Наши сънародници - шампиони по ориентиране в САЩ


Наши сънародници - шампиони по ориентиране в САЩ
Българските медалисти по ориентиране Иван Петров (вдясно) Виделин Алексиев (в средата) и Станимир Панделов
25 Декември 2012, Вторник


В надпреварата взеха участие близо 500 състезатели



Автор: Георги Ваташки

В началото на декември се проведе националният шампионат по спортно ориентиране на Съединените щати. Той се превърна в истински триумф на българската воля за победа. В състезанието участие взеха близо петстотин състезатели, от които петима нашенци, които от години живеят и работят зад Океана. Българите обраха медалите в почти всички възрастови групи.

Най-големи успехи бяха постигнати в най-трудната категория – нощно ориентиране, където призовите места заеха трима наши сънародници. Шампион стана Иван Петров, родом от София, а със сребърен медал се окичи сливналията Виделин Алексиев. Бронзът остана за Станимир Панделов от Благоевград. Тримата ни ориентировачи са се състезавали дълги години за националния отбор на България преди идването им в САЩ през далечната вече 1994 година. Иван и Станимир вече пета година са в екипа на Чикагския клуб по ориентиране, а Виделин – в щатския клуб на Мериленд.

При елитните професионалисти (от 21 до 34 г.) голям успех постигна 34-годишният Николай Начев, роден в града на хумора Габрово. От 2000 г. той е капитан на националния отбор на Америка. Сега стана абсолютен шампион и за пореден път доказа на младите, че ги чакат още много тренировки и работа с компаса, докато стигнат неговото ниво. В надпреварата при жените съгражданката на Начев Илияна Шандуркова нямаше никаква конкуренция. Тя взе отличията в четири от пет дисциплини.

Това не е новост за нея, защото като един от лидерите на българския национален отбор по ориентиране, вече е носител на десетки награди. Нашенката обаче остана извън класирането поради липсата на американско гражданство. От 1995 г. тя живее в Норвегия, където учи, а от две години е на специaлизация в Щатския университет на Илинойс. Част от успехите на Илияна се дължат на спортната традиция в нейната фамилия. Баща й Илия Шандурков е дългогодишен треньор по ориентиране в родния Габрово.

Нетрадиционният спорт се заражда в края на XIX век в Скандинавските страни, като в момента там той е най-масовият след футбола. Състезанията се провеждат предимно в пресечени гористи местности. Ориентирането развива най-вече физиката, логичното мислене и тактическия усет на човека.

В България то се налага като спортна дисциплина в началото на 50-те години на XX век под влиянието на Унгария и Чехословакия, които имат дългогодишни традиции в него. След дълги десетилетия на израстване и участия в любителски състезания, нашите ориентировачи се налагат като световна сила през 80-те години на миналия век. И въпреки че много от тях са далеч от родината, те продължават да защитават достойно реномето ни на спортна нация.



В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки