Следвай ме..., в рая


Следвай ме..., в рая
21 Декември 2012, Петък


(Hemiceratoides Hieroglyphica)

Автор: Веселин Максимов

Тази книга претендира да е невероятна и ексцентрична. И е такава. Впечатлява още представянето й в няколко български градове – навсякъде, където това става, висят листи с цитати от нея, а авторът, съвсем в духа на съвременното творчество, показва двеминутен видеотрейлър за нея.

Той се казва Радослав Гизгинджиев, на 26 години е, завършил „Кинорежисура” в класа на Дочо Боджаков. Това не му стигнало обаче, та в момента приключва второто си образование – „Славянска филология”, във Великотърновския университет.
Въпреки момчешката си възраст, е автор, сценарист и режисьор на няколко интересни визуални проекта (не точно филми), най-известният от които е по разказа на Елин Пелин „Изпуснати думи”, който на екран превъплъщава актрисата Койна Русева (напоследък много нашумяла, като адвокатката Бояна в сериала „Под прикритие”).

Сюжетната линия на „Рай” (Hemiceratoides Hieroglyphica) е само на пръв поглед ексцентрична и объркана.
Тя всъщност следва десетте състояния на човек – болка, любов, раздяла, тъга, страст, агресия, емпатия, желание за живот, порив към смърт и съзерцание. И уж това са настроенията и различните парчета от характера на всеки човек, а тук са представени като десетима различни души, които изживяват тези неща и ги представят на читателя.
Всичко това се случва в наше време, в България и Радослав Гизгинджиев твърди, че общочовешките табута да се потопиш в това или онова състояние са еднакво силни както по света, така и у нас.

Ако сте от тези хора, които обичат да мислят, докато четат, ето предизвикателство за вас – имате право и възможност сами да контролирате хода на действието, защото романът е така замислен и направен.
В него съществува директно обръщение от всеки един от десетте персонажи към този, който чете, да вземе смело нещата в свои ръце и довърши историята така, както той смята за добре.
Както на него самия му харесва. Нещо като книгите-игри от началото на 90-те години на миналия век. Но далеч не същото.
Заинтересувахте ли се?

Тогава ето още изненади – всички горепосочени идеи всъщност са задвижвани в „Рай” от два метафизични постулата – за незабравимия непознат и за ефекта на пеперудата.
Първият най-общо означава тази персона, която всеки от нас е срещала в своето битие, и която, макар и напълно непозната и безименна, променя живота ни сериозно. Като изпусната дума, неволно (или съвсем нарочно) действие или просто ако премине пред нас.

Ефектът на пеперудата е означен с идеята, че дори и махването с крилца на една-едничка пеперуда от единия край на земното кълбо, може да предизвика страшен ураган в другия му край.
Достатъчно сложно ли ви стана? Не е чак толкова! Ето как го казва самият Радослав Гизгинджиев:
„Още никой не знаеше, че може да променя стотици съдби със своята сетивност. Само той виждаше, че те в момента лекуват света от цялото натрупано страдание. Защото животът много скоро щеше да се промени. За целия свят.

Какъв би могъл да е животът, като в голямата си част от него дори не подозираме колко силно сме свързани. И зори най-самотните хора всъщност никога не са били сами. И в нашия живот някой ден идва един незабравим непознат...”
Обърнете внимание, идеите на младия автор го заслужават.




В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки