Елха в саксия за празниците


Елха в саксия за празниците
27 Декември 2012, Четвъртък


Жива алтернатива на пластмасовите си посестрими

Автор: Дина Харизанова

В центъра на коледно-новогодишните тържества неизменно се извисява елхата. От години се водят спорове за това дали е екологично тя да е отсечена от гората или да се заложи на изкуственото дръвче, което обаче е „без душа“ и съответно упойващ аромат на смола.
Съществува обаче и трети вариант, който все повече набира популярност и привърженици. И съчетава в себе си предимствата и на естествената елха, и на пластмасовата й алтернатива – дръвчето в саксия. То хем е вечно, хем разпръсква около себе си ухания на иглолистна гора.

Тъй като в естествени условия елхата или борчето живеят при ниски температури и често отрупани със сняг, да се държат на топло непрекъснато не е най-доброто решение. Но колкото да изкара празниците в дома, можем да й помогнем, като й създадем възможно най-подходящи условия. За целта трябва да изберем колкото си може по-прохладно място или поне да я разположим по-далече от отоплителните уреди в жилището.

Оптимално би било да я поставим пред прозореца, стига той да не е с южно изложение, за да не пострада младото дръвче от преките слънчеви лъчи. То ще се чувства прекрасно, ако го пръскате с вода от време навреме или пък поставите в близост до него открита съдина, напълнена с вода. За повече естетика пуснете в него елхова клонка или пък запалени плаващи свещи.
Пръстта на растението не бива да пресъхва, но и не трябва да е прекалено преовлажнена.

Когато празниците отминат, преместете елхата на остъклена тераса или пък на закътано място в двора, ако разполагате с такъв, като увиете саксията или контейнера с топла материя, за да не замръзнат корените й.
Засаждането на постоянно място на живите иглолистни дръвчета трябва да стане възможно най-рано – още през февруари-март, при първото затопляне на времето. Много е важно при тази манипулация корените да бъдат извадени заедно с почвата около тях и да не бъдат наранявани.

Разбира се, някои може да решат да продължат с отглеждането на елхата в саксията за постоянно в качеството й на стайно растение, като си я украсяват всяка година по празниците. Въпреки че това е нелека задача, стига да й се осигури прохладна зимна обстановка през студените сезони, може да се пробва това да се осъществи. Но задължително, когато контейнерът й отеснее, трябва да се смени с по-голям размер. Почвата трябва да е с кисела реакция, на основата на торфа. Съществено условие в този случай е при пренасянето на елхата от студено на топло и обратно, тя да се остави за няколко дни в помещение с промеждутъчна температура, за да се аклиматизира – в гараж, оранжерия или пък зимна градина например.



В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки