В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
Водна детелина
10 Януари 2013, Четвъртък


Как да премахна киселините в стомаха?



Вече години наред те не ми дават мира, а опитите ми да се отърва от  тях са твърде неуспешни.

Дарина Костова, Добрич


Всеки трети българин над 18-годишна възраст страда от гастпрезофагиална рефлуксна болест, позната като стомашни киселини, съобщава националният консултант по вътрешни болести проф. Костантин Чернев.

Според него рефлуксната болест е подценявана както от пациентите, така и от лекуващите лекари и затова често остава без лечение, а киселините в стомаха съвсем не са безобидни. Той допълва, че когато не се лекува, заболяването може да предизвика язва, гастрит и дори рак на хранопровода.
Основните причини за появата на тази болест на цивилизацията са нередовното и нездравословно хранене и липса на движение. Особено вредно е да си легнеш веднага след късна обилна вечеря. Така част от стомашните сокове, които обработват храната, отиват в хранопровода и започват да дразнят неговата лигавица.

По данни на българското научно дружество по гастроентерология над 60 процента от хората, които имат киселини, споделят, че се лекуват неефективно в продължение на 5 години, а над 70 процента се самолекуват със сода за хляб. Според специалистите подобно самолечение води до моментно облекчение, след което симптомите отново се появяват.
Храните, които в крайна сметка определят реакцията в човешкия организъм, се разделят на окисляващи и алкализиращи. Това разпределение, направено за първи път от йогите, дава най-правилна представа за здравето на организма.

Киселинно-алкалното равновесие в организма обикновено се нарушава в полза на киселинното, което се определя от свободните органични киселини, като лимоновата, ябълчната, винената. Това не трябва да създава погрешна представа у хората, че ако изядат 1 лимон, той ще окисли организма им. Точно обратното – за прочистване се препоръчва тъкмо изпиването сутрин на гладно на чаша топла вода с добавен в нея сок от 1 лимон. Тази течност алкализира организма, но ако в нея се добави захар, реакцията ще бъде окисляването му.

Алкалната среда гарантира добро здраве, но това не значи че трябва да се храним само с алкализиращи продукти. Има някои данни, че продължителното алкализиране на организма е един от факторите, способстващи за развитието на ракови заболявания. Ето защо всички специалисти в тази област препоръчват да се следва златното съотношение – на 1 част окисляващи храни да се приемат 2 части алкализиращи.
Природната медицина препоръчва за неутрализиране на стомашните киселини да се консумира голямо количество сок от моркови.

Рецепта 1 (при понижена киселинност и нервен стомах): Смесват се по 50 г листа от водна детелина, листа маточина, листа мента и корени дилянка, 30 г стръкове от синя тинтява, 20 г стръкове от бял равнец и 40 г стръкове от жълт кантарион. 2 супени лъжици от билковата смес се заливат с 500 мл вряла вода. Пият се по 100 мл преди хранене 4 пъти дневно. Подходящо е сутрин да се закусва с овесени ядки, подкиселени с лимонов сок, и да се ядат ябълки.

Рецепта 2 (при повишена стомашна киселинност): Смесват се по 40 г корени от синя жлъчка, листа от мента и стръкове водна детелина, 30 г стръкове червен кантарион. Приготвя се и се приема като горепосочената рецепта. Добре е обаче да се съчетае със закуска от овесени ядки и 30 мин. след хранене да се приема запарка от градински чай (1 супена лъжица на 500 мл вода. Пие се по 100 мл).

Рецепта 3 (Марийка Гунчева, Белослав): Настържете на ренде 1 суров картоф с кората и към изстискания от него сок добавете 2 или 3 части от неговия обем гореща вода, която се изпива сутрин на гладно, на обяд преди хранене и вечер преди лягане. Сокът трябва да се приготвя и изпива веднага, без да се оставя да престои, защото бързо се разваля при съприкосновение с въздуха. Ако не изчезнат паренията след това лечение, вземете след ядене по 1 чаена лъжица въглен, размит с топла вода. 

Рецепта 4 (Тодорка Митева, с. Ръжена, общ. Стара Загора): Всяка сутрин 20 мин. преди хранене се изпива сока на 1 балучка (малка глава лук) – около 1 кафяна лъжичка, подсладен с малко захар. Това се прави в продължение на 20 дни.

Рецепта 5 (Николай Донев, Ямбол): 250 мл вода се кипва, след това в нея се слага 1 супена лъжица смрадлика (известна още като тетра). Оставя се да ври 5 мин. Отделно в купа се смесват 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица нишесте, които се забъркват на каша. Отварата се прецежда в кашата и получената смес се разбърква. Пие се сутрин на гладно. При по-тежки случаи може да се пие и 3 пъти дневно.
Билките не бива да престояват до следващия ден. Лечението продължава най-малко 40 дни, дори и облекчението да настъпи по-рано.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти




Смрадлика

В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки