Изтъкнат учен и българистнавърши 65 години


Изтъкнат учен и българистнавърши 65 години
проф. Николай Червенков
14 Януари 2013, Понеделник


В началото на новата година изтъкнатият историк, общественик и българист Николай Червенков отбеляза 65-ата си годишнина.


Автор: Георги Ваташки

Неговата личност се откроява не само като учен, но и като една от най-ярките фигури в българската общност в Молдова и Украйна през последните три десетилетия.

Професор Николай Червенков е роден на 2 януари 1948 година в едно от емблематичните български села в Болградски район - село Чийший (Огородное), Одеска област. През 1972 г. завършва историческия факултет на Одеския национален университет „Иля Мечников”. В началото на 80-те години защитава дисертация на тема „Българската емиграция в Румъния и националноосвободителното движение в България през втората половина на 50-те и началото на 60-те години на XIX век“. Специализира в Института по история на Българска академия на науките и Института по славянознание към Руската академия на науките.

От 1972 до 2004 г. работи в Молдовската академия, първоначално в Института по история, като старши научен сътрудник, завеждащ отдел „История на държавите в Югоизточна Европа”, а впоследствие в Института за междуетнически изследвания като водещ научен сътрудник, завеждащ секция „Българистика” и заместник-директор на научното средище. Дълги години е хоноруван доцент в Молдовския и Кишиневския държавен педагогически университет. През 2003 г. Червенков защитава хабилитационен труд на тема „Формиране идеи на българската държавност от средата на XVIII до 70-те години на ХIХ век”.

Неговите постижения са високо оценени и той е избран за първия ректор на открития през 2004 г. Тараклийски държавен университет. По време на неговия мандат вузът приема за свой патрон името на българския средновековен книжовник и просветител Григорий Цамблак.
С името на професора е свързано едно от първите по-мащабни изследвания, реализирани в България в годините на демокрацията и посветени на бесарабските българи – „Българите в Украйна и Молдова. Минало и настояще”, създадено в съавторство с историка доктор Иван Грек.

Приносът на българския учен се изразява в авторство на повече от 150 статии, студии, книги, документални сборници и учебници. Той е автор на 13 монографии и на около 200 научнопопулярни статии. Ръководител е на международни научни проекти и конференции. Отговорен редактор е на алманах „Български хоризонти”.
Обществената му дейност е свързана с работата му като председател на Научното дружество на българистите в  Молдова. Освен това е и член на ръководните органи на Асоциацията на българите в бившия Съветски съюз и на Общобългарския комитет „Васил Левски”.

За  своите дела през тези 65 години  професор Николай Червенков многократно е удостояван с високи отличия, сред които най-важния орден на Молдова „Глорие Мунчий”, почетен знаци на българския президент и наградата „Марин Дринов” на БАН. Носител е на отличия и на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, и на Общобългарския комитет „Васил Левски”.



В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки