Самолети и корвети или респектиращи ракети


Самолети и корвети или респектиращи ракети
Ракетният комплекс „Искандер” превъзхожда 5-8 пъти най-добрите чуждестранни аналози
14 Януари 2013, Понеделник


Преди да купят нови оръжия за родната армия, управниците ни трябва да си припомнят думите на Бисмарк, че не го интересуват намеренията на съседите, а техните възможности

Автор: Полк. инж. Тодор Андреев

Неотдавна стана ясно, че правителството е дало мандат на военния министър Аню Ангелов до март да преговаря за покупката на осем изтребителя за това, което е останало от армията ни. Днес, когато се налага в кризата да харчим така необходимите ни средства за оцеляване, за да купуваме самолети, отново се питаме защо позволихме да ни отнемат най-респектиращото оръжие, което гарантираше националната сигурност на държавата ни –  оперативно-тактическите ракети SS-23.

На потайно място предателски, под внушението на чужди сили, най-безотговорно бе решено да се отървем от нашето супероръжие, имащо възможност да атакува цели на разстояние 400 км. Ако сега го притежавахме, нямаше да има необходимост да изтръскваме и последните стотинки от празните си джобове, за да купуваме някаква си дузина стари аероплани. Онези, които взеха това погубващо решение, са още живи. Но очевидно няма кой да им потърси отговорност. А и явно никой не иска това.

Като специалист твърдя, че за да не се налага утре два пъти да съжаляваме, днес е необходимо да престанем да харчим милиарди долари за корвети и самолети, а да се снабдим с необходимото количество нови оперативно-тактически ракети. Това оръжие при изразена силна воля и решителност от страна на нашето политическо и военно ръководство е в състояние да охлади всички „горещи глави”, които дръзнат да замислят агресия срещу нас.

С голяма доза сигурност може да се предполага, че един ден някой ще се провикне: „В България няма права и свободи” за човеците, които искат автономия! Не е трудно да се предвиди какво ще бъде поведението на онази натовска военна сила, която отдавна не слуша своя голям съюзен брат. Тя не изпълни желанията на САЩ да пропусне въоръжените им формирования да прекосят територията й на път към Ирак; не им предостави военна база на черноморското си крайбрежие; не е съгласна щатски кораби да курсират из Черно море, където тя има влияние.

Същата, която нападна кюрдите в Ирак, протяга ръце към Крим, а сега и към Сирия. Тя няма да се поколебае да защити „правата” на братята в България, които най-малкото ще поискат тук да има два национални езика и автономни области.
Едва ли членството ни в НАТО ще гарантира в случая националната ни сигурност. Жив пример за това е съперничеството между Гърция и Турция в Егейско море и турската окупация на една част от Кипър, която бе обявена за Севернокипърска турска република, призната само от Турция. Нищо че и в двете страни има разположени американски военни бази.

Тази вероятност, за която официалните власти избягват да споменават, е до такава степен сериозна, че се налага, както много други държави по света с подобна на нашата съдба, да потърсим не само косвен (чрез НАТО, САЩ и други велики сили), но и пряк път за гарантиране на нашата национална сигурност. А за това е необходимо да снабдим въоръжените си сили с ефективни бойни средства за възпиране, от които като суверенна държава несправедливо бяхме лишени. Трябва добре да се знае, че това не могат да ни го осигурят прескъпите корвети и прочее отслабени съзнателно с годините въздушни сили.

Единствено ракетите, като най-съвремено модерно високоинтелектуално оръжие, може да позволят на малки държави като България чрез стратегията за неядрено възпиране да получат шанс да противодействат срещу вероятни военни акции на много по-силен противник.
Като правило днес сблъсъците имат ограничен мащаб и се провеждат с ограничени средства. Решавайки въпросите за отбраната си, малките държави не са заставени да се изправят срещу десетки дивизии на противника.

Често е достатъчно с определен вид ракети да се създаде убедителна заплаха за най-важните противникови цели. Пресен пример за нещо подобно е масовата употреба дори на неуправляеми ракети, каквато тактика приложиха палестинците срещу всемогъщия Израел.
Както показва историята, а и съвременността, ракетите са онова супероръжие, което силно респектира и великите сили. Те се страхуват от него, страхуват се от неприемливите загуби, които биха получили от един ответен ракетен удар дори с конвенционални бойни глави. И това е една от сериозните причини, поради която искат да възпрепятстват въоръжаването на малките държави с това оръжие.

Днес в света 22 държави разполагат с балистични ракети, а седем от тях могат да ги произвеждат. Възпирането с ракети не означава бойните им глави веднага да се стоварят върху територията на евентуалния агресор. По-скоро, разбирайки че ще му бъдат причинени неприемливи щети, той ще е принуден да държи сметка не само за военния аспект, но и за съотношението „стойност – ефективност”. Дори ограничен по мащабите ударен потенциал е достатъчен, за да направи настъпателната операция неприемливо скъпа и да застави противника да се откаже от нейното провеждане.

Не е ли дошъл моментът да коригираме грешките си, допуснати с даването на съгласие да се унищожат SS-23, и, като си даваме сметка за сложното положение на Балканите, да възстановим огневата мощ на България?
Като ще развързваме кесиите за изтребители, защо да не закупим новия руски високоточен ракетен комплекс със скрита подготовка „Искандер“, който представлява един респектиращ  възпиращ фактор за „горещи глави”. В крайна сметка руско модерно оръжие – ракети, кораби, вертолети и пр., купува и натовската ни съюзничка Гърция.

Изследванията на специалисти са показали, че по критерия „ефективност-стойност” ракетният комплекс „Искандер” превъзхожда 5-8 пъти най-добрите чуждестранни аналози, като например американската ракетна система с оперативно-тактическо предназначение АТАСМS (Army Tactical Missile Sistem), активно използвана по време на войната в Персийския залив.
Уникален патент само на „Искандер“ е разработената радиолокационна глава за самонасочване, което позволява на ракетата да поразява и движещи се цели.

Едностепенната твърдогоривна ракета „Искандер-М” пък има далекобойност 500 км. За да не може да бъде прехваната от зенитните средства, след изстрелване тя не лети по обичайната предсказуема балистична траектория. Движи се със скорост 5 км/сек по програма, подчинена на законите на случайността, и затова не е възможно да се прогнозират объркващите й маневри, което прави невъзможно атакуването й от антиракетните средства на противника. Предимствата й са безкрайни и трудно могат да бъдат изброени всичките само в една журналистическа публикация.

Но е добре да се знае също, че отскоро я има на въоръжение в турската армия. Нечуваните качества на новото руско оръжие привлича вниманието и на такива страни като Сирия, Индия, Иран, Китай, които изразяват желание веднага да го закупят. От „Искандер-Е” пък, която в близките 10-15 години не може да бъде нито унищожена на позиции, нито сигурно прехваната от антиракетите, се интересуват множество арабски държави.
Ако ние успеем да се снабдим с това оръжие, военно-политическата обстановка на Балканите ще се промени кардинално в полза на България.

Бойните параметри на това оръжие са съобразени с всички международни договори и ние имаме право да го притежаваме. Това ще ни позволи чрез респект и възпиране да влияем благоприятно върху обстановката в региона. Смешно и жалко е на тази перспектива да се противопоставят вариантите със закупаване на корвети и прочее тромави морски съдове, които очевидно не издържат на съревнованието с ракетите на нашия театър на военни действия по основния военен показател „стойност-ефективност”.

Подходящи качества имат крилатите ракети, но те не само са относително скъпи, но употребата им изисква осигуряване на господство във въздуха, което нашите ВВС днес не могат да гарантират, а и най-модерните от тях не са боеспособни без американската космическа система за навигация НАВСТАР, която се контролира от Вашингтон.
Най-вероятно турските генерали добре са знаели, че едва ли някой би пожелал „да изпита съдбата” с агресивни и дестабилизиращи действия срещу България, докато тя притежаваше възпиращите високоефективни SS-23, отличаващи се с две във висша степен важни качества: висока точност и неотразимост.

Загрижени за националната сигурност на държавата си, в случай че един ден по различни причини пожелаят да наложат своята воля върху северната си съседка, те поискаха от американците да унищожат българските комплекси „Ока” SS-23 Spider („Паяк”). Когато наш генерал попитал американското военно аташе защо се налага да унищожим балистичните си ракети, той с усмивка му отговорил: „За да не се изкушите в деня Хикс“.
Всеки може да тълкува думите на американския разузнавач както иска. Факт е обаче, че в момента България е останала като гол охлюв пред лицето на всевъзможни опасности, вече не може да респектира със своето уникално оръжие и всеки може да я шантажира.

И докато у нас съсичаха ракетите ни и съсипваха въоръжените ни сили, в същото време съседите, които демонстрират съюзническо доверие, не само запазиха огромните си армии, съсредоточени до нашата граница, но и продължават да ги въоръжават с нови, модерни нападателни оръжия!
Преди да се предприемат каквито и да е стъпки за снабдяване на войските ни с ново въоръжение, не е зле нашите управници да си припомнят думите на мъдрия германски канцлер Бисмарк, който беше казал, че не го интересуват намеренията на съседите, които всеки момен могат да се променят, а техните възможности.



Във войната в Персийския залив активно бе използвана американската ракетна система с оперативно-тактическо предназначение АТАСМS

В категории: Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
kapitana petko vojvoda ,zar
15.01.2013 10:54:21
0
0
za otbranitelni vojni sa dobro vaorashenie sa raketi i antiraketi,minni zagrashdenia ,
dalekobojni mino- hvargashki ,gaubizi ,helikopteri, i magla kato v diskotekite .
za napadatelni vaorashenia sa dobri raketi s blisak i daleshen obseg ,multifunkzionalni
voenni samoleti i tankove kato pantera .i samohodni gaubizi tip 88 ot vtora svetovna vojna za zemni i vazdushni zeli.
kato vidite vaorasheniata na edna strana moshe da rasberete dali ima otbranitelni
ili napadatelni ili otbranitelno-napadatelni pomisli.
4
kapitana petko vojvoda ,zar
15.01.2013 10:45:13
0
0
taj kato njakoi ne obishat germania zaradi nasilieta na reshima na hitler a drugi ne obishat savetskia sajus zaradi nasiliata na reshima na stalin koito sa trajali njakolko desetki godini dobre e s arhivni filmi da se pokasvat nasiliata na turskite sultani koito sa trajali poveshe ot 500 godini i neuredenite arabsko-evrejski vsaimni nasilia koito trajat desetki godini i isobshto nasiliata po sveta
shan kaj shi -mao dse dun, kastro-batista,severna -jushna korea ,jushen-severen vietnam ,mianmar-kambodsha ,kongo-katanga ,garzia 1946-1949 ,jugoslavia kojato be sasdadena s nasilie i se razpadna s nasilie .
az predposhitam da bada bogat kato mlad berluskoni i da pravja kuponi sled kuponi
s pomoshta i na pari ot berlusconi i bogati kokoni i bogati madoni
3
pensioner
15.01.2013 05:56:34
0
0
Много добра статия.Действително докато имахме ракети и танкове,отношението на "братските"натовски съюзници беше едно,а сега след като по думите на автора сме превърнати в "гол охлюв"е съвсем друго.Повечето мероприятия на МНО през последните години най-кратко могат да се охарактеризират като национална измяна.
2
kapitana petko vojvoda ,zar
14.01.2013 15:13:54
0
0
ako bih mogal da bada posrednik za % za zakupuvane na orashia i orasheini sistemi,gripen ili harier ili eurofighter ili raptor 22 ili mig-su ili raketi
ili gaubizi ili minohvargashki s goljama dalekobojnost ili antitankovi raketni ustanovki ili helikpopteri ili orashia za boj v gradski uslovia i gorski uslovia zavisi dali nabljagame na otbranitelna ili napadatelna strategia i strategia na vasmesdie .az predposhitam ljubovni istorii a ne voenni istorii
bih si kasal i dokasal mnenieto si vas osnova na moite poznania za vaorasheniata po zjal svjat no ako sam voennia ministar taj kato sme darshava shlen na NATO bih se konsultiral i s orashejni spezialisti i ot NATO mnogo ot koito sa v konkurenzia s vsishki konkurenti a moshe bi i s konkurentite na balgarskite
orashejni zavodi i proisvoditeli .
az ne shelaja da rabotja za konkurenzii a samo za pari i kato ustanovja she do sega ne mi e plateno imam pravo da stashkuvam kato rabotnizite na kremikovzi,vms
sopot i drugi koito stashkuvat v mnogo drugi strani.
i kato balgarin sas selski proishod kojto shelae da bade hotelier milioner plantier moga da podkrepjam tesi koito sa za mene a tesi koito sa protiv mene
sa obiknoveni blishiputazi,duhashi ,homoseksualisti ,hjumneta ,lesbijki,i njakoj pat dekadentki studentki koito iskat ljubov s pari .
az se napih ot maka kato si pomislih she moshe bi nebalgari mi pomagaha poveshe ot balgari i tova ne mi podkrepja patriotisma i zatova reshih she samo tesi hora i svarsanite s tjah hora i narodi sa moi prijateli koito spomagat da imam trajno tova koeto trajno obisham i shelaja a tova moga da imam kato imam moi pari a ne drugi da mi kasvat kakvo da obisham i kakvo te da plashtat.
pacta clara .boni amici




1
Пламен Павлов
14.01.2013 11:06:26
0
0
Всеки непредубеден човек, загрижен за националната ни сигурност, не може да не се съгласи с позицията на полк. Тодор Андреев. България категорично трябва да възстанови своите ракетни войски. Също и модернизира авиацията си, но не със самолети "трета употреба" и на "Христова възраст" (F-16 от Португалия), а с апарати от "ранга" поне на "Юрофайтър" или Су-30.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки