Грипът, зимата и нашето здраве


Грипът, зимата и нашето здраве
Разходките през зимата са прекрасно средство за закаляване
10 Януари 2013, Четвъртък


Вече наближава грипното време.



Кое ще е новото тази година в това заболяване?

Йорданка Бакалова, Варна


Днес от грип боледуват повече хора, отколкото от всички останали инфекциозни заболявания, взети заедно. Названието „грип“ води началото си от френската дума „агрипе“ - обхващам.
Известно е, че грипът е остра инфекциозна болест. Тя се предава по въздушно-капков път, разпространява се бързо и получава епидемичен и даже пандемичен характер. Съпровожда се с токсични и възпалителни симптоми. Често дава усложнения, предимно от страна на дихателната и сърдечно-съдовата система.

Проявяването на заразяването става след инкубационен период от няколко часа до 3 дни. Първите признаци на болестта са усещане на тръпки и втрисане. Температурата може да се повиши дори до 40 градуса. Появяват се главоболие, изпотяване, световъртеж, зачервяване на лицето и очните лигавици. Заболелият се оплаква още от болки в кръста, мускулите, от чувство на обща отпадналост и пълна липса на сили. Впоследствие се наблюдават и явления, които говорят, че вторично са настъпили възпалителни изменения и в дихателните пътища: дразнене на гърлото, пресипнал глас, запушване на носа и хрема, а често и дълбока и упорито кашлица.

Вирусният произход на грипа е ясен. Първоначално са открити два причинителя – вирус А и вирус В, а по-късно – вирус С и вирус Д. Една от най-характерните черти на грипния вирус е неговата изменчивост, във връзка с което възникват нови негови варианти (особено по отношение на преобладаващия тип А), които преодоляват създадените по-рано защитни фактори на организма.

Тази година ще вилнеят четири грипни вируса:
„Виктория“ (в ЕС), „Калифорния“, „Петербург“ и „Алабама“. У нас се очакват те да дойдат през януари.
Източник на зараза е болният, който отделя грипните вируси през времето на цялото си боледуване. Във видимите и най-вече в невидимите пръски, отделяни при кихане, кашляне и  при говор, се съдържат огромни количества живи грипни вируси. Чрез вдишвания въздух заразените пръски попадат в носа, глътката, трахеята и достигат до белия дроб.

Благодарение на ферментите, които  притежават, вирусите проникват дълбоко в клетките на дихателните пътища. Отровните вещества, които се отделят от тях, попадат в кръвта на нападнатия организъм и го изтощават напълно. Освен това на мястото на проникването си вирусите предизвикват възпалителна реакция. Тя създава благоприятни условия за влизането през нея  и на всички останали микроби, които нормално се намират по лигавицата на дихателните пътища. По този начин настъпват опасните усложнения на грипа – бронхопневмонии, бъбречни и сърдечни увреждания и пр.

Ако има болен вкъщи
Неприятно е, но се случва, въпреки предпазните мерки, които вземаме. Преди всичко повикайте своевременно лекар, който да постави диагнозата и назначи лечение. Неусложнените случаи се лекуват у дома, но затова трябва да не се допускат при болния деца и стари хора. Добре е, ако той бъде поставен в отделна стая. Една от най-важните хигиенни мерки е осигуряването на чист въздух (а не полухерметичното изолиране на болния) чрез редовно проветряване на стаята 3-4 пъти дневно по 15-20 минути.

В помещението трябва да се прави и редовно влажно почистване. Изварявайте и след това изпирайте носните кърпи и кърпите за лице на болния, а приборите му накисвайте в 1 % разтвор на белина. Близкият, който се грижи за него (желателно е това да бъде едно и също лице), трябва да носи марлена маска, която да закрива устата и носа му.

Тъй като най-често това заболяване започва с кашлица, трябва да се познават няколко безвредни способа за нейното лечение. При т. нар. суха кашлица най-често се цели тя да бъде успокоена. В домашни условия  това може да стане като се пие или прави гаргара с топла вода, в която е разтворен натриев бикарбонат (сода за хляб). Препоръчват се още приемането на топло мляко и чай. Полезни народни средства са още т. нар. гръден чай, приготвян като запарки от ружа, липов или бъзов цвят, ленено семе и салеп. Освен това в домашна обстановка се прилагат инхалации със запарка от лайка или бъзов цвят или с 2 % разтвор от натриев бикарбонат. В случай, когато кашлицата е „влажна“ и отделянето на храчки е трудно, трябва да се прилагат средства по лекарско предписание.

В началото на заболяването не забравяйте изпитаните стари безвредни физиотерапевтични средства. Това са потапяне на краката в гореща вода, разтривки с камфоров или лавандулов спирт, вендузи или сгряващи компреси на гърлото. При болни с висока температура се прави сгряващ компрес с вода, която да има температурата на стаята, като се пие и горещ чай с аспирин или амидофен. Добро средство е прилагането на синапено семе под формата на лапа. Тя се приготвя в зависимост от възрастта на болния. При деца над 5 години се взема по равни части обикновено и синапено брашно (една лъжица от едното и една лъжица от другото), а при възрастни се смесват две лъжици синапено брашно и една обикновено.

При деца до 5 години се поставят две лъжици обикновено и една синапено брашно. От сместа се приготвя  кашица, която се разстила на кърпа от тензух. Компресът се слага на гърба и гърдите на болния, като се държи там до първото зачервяване. При случаи на по-тежки форми или възникнали усложнения трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Закаляването
Закаляването протича по определени правила. Първото и основното от тях е то да започне с процедури, които не са драстични, като постепенно се увеличава силата на дразнителите. Специалистите предлагат следния план за закаляване през зимата, подходящ за лица над 15-годишна възраст: сутрешна гимнастика с голо до кръста тяло на отворен прозорец; водна процедура с хладка (първоначално), а след това студена вода; измиване на краката вечер преди лягане със студена вода; гаргара със студена вода; редовно спортуване на открито (най-добре в планината) в леко облекло; спане през всяко време на годината на отворен прозорец.

Начално и лесно приложимо средство за закаляване е студената вода. Започва се с обтриване на тялото с влажна кърпа. За да се засили раздразващото й действие, към нея може да се прибавят 2-3 лъжички готварска сол или още по-добре силен одеколон. Обтриването се извършва в продължение на 3-5 минути сутрин след физическите упражнения с бързи енергични движения, с помощта на плат от груба материя. След това тялото трябва да се изтрие със сух плат също от груба материя до зачервяване на кожата.

След като се привикне към тази процедура, се пристъпва към обливане със студена вода. В началото се обливат само ръцете до раменете, след това краката и накрая цялото тяло.
Друг вид лесно достъпна закалителна процедура през зимата е системното прекарване на почивните дни в планината или извън населените места. Известно е, че през зимния сезон слънчевите лъчи в планината са с по-голямо процентно съдържание на ултравиолетови лъчи, отколкото през лятото. Чистият планински въздух, богат на озон и силно йонизиран, също оказва своето закалително въздействие.

Важно условие за закаляването през зимата е то да става системно. Към него трябва да се пристъпва със стоплено тяло, а закалителните процедури трябва да имат такава продължителност, че да не допускат появата на признаци на преохлаждане: треперене, посивяване и други.

Нужната козметика
С настъпването на зимата кожата на лицето трябва да се предпазва от студа. Кремът и лекият слой пудра изолират кожата от влиянието на атмосферната среда. В студено време е добре да се избягват сапуните. Една добре почистваща комбинация за лицето представлява сместа от равни части лимонов сок, зехтин или бадемово масло и лавандулов спирт. След почистването на лицето с нея се препоръчва то да се наплиска добре с вода, в която има разтворена малко сода за хляб. След това кожата трябва добре да се подсуши.

Използването на крем през зимата е необходимо повече от всякога. За защита на ръцете от студа и вятъра пак е необходим крем. След всяко измиване ръцете трябва много добре да се подсушат, а при неблагоприятни атмосферни условия задължително да се слагат ръкавици. Особено полезни козметични процедури за кожата през този сезон са топлите маслени компреси с растителни масла – бадемово, прасковено, зехтин и други. За препоръчване през този сезон са жълтъчните и мазните маски. През зимата не трябва да се прекалява с пудрата и фон дьо тена. Не бива да се излиза и с „голи“ устни. Те трябва да се намазват с мазен крем, който ще ги защити от студа и вятъра. От суровите зимни климатични условия страдат и косите, които започват да „цъфтят“. Срещу това използвайте лак за коса или по малко брилянтин.

доц. д-р Гео Нешев



В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Vagabond
20.10.2013 21:29:02
0
0
Most help articles on the web are inaccurate or <a href="http://ykuhgop.com">inohnerect.</a> Not this!
1
Kennedy
20.10.2013 10:14:52
0
0
Thanks for the great info dog I owe you bigyitg.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки