Тринайсетметров кръст пази село Манастир


Тринайсетметров кръст пази село Манастир
Районът на село Манастир е изпъстрен с пасторални гледки
09 Октомври 2017, Понеделник


Безброй параклиси са осеяли склоновете из някогашните владения на Момчил юнак

Автор: Камен Христов

Кръст, висок 13 метра, се извисява над най-високото населено място на Балканския полуостров – родопското с. Манастир. Заради мистиката около него, то е притегателно за хиляди християни и всякакви туристи, които идват в района и зиме, и лете, разказват местните.

Край пътеката до местността със светинята е параклисът „Свети Георги”, а на стотина метра от кръста е новият комплекс „Света Богородица”.

На стената на белия параклис е поставена паметна плоча, която описва историята на създаването на селото: „На 8 септември 1890 г. нашите деди напускат Давидково (съседното село – б. а.), останало според Берлинския договор в Турско, преминават границата на Тузлата, спират на тази поляна, развързват цедилките от копитата на мулетата (сложени да не ги усетят граничарите) и за пръв път вдишват въздуха на свободна България! Прегръщат се, все едно не са се виждали 100 години и сълзи се търкалят по озарените им лица!”

Според преданието изселниците се спускат надолу, по северните склонове на връх Преспа, и на 1500 м надморска височина основават село Манастир. „Тръгнали са по тъмно, мъжете вързали копитата на мулетата с парцали. Никой не издавал глас, докато не стъпили на българска земя”, пише документалистът Славчо Дичев в книгата си за с. Манастир, редактирана от големия писател Николай Хайтов.

Заселниците са потомци на основателите на с. Давидково, избягали от ислямизирането в Чепино през 1656 г. Най-напред в района идват седем семейства, водени от синовете на Георги Куртев - Вълчо, Никола и Тодор.

Заселват се и родовете Калайджиеви, Стойкоолу, Начоолу, Христеви, Караиванови и Гьоргоолу от Давидково. През  1892 г. те вдигат местната църква – заедно с камбанарията я изграждат само за седмица от дъски. Днешният каменен храм „Св. Ап. Петър и Павел” датира от 1908 г.

С. Манастир е основано върху останките на старо селище, близо до срутен манастир, откъдето идва и името му, разказват местните. Такава легенда за създаването на селището се лансира и в историческата книга на Дичев и Хайтов.

Според нея в руините  от каменни стени край реката са намерени меден черпак и античен свещник, дълго време пазени в местната църква. С черпака свещи леел местният свещеник. Друга легенда, разказана в книгата е, че името на Манастир идва от някогашното място за поклонение на св. Георги. 

Докато някога Манастир било населено с над 1000 човека, днес под трите върха - Св. Илия, Преспа и Свобода, постоянно живеят едва 107 души.

Местните хора са предимно християни, затова съвсем разбираема е обидата им от вдигането на мавзолей на османския поробител Енихан баба на близкия връх Свобода. "Новият господар баща" (от турски ез. – б. а.) е легендарен турски герой, за чието съществуване няма категорични данни.

Легендата разказва, че Енихан и двамата му братя изклали 100 000 българи, а други 100 000 потурчили, затова тримата били обезглавени ритуално на върха на планината от Момчил войвода и населението, защитавало Родопите. Cпоред други предания Енихан баба предвождал две турски армии, рушили храмове и манастири, клали и изтезавали местните.

При едно от сраженията при село Иноглово, под връх Преспа, османлиите посекли жени, деца и старци, разрушили двете църкви и сринали цялото село. Един от жителите му - Ангел, се преоблякъл като турчин, влязъл в шатрата на Енихан баба и го заклал с овчарския си нож.

Съратниците на турския поробител разрушили манастира на днешните Хайдушки поляни и настъпили към Момина вода. Там, край извора, влезли в кръвопролитно сражение с родопчаните, водени от Стоян войвода. Той бил пленен, подложен на мъчения и убит.

Оттогава е народната песен, родопска версия на Балканджи Йово: „Турце Стояна мъчеха/три дни и три нощуве,/очи му със сабя галбеха".

Няколко века по-късно, през 2003 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган лично обещава на местните да изгради теке на Енихан баба. 2 г. по-късно държавната земя на връх Момчил (наричан още вр. Енихан и вр. Свобода) е продадена на ислямското настоятелство от с. Давидково за 6 600 лева с разпореждане на тогавашния земеделски министър Нихат Кабил (ДПС) и бившия областен управител на Смолян Димитър Палагачев (НДСВ).

На мястото веднага е издигнат мавзолей на Енихан, а проверките за законността на постройката продължават и до днес. Християнското население в района приема строежа с огорчение, още повече, че според исторически източници на същия връх Свобода е имало старо светилище на траките от 11-7 в. преди Христа. Преди няколко години родопчани, пръснати из цялата страна, започват инициатива за изграждане на огромен кръст в местността Каркъма, а на стотина метра от него - на параклис, чешма и заслон.

Това беше отговор на стореното на връх Свобода, иначе официално поводът е 120 години от създаването на с. Манастир, разказват местните. За църковния градеж е отстъпена земя от горовладелската кооперация „Чил тепе 97”. С помощта на Васил Михайлов от с. Манастир е издигнат кръстът, който се вижда от километри в подножието на връх Преспа.

Доброволци изграждат параклиса, а вратата, надписът, свещниците и кръстът в него са дарение от пловдивска металургична компания. Прозорците са изработени от Димитър Маринов от Асеновград, дървеният материал е от кооперацията.

Водата за чешмата е докарана от 700 метра от манастиреца Данчо Ангелов, който се слави с най-много построени чешми в селото. Районът на с. Манастир е чудно място за поклоннически и религиозен туризъм.

Покрай селището са вдигнати множество малки параклиси – новият „Св.Василий” и старият „Св.Неделя” в едноименния парк. На запад от тук по лесна пътечка се стига за десетина минути до параклиса „Св. Дух” , а от там надолу по стръмна пътека до м. Водопада.

В района са и параклисите  „Св.св.Кирил и Методий”, „Св.Илия” и „Св.Георги”, край който се минава по пътя за местността Каркъма с християнския кръст. Маршрутът е и един от най-приятните от с. Манастир – дълъг е 6-7 км, няма стръмни изкачвания. На 7 км от селото е местността Хайдушки поляни.

Има и няколко туристически маршрута -  до хижа „Свобода” и хижа „Преспа” - 2,30 ч., до хижа „Момчил юнак” - 3,00 часа. В топлите сезони си струва да се разходите за релакс и пикник до м. Гъбката – ливада с горска къщурка, препоръчват местните хора. Пътеката дотам е от парка „Св. Неделя” през Равнишките, а край пътя е осеяно с ягоди и сърнели.

Приятен е и преходът до Дедови ливади, които са надолу от селото, между горното и средното шосе. Ако се продължи по асфалтовия път, се стига до Кенан дере - навремето прочута оловно-цинкова мина, в която се е добивала най-богатата на сребро руда. От това място по реката може да се идее до Червените камъни.

До с. Манастир се стига най-лесно през Лъки – общинският град е само на 21 км, а Пловдив е на 74 км. В селото може да се наемат няколко къщи за гости, а наемите са между 10 и 15 лева. 12 лв. излиза нощувката в хижата, която се намира в горния край на селото, а от прозорците й се открива живописна гледка към Родопите и Стара планина.



13-метровият кръст в подножието на връх Преспа се вижда отдалече Районът около селото е осеян с малки параклиси

В категории: Новини , Пътеводител , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки