Вълшебните качества на тибетската гъба


Вълшебните качества на тибетската гъба
02 Май 2018, Сряда


От нея се получава целебна напитка, която помага при редица проблеми


От няколко години насам все по-усилено се говори за лечебните качества на т. нар. кефир или тибетска гъба. Цонка Гергинова от пловдивското село Иван Вазово я отглежда в дома си вече 25 години.

Тя посяга за първи път към нея през 1986 г., когато майка й се разболява от херния. Хирурзите отказват да я оперират, тъй като заболяването й е в много напреднал стадий, а и жената е възрастна – вече надхвърлила 70 години.

Тогава случайно Цонка попада на рецепта за лечение с кефир и намира гъбата. Тя приготвя с нейна помощ лек за майка си, който само след 20 дена я вдига на крака. Жената продължава да пие кефира, получаван с нейната закваска, до края на живота – още цели 24 години.

Напитката, добивана с пазената дълги години в тайна тибетска гъба, е с несравними лечебни и вкусови качества.

Самата така наречена гъба съдържа много полезни за човешкия организъм бактерии и дрожди. Нейната структура наподобява тази на карфиола. Изградена е от множество зърнести образувания с размери от оризово зърно до орех, които по време на ферментацията нарастват значително. Те образуват своеобразни колонии с цвят на извара и се използват за размножаването на гъбата.

Достатъчно е едно парченце от нея да се залее с 250 г прясно мляко и да се остави да престои около 24 часа. На следващия ден кефирът е готов. Той се прецежда и наподобяващата айран течност се пие сутрин поне половин час преди хранене и вечер от 30 до 50 минути преди лягане.

Тялото на гъбата и съдът, в който е престояла, се измиват добре и могат да се използват отново за приготвяне на следващата доза.

За напитката се твърди, че лекува рак, алергични заболявания, болести на белите дробове, черния дроб, жлъчния мехур, бронхите, пневмонии. И още, че разтваря камъни в бъбреците и предотвратява възпаления, тъй като проявява качества като на антибиотик.

Освен това и пречиства кръвоносните съдове от всички натрупани плаки. Счита се, че оказва лечебно действие и при  диабет. Повишава половата активност и намалява телесното тегло, като преустановява стареенето, подобрява тонуса и паметта, подпомага обмяната на веществата и регулира работата на стомашно-чревния тракт.

Лечението с тибетска гъба се препоръчва горещо и при алкохолизъм.

Основното правило е гъбата да не се докосва до метал – да не се прецежда, разбърква или отглежда в метални съдове, нито пък да се използват железни прибори при приготвянето и приемането й, съветва леля Цонка и добавя, че не е добре да се пипа и с ръце.

Ако пък човек няма възможност да я използва няколко дни или седмици, може да я запази „жива“ в замразено състояние.



В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки