Кецове


Кецове
Младият Иво Аръков (в средата, облечен в червено) прави изключително силна роля сред останалите „батковци”
04 Януари 2013, Петък


Българското кино живее! И този филм е едно от поредните доказателства. Дано политиката на големите молове,


Автор: Веселин Максимов

в които са грамадните киносалони, се промени и ленти като „Кецове” да влязат трайно в програмите им, заедно с холивудските 3D-та и гърмящи екшъни, защото напълно си заслужават и трябва да бъдат видени от повече зрители.
Като казахме Холивуд, трябва да знаете, че той беше номиниран за български представител в церемонията по раздаване на суперпрестижните награди „Оскар” за тази година.

Характерно, по нашенски, тогава избухна скандал, създателите на друг добър (но не чак толкова) съвременен филм „Аве” обвиниха хората, направили „Кецове”, че са повлияли на комисията и така...
Валери Йорданов (познат като Бръчков от постановката „Хъшове”) и Иван Владимиров са режисьори на филма, сценарият е на Йорданов. Приятно е да се отбележи, че всичко в него е премерено и на място. И прилича на истинския живот.
Героите говорят на езика на улицата, но без да преиграват с акценти и излишно маниерничене. Действието протича така, все едно наистина участвате в него или гледате отстрани какво се случва с ваши съседи или приятели.

Ако киноманите сред вас искат непременно някакво сравнение, ще споменем, че има много далечни прилики с „Плажът”, с Леонардо ди Каприо. Но съвсем, съвсем, съвсем условни и много далечни.
Това е филм за съвременна България, младите хора в нея и всичко, което е възможно да им се случи, без непременно нарочно да са го предизвикали.
Фабулата е интересна: шест момчета и момиче, различни един от друг, бягат през лятото от грозния голям град, прогонил ги по един или друг начин.

Неудачници, непукисти и индивидуалисти, с една риза и раница на гърба, хващат пътя към морето, установявайки се независимо един от друг на един и същи плаж. (Намекът за Иракли е изключително приятно режисьорско хрумване).
Оказва се обаче, че и там ги преследва техният карък, че те всъщност не са избягали от неприятните муцуни на големия и грозен град и трябва там, на брега на морето, докато се наслаждават на пълната си и безусловна (уж) свобода, да вземат бързи и сериозни решения за всичко, което им се случва.

Филип Аврамов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, студентът втори курс Иво Аръков, Васил Драганов, Ина Николова и Мариан Вълев са главните действащи лица в „Кецове”.
Няма как някой от тях да бъде похвален повече, защото всички се стараят страхотно и в лентата няма да видите все още характерните за родното кино декламации и излишно преиграване.

Филмът вече има доста награди от престижни международни фестивали, но тях няма за изброяваме, защото по-важен е интересът на зрителите, а той е наистина много голям.
Само си заслужава отбелязване фактът, че Жералдин Чаплин, дъщеря на големия Чарли Чаплин, направи безпрецедентна демонстрация в защита на „Кецове” на Московския филмов фестивал, където беише жури. Тя се появи на официална вечеря с красива дълга рокля и обута със... сещате се.

Пред смаяните репортери заяви: „Филмът е забележителен, но уви, организаторите не позволиха да има още една награда заради баланса, който трябва да има между наградените филми. Иначе аз страшно го харесах, ето, с кецове и официална рокля съм.”
Имате ли възможност да го гледате, не пропускайте. Много е добър.



„Кецове” е съвременна прослава на хипарската свобода, но далеч не е само това

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки