата.
„В рамките на същия проект проведохме и конкурс „Баба и внуче за беломорски ястия“.

Организирахме демонстрации на специфичната ни кухня по време на сборовете, като например как се пече беломорски клин върху печката, а не във фурната“, допълва още Грибнева. Сред манджите, които вече почти не се приготвят, са: варен булгур, зрял фасул с булгур на фурна, ошав, разядка, смигал, трахана, омач, бърканица и др.
Най-интересна за децата пък се оказва инициативата „Игрите на баба и дядо“, в която възрастните хора имат задача да ги научат на игри, характерни за беломорци във времената, когато е нямало никакви играчки.

Те всички са с много странни имена, като например „подляскан топ“, „бъхтан топ“, „чурукмянь“, „къргух“ и др. Катя си спомня и че една от тях е с доста хазартен характер, но навремето не са се разменяли пари, а плодове например.
В селото се поддържа и етнографската къща музей, в която са събрани сбирки. Една от тях е посветена на писателя Гаршин. В други пък са показани съдове от множеството тракийски могили наоколо и предмети от бита на беломорци.

През 2005 г. в Светлен е открит храм „Свети цар Борис-Михаил Покръстител“, направен в руски стил, в памет на освободителите.
Оттогава всяка година в деня на християнското семейство съвместно с читалището църквата организира беседа с тукашните малчугани, в която им се обяснява как да влизат и да се държат в храма, кои празници и защо се празнуват, как се палят свещи и т. н.



Параклисът „Свети цар Борис-Михаил Покръстител“ е построен през 2005 г. в памет на руски войници, паднали в сраженията при селото С типичния за беломорци обичай групата за автентичен фолклор и детски състав „Беломорче” не само обират овациите у нас, но и направиха турне в Румъния

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки