Търси жената, търси парите, търси властниците


Търси жената, търси парите, търси властниците
Ангел Семерджиев не е декларирал покупка и продажба на апартамент в Несебър от 168 кв. м, както и задължение към банка в размер на 90 000 евро, обезпечено с ипотека върху апартамента Снимка: БГНЕС, aрхив
11 Януари 2013, Петък


Какво ли ще види ЕК в прегрешенията на тези 291 висши чиновници, попаднали в „оня списък” на Сметната палата

Автор: Ани Петрова

Оня списък” в нашия случай е „този списък” – редовната годишна сводка за нивото на корумпираност (ниско), разсеяност (средно високо), непознаване на закона (доста високо) и чувство за безнаказаност (средно) – вкарани в редовете и между тях на два списъка, в които уж присъстват хората от най-високите етажи на държавното управление.

В първия списък са оперативно интересните за медиите лица (ако перефразираме Цветан Цветанов), хванати в непълноти и разминавания в ежегодните декларации за имотното си състояние, които са длъжни да подават пред Сметната палата. Тази година „миксът” от 90 поиздънили се властници съдържа един брадат неприятник - шеф на комитет; 7-8 депутати от кандидатите за изпадане от следващите листи, доста средни чиновници – все едно дали ще ги титулуваме шефове на дирекции или началници на отдели и много, много, много магистрати.

За укротяването на магистратите си струва да се поговори отделно.
Има и втори списък и в него са бившите и незнайковците. Иначе казано, това са чиновниците, за които проверките на встъпителните и финалните декларации са приключили със заключение за несъответствие.

Тук присъствието е много по-внушително – 201 лица – по една много проста причина. Нищят се неща, случили се през 2011 г., които е трябвало да бъдат посочени в декларациите за 2012 г.. А през 2011 година имаше местни избори и сума ти народ стана/престана да бъде кой кмет, кой председател на ОбС, кой – обикновен общински съветник. И всичко това предполага подаване на встъпителна/финална декларация за имотно състояние.

Така се стига до двата днешни списъка, за които си говорим, вместо за „оня списък”, съдържащ 1300 имена на хора, изпратени под прикритие на дипломатическа работа в 79 посолства по целия свят и предаден на 4 февруари 1992 г. от Ахмед Доган на посланика на Турция.

И така, вече приземени, можем да поговорим за това какво следва с хората от списъците на Сметната палата. Съгласно закона, поменниците със заключенията за несъответствие ще бъдат изпратени на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и на председателя на Държавната агенция “Национална сигурност”.

Стъпки в пясъка
От първия списък с 90-те имена на действащи номенклатурчици се вижда например, че шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев не е декларирал покупка и продажба на апартамент в Несебър от 168 кв. м с паркомясто, както и задължение към банка в размер на 90 000 евро, обезпечено с ипотека върху апартамента.
(Ангел Семерджиев е неприятен на всички, които разчитат, че държавата може да регулира цените на енергията и водата в полза на гражданите, а не на монополите. Защото човекът защитава монополите, а не гражданите – така, както правеше и предшественикът му. И вероятно така, както се очаква да прави от тези, които са го сложили на този пост).

Та Семерджиев е от малцината „осветени” в списъка на Сметната палата, които седнаха да обясняват, че нямат сестри. Както е известно, това е безполезна дейност. Да не говорим, че някой заядливец може да се усъмни дали покупката и светкавичната продажба на голям апартамент в Несебър без никаква, ама никаква печалба, не прикрива, примерно, някой интелигентен подарък и не препира (без предпране) някои трудни за деклариране доходи. Но това е абсурдно, нали?

Ей, да не вземете да се ровите в старите такива списъци на Сметната палата, за да откриете нещо за шестте апартамента на Цветан Цветанов или за милионите на бившия вече председател на СОС Андрей Иванов, или за някои доходи на Искра Фидосова, вече описани от злонамерени палета, завиждащи, че не са нейни палета? Я се приземете!

В тазгодишния списък е депутатът Асен Агов (същият, дето едно време каза, че телевизията върви след победителите). Бившият телевизионер не е съобщил за придобитите от съпругата му дялове в дружеството „Агова лимитед” ЕООД, което както се вижда е кръстено именно на нея.

Народната представителка Бисерка Петрова (това е една прекалено пушеща мълчаливка от свитата на Яне Янев) е забравила да съобщи за 20 276 лева доходи от стопанска дейност. В списъка са още депутатите Христо Христов, Владимир Тошев, Деница Гаджева, Кристияна Петрова, Петър Мутафчиев с дребни суми или прегрешения, колкото да демонстрират, че у нас законът е един за всички.

Магистратите са друго нещо
Съдията в СГС Анна Баева-Курдаланова не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 293 370 лева. Тя не е единственият магистрат, за когото проверка на Сметната палата е установила несъответствие.  Тук са съдиите Александър Митрев от Пазарджик, Велина Пейчинова-Ташева от СГС, Весела Спасова и Диана Петкова от Ямбол, Веселина Узунова-Панчева от Каварна, Даниела Шанова от София и др.

Джузепе Роджери, съдия от ВАС, не е декларирал доходи на съпругата си в размер на 10 983 лева. Прокурорската гилдия е представена от Дойчин Дойчев от Ямбол, Илчо Русев от Стара Загора, Калина Малинова от Пазарджик, Кремена Стефанова от Бургас, Кръстю Георгиев от Разград, Милко Първанов от Сливница и др.

Така е – в списъка има много съдии, следователи, прокурори, началници от ДАНС и МВР – все хора, които не могат да се оправдаят с непознаване на закона. Но и които са оставили толкова малки стъпки в пясъка, че присъствието им е по-скоро за да има такъв списък.

В първия списък с 90 лица присъстват още кметовете на Симитли, Ковачевци, Сливница, Ветрино, на район „Одесос”-Варна, на Кюстендил и Велинград, председателите на ОбС във Вълчедръм, Ракитово, Вълчидол, Маджарово, Лозница, Гурково, Долни Дъбник и др. В „челния списък” е и шефът на НЗОК и бивш депутат Пламен Цеков, директори в ДАНС и МВР, както и говорителят на МВнР Весела Чернева, която не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 13 388 лева.

Май вече споменахме, че във втория списък -  на 201 лица, за които проверките на встъпителните и финалните декларации са приключили със заключение за несъответствие – преобладават кметове, зам.-кметове и бивши председатели на общински съвети.
Жените като че ли са повече от мъжете, съдиите са повече от депутатите, заможните – повече от семплите.

Совите не са това, което са

В нашия случай списъците не са точно това, което биха могли да бъдат.
В тях го няма Сотир Цацаров, въпреки че му се наложи доста дълго време да обяснява за някои придобивания на овощни градини и дарен му апартамент със съответното вписване, което после се оказа грешно по вина на Агенцията по вписванията.

В списъците няма да намерите и печално известната (вече бивша) зам.-председателка на ВАС Венета Марковска. Нея спокойно можем да очакваме в изданието за 2014 година, още повече че й предстои подаването на финална декларация за имуществото, с което напуска съдебната система. Няма я и злополучната й наследничка в номинациите за Конституционния съд Галя Гугушева, която заради доста странни финансово-семейни игри бе понижена в длъжност в онази специална антимафиотска Апелативна прокуратура.

За Цветанов или за Андрей Иванов, или за Искра Фидосова вече говорихме. Направо изненада е отсъствието на бившия сливенски кмет Йордан Лечков, но той така или иначе продължава да е клиент на съдебната система.
Когато се казва, че тези списъци не са това, което биха могли да бъдат, иде реч за важни неща – например за подмяната на изискването за прозрачност с полупрозрачност; за възможен избирателен подход; за дребноцифрие в години на големи кражби и злоупотреби.

Така или иначе, нищо от тазгодишните списъци на Сметната палата няма да попадне в поредния доклад на Европейската комисия като пример за успешна борба с корупцията по високите етажи на властта.
Което всъщност е тъжното!


Пловдив се представя достойно в скандала с неверните декларации

Камен Христов

В списъка на Сметната палата с имена на хора, заемащи висши държавни и общински длъжности, които имат несъответствия в имотните си декларации, Пловдив е представен „достойно“ от бившия си кмет Славчо Атанасов, действащи общинари от ГЕРБ, депутат от ДПС, военен прокурор и няколко местни съдии. Цяла къща на два етажа от 77 кв. м с гараж и двор от близо декар в село Новаково, Асеновградско, е забравил да декларила заместник-кметът по общинската собственост Димитър Кацарски (ГЕРБ). Бившият шеф на РДНСК в Града под тепетата пък е пропуснал в декларацията си и апартамент от 38 квадрата в столицата, както и употребяван автомобил „Шкода Октавия”.

Районният кмет на „Западен” Десислава Желязкова не е обявила, че съпругът й притежава 4/6 от апартамент в Пловдив (61 кв.м). Зам.-кметът на район „Източен”  Златин Велев се е направил на разсеян за дарен на съпругата му апартамент от 63 квадрата и гараж.

Трима магистрати от Пловдив също фигурират в черния списък на одитната институция. Единият от тях е Симеон Захариев, който се спряга за наследник на Сотир Цацаров на поста председател на Окръжния съд. Захариев не е описал вземания на съпругата си в размер на 22 000 лева. Колежката му от Окръжния съд Фаня Рабчева-Калчишкова пък не е обявила, че съпругът й притежава фирмата „Калчишков”.

Третият магистрат е нашумелият от акция „Хеликоптер” военен прокурор Георги Згуров, чиято кокетна къща в луксозното предградие Марково преди 2 г. бе заснета от данъчните. В декларацията си пред Сметната палата той е пропуснал да отбележи покупката на магазин от 9,6 кв.м в Пловдив. Преди месец Згуров поиска да бъде преместен на работа в Окръжната прокуратура в Пловдив, но Висшият съдебен съвет не удовлетвори желанието му.

Бивши кметове най-често са пропуснали да декларират дялове и участия във фирми на съпругите си, все едно половинките им не съществуват. Предишният пловдивски градоначалник Славчо Атанасов не е обявил получените при делба от жена му 17 декара ниви в ямболското село Сламино. Кметът на община Родопи Пламен Спасов е спестил информацията, че е прехвърлил дяловете си във фирма „Димар груп” на благоверната си.  Екскметът на Хисаря Георги Пирянков не е декларирал, че брачната му половинка притежава дял в медицинска лаборатория.

Владимир Маринов, бивш кандидат за кмет на община Родопи и член на контролния съвет на партия „Лидер”, е спестил информацията за притежаван имот от 3 дка в с. Тюркмен, идеални части на земя в Брестник, собственост на булката му, както и 6,3 дка дарение на недвижимост в областния център.
Д-р Илия Баташки, който е в ръководството на пловдивската структура на БСП, също е пропуснал, че жена му има участие във фирмата „Меддитех”. И неговият съпартиец,  депутатът Петър Мутафчиев е забравил да обяви дялове на съпругата си в частна фирма. Колежката му от парламентарната група на ДПС Петя Раева пък не е обявила едни спечелени 6108 лева.





Не търсете в старите списъци на Сметната палата шестте апартамента на Цветан Цветанов. Няма да откриете нищо интересно, защо ли... Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов е пропуснал да декларира нивите на жена си Депутатката от ДПС Петя Раева забравила да обяви пред Сметната палата едни 6108 лева С най-много „бели петна

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки