Копърът притежава тайнствена сила


Копърът притежава тайнствена сила
10 Януари 2013, Четвъртък


Още древните римляни са го използвали за лечение

Автор: проф. Христо Мермерски

Копърът е нежно едногодишно растение. Той принадлежи към семейство Сенникоцветни,  в което е „роднина” на магданоза и моркова.
Още древните римляни са смятали, че той притежава  тайнствена сила. Българите от стари времена го използват като подправка в свежо или сушено състояние. Благодарение на съдържащите се в него етерични масла той придава приятен вкус на ястията. Но лечебните качества на това растение го правят още по-ценно.

В народната медицина той се използва за лекуване на хипертония първа и втора степен, чрез пиене на настойка от листата му. Тя подобрява също и лактацията на кърмачките. Копърът подобрява дейността на жлъчката, проявява отхрачващо и диуретично действие и въздейства успокояващо на нервната система.
Лечебно действие имат не само листата, но и неговите стъбла и семена.

Екстрактът от семената му притежава спазмолитични свойства и се използва във фармацията за приготвяне на препарата анегин, който се прилага при различни видове спазми, особено при лица с хронична сърдечна недостатъчност, при стенокардия и за премахване на стомашни колики.
Съдържанието на витамин С в копъра е 3 пъти по-високо, отколкото в лимона, а по отношение на каротина не отстъпва на доматите.

Още от древността копърът е бил използван като средство против главоболие. Той действа кръвоспиращо и противовъзпалително. Благоприятства регенеративните процеси, стимулира епителизацията и гранулацията, успокоява заздравяването на рани, включително и на язвени ниши. Подобрява обменните процеси и понижава кръвната захар.
Действа обезболяващо при чернодробни и ревматични заболявания и проявява кръвоспиращ ефект.

Прилага се още при анемия, общо изтощение, безапетитие, кръвотечения, кървящи хемороиди, разширени вени и варикозни язви, бавнозаздравяващи рани, продължителна и обилна менструация. Може да ни помогне дори да се отървем от досадния косопад.


Как да се лекуваме с копър

Рецепта 1 (при ревматични болки): В 500 мл вряла вода се слага 1 супена лъжица копър. Престоява 30 мин., след което се пие 3 пъти преди хранене.

Рецепта 2 (при невроза; Сузана Соколова, София): 1 чаена лъжица семе от копър, 1 супена лъжица млад валерианов корен и 2 чаени лъжици натурален мед. Всичко това се залива с 3 л вряла вода и се затваря в термос за 24 часа. Приема се по 2 супени лъжици сутрин на гладно и вечер преди лягане.

Рецепта 3 (против бронхиална астма; Таня Колева, Видин): 1 супена лъжица с пресен копър, нарязан на ситно, се залива с 2 чаени чаши вода и се затваря плътно в тенджера. Вари се 5 мин. След това се пие по 1-5 кафяна чашка на гладно 3 пъти дневно.

Рецепта 4 (при безсъние): В 300 мл кипнала вода се слага 1 супена лъжица семена и листа от копър. Престоява 1 час и се пие по 100 мл 3 пъти на ден.

Рецепта 5 (при високо кръвно): 3 супени лъжици ситно нарязани пресни листа от копър (или 1 супена лъжица сушен и стрит копър) се разбъркват с кисело мляко и се приемат 3 пъти на ден 15-20 мин. преди хранене.

Рецепта 6 (при стомашни колики): 3 пъти дневно се приема по 1 г ситно счукани плодчета от копър с няколко глътки вода.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки