Новият екип на Обама, добри новини за света!


Новият екип на Обама, добри новини за света!
Лион Панета, Чък Хейгъл, Барак Обама
11 Януари 2013, Петък


Чък Хейгъл, бъдещият шеф на Пентагона, не е почитател на Израел, на хомосексуалистите и на „войната срещу тероризма”


Що за човек е Чък Хейгъл, бъдещият шеф на Пентагона? Почти всички отговарят по сходен начин: независим, неконвенционален, свободомислещ. Макар и встрани от мейнстрийма, 66-годишният републиканец е отявлен професионалист.

Хейгъл е човек, който поставя под въпрос утвърдени традиции и принципи. Той не мисли в категориите на черното и бялото, нито пък се страхува да е сам срещу всички останали. Според професора по международна политика Джеймс Дейвис, Чък Хейгъл би бил "интелигентен избор". Но не всички от американския политически елит са на това мнение.

Някои републиканци и демократи поставят под въпрос лоялността на Хейгъл към Израел, след като бившият сенатор беше цитиран в една книга, съдържаща остри критики към еврейската държава. Някои демократи, както и активисти за опазване на околната среда пък са недоволни от това, че навремето Хейгъл се изявяваше като един от най-отявлените критици на протокола от Киото и мерките по опазването на климата.

Човек с профил
През 1998 г. Хейгъл си навлече и яростта на сдруженията на хората с хомосексуална ориентация, след като открито се противопостави на кандидатурата на гей за посланик. Впоследствие Хейгъл поднесе извиненията си, но това не подобри особено репутацията му в тези среди. И сега редица организации на хомосексуалните се изказват против избирането му за министър на отбраната.

Но и собствената му Републиканска партия на няколко пъти се стряскаше от различни изяви на свободомислещия Хейгъл. Например, когато той публично отказа да подкрепи кандидатурата на съпартиеца си Джон Маккейн за кандидат-президент или когато остро разкритикува политиката на Джордж Буш спрямо Ирак и водената от тогавашния президент война срещу тероризма.

За редица републикански хардлайнери позицията на Хейгъл по иранската атомна програма е недостатъчно ясна и категорична. По времето на управлението на Джордж Буш Хейгъл на няколко пъти предупреждаваше, че не бива да се води война срещу Иран. Това му навлече отрицателната слава на "приятел" на Иран - твърдение, което при всички положения е твърде пресилено.

Независим дух с нетрадиционни решения
Ветеранът от войната във Виетнам е човек, който винаги премисля възможните последствия, произтичащи от всяко действие, твърди германският експерт проф. Андреас Фалке. Според него Хейгъл не е човек, който е склонен към авантюри в областта на политиката за сигурност. В същото време републиканецът е готов и на нетрадиционни решения, защото не мисли в тесните категории на идеологическите клишета.

Същото мнение споделя и проф. Джеймс Дейвис. "Хейгъл е човек, който е готов да защитава независими мнения и пред най-високите нива на йерархията", казва той. Независимо от всичко това, не може да се очаква, че новият шеф на Пентагона ще предизвика някакви радикални промени в американската отбранителна политика. В крайна сметка геополитическите и стратегическите интереси на САЩ ще си останат непроменени. Може да се очаква обаче, че новото "трио" в управлението, състоящо се от Обама, Хейгъл и Джон Кери, ще предприеме нов опит за съживяване на близкоизточния мирен процес.



В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки